FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
Broktrut vid Trälebergs kile

Ingemar Åhlund     



Bland 100-150 rastande gråtrutar vid Trälebergs kile (Boh) stod en trut med mycket avvikande dräkt 27 och 29 november. Har nog aldrig sett något liknande:

Storlek och kroppsform som gråtrutarna intill. Mörkt grå (nästan svart i rådande ljus) på buk, bröst och flanker, även upp under vingarna. Hoplagd vinge ljusgrå med vit bakkant på handpennorna. Vingspetsar mörka med fem små vita slantar i rad. Övergump beige! Huvud och hals ljust gråa. En svart teckning fanns just nedanför näbben och den hade nästan svarta blåtiror som gick ihop med denna teckning. Näbb svart ytterhalva och ljus innerst. Den såg nästan ut som en uppochnervänd silltrut på avstånd! (dvs mörk under och ljus ovan)

Fågeln var inte oljeskadad (däremot fanns en oljeskadad 1K havstrut i flocken, men vänstra kroppshalvan nedsölad) och verkade helt ok. Låter beskrivningen knäpp? Ja, fågeln såg onekligen väldigt annorlunda ut. Är detta en partiellt melanistisk trut, eller vad? Den tycktes ju ha många olika, nästan "motsägande" dräktdetaljer.

Såg inte till fågeln 1 december.

Några idéer? Förslag?

2006-12-02 11:53:00

 
Ingemar Åhlund     



Sorry... "vit bakkant på handpennorna" ska vara "vit bakkant på armpennorna". Så glömde jag skriva att stjärten var vit med ett mörkt band längst ut.

2006-12-02 11:59:23



Svara på
detta inlägg