EXKURSIONER & RESOR 
Här hittar du rapporter från GOFs exkursioner och resor.
Senaste reserapporterna
Vinterrundan 6/1 2019
2019-01-10
Vinga 18/11 2018
2018-12-11
Hallandskusten 10/11 2018
2018-11-12
Öland 18–21/10 2018
2018-11-12
Skåne/Falsterbo 24–26/8 2018
2018-08-30
» Rapportarkiv
     2012-06-01 
Foto: Stig Fredriksson
Tofta kile 31/5 2012

Än en gång besökte vi Vardags hittills nordligaste utflyktsmål, Tofta kile i södra Bohuslän; halvklart, lite blåsigt och lagom svalt; här har både skedstork och tuvsnäppa setts på senare år. Idag såg vi dock inga sådana exklusiviteter utan beundrade sävsparvhanarnas vackra dräkter och gladdes åt årtorna. Gässen dominerade, hundratals vitkindade och grå gäss myllrade på ängarna med ungar i olika storlekar. Lite änder fanns också; ett vackert bläsandpar betade gräs, flera par årtor fanns här också, denna ganska ovanliga and och som jämförelse fanns också några krickor. En skedandhane låg och sov större delen av tiden, några snatteränder var mer aktiva. Detta är enda stället i trakten där flera par av den arten häckar, av andungar sågs några nyss kläckta gräsandkullar.

Rörsångare sjöng på flera ställen, envetet och något enformigt. Sången kan knappast förväxlas med sävsångarens sång som innehåller en del visslingar och härmläten. De sjunger också olika intensivt: rörsångaren är sävlig, sävsångaren rörlig i sången. Vadartiden är ännu inte här, annars är Tofta kile en lika bra lokal för vadare som Amundön, med totalt 30 rapporterade arter. I jämförelse kan nämnas att vid Torslandaviken har observerats 38 arter. Idag såg vi tofsvipor som gick ute på revlar, flera rödbenor och större strandpipare. Fler arter kommer senare i sommar och höst.

Några flitiga gick ut och letade skäggmes men såg inte någon ordentligt, detta är en art som är lättare att se från vallen under höst och vinter. Nu sysslar de med ungar ute i det vidsträckta vassfältet istället för att visa upp sig för skådare. Brun kärrhök såg vi inte till, men den finns här, den rapporterades bobyggande för några veckor sedan och honan borde nu ligga på ägg medan hanen jagar, han kan mycket väl vara långt inåt land. Vid fikat under Stora eken visade det sig att en blåmes hade valt att bygga i ett naturbo i en gammal död rönn (?). Medan vi åt pendlade den fram och tillbaka med små mätarlarver medan bofinken sjöng ovanför oss.

Som extra bonus efter vandringen föreslogs att vi på hemvägen skulle passera Ytterby kyrkoruin där flodsångaren håller till bakom kyrkoruinen vid en liten å. Den sjöng vackert för oss, men när vi gick ner till ån drog den öronen åt sig och tystnade, vi fick nöja oss med näktergalen och göken. Vi såg 304 fåglar av 29 arter, minst. Detta var aktivitet nummer 118 i ordningen och vi var 29 deltagare.
Text: Stig Fredriksson
     SKICKA IN RAPPORTER 
Har du varit med på en exkursion eller resa och vill skriva en rapport. Kontakta Rolf Skoog,