FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Vinterfynd av kustlabb

David Erterius     



Hej,

Igår den 3 januari observerade undertecknad m fl en ung kustlabb som kl. 09.25 på nära håll (ca 250 m utanför klipporna) sträckte mot sydväst vid Hovs hallar i Skåne. Fågeln upptäcktes av Nils Kjellén en liten stund efter att en ung bredstjärtad labb larmats ut från Kattvik, därför blev den spontana reaktionen ju såklart att det var den fågeln som var på väg mot oss.

När vi fick in fågeln i tubarna och sedan kunde detaljstudera den när den passerade i det fina ljuset trodde vi knappt våra ögon, "Det är ju en kustlabb det här!" sa vi till varandra. När den passerat började vi diskutera vad vi sett på fågeln och när Hans Larsson sedan plockade ut stillbilder från den film han fick på fågel kunde vi slå spiken i kistan.

Det finns sedan tidigare ett publicerat vinterfynd från Skåne av arten nämligen en ungfågel den 10 januari 1983 vid Kullen. Med tanke på (utan att förringa observatören) den tidens relativt dåliga kännedom om utseendet hos unga labbar och därav det säsongsmässiga uppträdandet hos de mindre arterna kan dock antagligen det fyndet diskuteras.

Nu undrar jag hur det ser ut med vinterfynd i övriga landet, är det någon som vet någonting om detta? Jag är intresserad av eventuella fynd från samtliga vintermånader.

Bilder på gårdagens fågel är skickade till webmaster för www.skof.se så de kommer antagligen när som helst upp i galleriet där för er som är intresserade.

/ Mvh David

2005-01-04 19:00:41


Kristoffer Nilsson     



Hej David och alla andra,

God fortsättning på det nya året. Otroligt häftigt med labb i januari. Grattis! Finns det möjligen jämförande bilder mellan den brelle som sågs från Hönö dagen före och den brelle som sågs i Skåne?

Må väl!

2005-01-04 20:25:49


David Erterius     



Hej Kristoffer och andra,

God fortsättning själv! Jag har just mailat 6 st bilder på kustlabben till Kustobsar så de kommer väl upp här snart.

När det gäller bilder på brellarna vet jag inte om det finns några sådana. Du menar den brelle som larmades ut från Kattvik antar jag? Den stämde väldigt bra i tiden med kustlabben så man får kanske anta att det är den fågeln. Det enda jag vet om brellen från Hönö dagen innan är det som Magnus Unger berättat och det var att det var en mycket mörk och stor ungfågel. Den brelle vi hade på Hovet igår var en ad fågel.

2005-01-04 21:44:12


Patrik Jansson     



Var på plats i Kattvik när kustlabben passerade. Det var en hel del duktiga skådare på plats och alla som jag pratade med var eniga om att det var just en kustlabb. Blev därför förvånad när jag kom hem och upptäckte att den blivit larmad som brelle...

2005-01-04 21:54:01


Kristoffer Nilsson     



Hej igen,

Ja, man kan väl antaga att det är samma labb som setts vid Kattvik och Hovet. Vore ju konstigt annars.

Gissar att det inte råder någon tvekan kring brellen på Hönö så det är väl bara att konstatera att vinden har drivit in en del labbar av, för årstiden, förvånansvärt många arter i Kattegatt. Kul!


2005-01-04 22:56:51


Magnus Unger     



Nu ligger bilder på labben uppe i galleriet.

Detaljer som kan vara intressanta att diskutera är:
1. Den dubbla handbasfläcken på vingundersidan
2. De utskjutande stjärtpennornas form och längd
3. Fågelns ålder

Angående vår fågel på Hönö, vilken vi såg på ganska långt håll kan jag inte säga så mycket om hur den var tecknad mer än att den i det fina solljuset såg jämt chokladbrun ut på huvudet och kroppen alltså utan den kontrast fågeln vid Hovs Hallar visar. Dessutom skiljde sig vår fågel från fågeln vid Hovs hallar i kraftighet, vår fågel var ett mycket bredvingat och bukigt exemplar, vilket nästan förde tankarna åt storlabb.

Dessutom hade vi en obestämd labb senare på eftermiddagen som drog mot norr, vilken vi inte kunde bestämma om det var en storlabb eller en brelle, den kändes eventuellt mer som en brelle men det var mycket svårt att säga något säkert på grund av vinkeln och avstånd. Kanske drog alltså vår fågel norrut för att inte ses i Halland/Skåne precis som våra två storlabbar, vilka man inte sett röken av i Halland/Skåne som vanligt ;)

2005-01-05 00:30:22


Uno Unger     



När det nu äntligen finns så goda bilder på ett januarifynd av en kustlabb, varför kan den då inte se ut som en klassisk ungfågel. Det kan väl inte vara så vanligt för en ung kustlabb med en kombination av dubbel handbasfläck, ljus övergump, mörkt huvud/nacke och kallt gråbrun grundfärg? Det kanske är en hybrid mellan kustlabb och bredstjärtad labb ;-)

På Davids fråga om vinterfynd av kustlabb kan jag bidraga med följande framgrävda uppgifter:

Sökte i Svalan på fynd dec-febr under alla år och fick förutom gårdagens fynd vid Hovs hallar endast följande träff: 1 ex (ålder ej angiven) Utvalnäs, Gstr 15.1 2001 (Jan Linder gnm Mats Westberg).

I Kalle X:s "Svenska fågellistan" har alla tre vintermånaderna (dec-febr) markerats med x, vilket betyder att fynd finns. Ev. referenser har Kalle X.

I en artikel av Erik Hirschfeld i Vår fågelvärld 1985 "Sträcket av labb genom Sverige augusti 1982 - januari 1983" anges ett fynd med datum: 1 ad mörk fas i Vänern 3 dec. Ytterligare 6 fynd anges under dec-jan från Västkusten utan närmare precisering av lokal och datum. Erik Hirschfeld skriver dock följande: "Det kan inte helt uteslutas att enstaka felbestämda labbar har smugit sig in i materialet som presenteras här."

I "Sveriges fåglar" 1978 anges fyra vinteriakttagelser från Sverige, varav ett från Rörö 3 dec 1961 och Kalvhararna, Hls 17 dec 1969 medan ett tredje fynd av 2 ex från Kråkudden, Hönö 4 febr 1962 avser en egen observation, som jag senare själv har ändrat till obest. kustlabb/bredstjärtad labb. Det fjärde fyndet är från Blekinge publicerat i "Fåglar i Blekinge 1973" där det på s. 183 angående sena fynd av flyttfåglar i "Fågelkrönika 1973" står följande: "Dessutom sköts en ung labb (Stercorarius parasiticus) vid Ungskär i början av december och inlämnades till konservator den 8.12 (gm BES)." BES står för Björn-Eyvind Swahn.




2005-01-05 03:20:12


Jan Mogol     



Goddagens!

Jag kan komplettera vinteruppträdandet av kustlabb med ett fynd från Vänersborgsviken 2.12 1982. Värt att notera - det var verkligen en helt vanlig labb. Fågeln sågs utomordentligt väl, faktiskt på bara några tiotals meter. Det tycktes mig vid tillfället alldeles uppenbart att något fattades i fågelns hälsa.

2005-01-05 07:38:38


Uno Unger     



Hej Jan!

I den artikel som jag hänvisade till beträffande labbuppträdandet hösten 1982 angavs en ad kustlabb mörk fas fram till 3.12 på en ej preciserad lokal i Vänern. Månne var det samma fågel som du såg i Vänersborgsviken dagen innan?

2005-01-05 20:50:03


Jan Mogol     



Hej Uno!

Nix, njet. Glömde tydligen skriva att det var en ungfågel som sågs i Vänersborgsviken 2.12 1982.

2005-01-06 17:38:42

 
Björn Dellming     



Hej

Angående den dubbla handbasfläcken kan man beskåda en liknande ung kustlabb fotograferad av dansken Ole Krogh. Sannolikheten att det skulle vara samma labb är typ obefintlig, men den dubbla handbasfläcken finns där ändå. Jag tror inte det är helt ovanligt att unga kustlabbar kan ha denna karaktär.

Kolla bild på adressen:
http://www.netfugl.dk/pictures/birds_uploaded/3576_AlmindeligKjove_Oerhage_20040914_OK_01.jpg

2005-01-06 22:01:31



Svara på
detta inlägg