FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
GOF i Härjedalen 2009

Lena Essedahl     



Hej!
På vägen upp till härliga Härjedalen övernattade vi vid Kvismaren. Under lördagen hörde och såg vi minst fem ortolansparvar samt en narcissistisk rördrom. På kvällen lyssnade vi in bland annat vassångare, trastsångare, vaktel och gräshoppsångare.
Vi stannade till i Dalarna för gråspett, tretåig spett och slaguggla. Med benäget bistånd från Leksands fågelklubb = Staffan Muller o Göte Bergkvist , kunde vi avnjuta dessa fåglar på nära avstånd.
Vägen till Härjedalen blev en prövning i snöblandat regn med inslag av hagelskurar. Imorse gick vi upp på Svansjökläppen och ringtrastarna sjöng från stenbumlingar runt omkring oss ackompangerande av blåhakars varierande och spröda sång. Efter morgonfikat visade en 2 K kungsörn upp sig i en bländade solbelyst flyguppvisning över dalen under envis attack från två "små kråkor".
En av målarterna för denna resa var lavskrika. Vid Fjällkällans stugby "offrade" Göran Jansson sitt salamipaket och vi matade in ca åtta lavskrikor som bland annat åt ur handen på mig (fotobevis finnes).
Allt väl såhär långt! Fortsättning följer...
Sexton nöjda GOF-deltagare hälsar!



2009-06-08 20:47:11


Lena Essedahl     



Ny dag, nya fåglar! Upp i ottan och opp på Flatruet där vi strövade omkring i morgonsolen. De vita snöbeklädda fjällen blev en vacker inramning där en fjällpipare visade upp sig på heden.
Efter en lång promenad i maklig takt slog vi oss ner i söderläge för morgonfika. Solen värmde fast fågelrikedomen uteblev. Dock kunde några se blå kärrhök, lappsparv, stenfalk och alfågel.
Vi for vidare och hittade till Storsjöns fågelreservat som visade sig vara en pärla. Eller vad sägs om spelande glutt- och svartsnäppa, två par smalnäbbad simsnäppa, dvärgmåsar som gjorde fina flyguppvisningar över vattenspeglarna. Ett tiotal brushanar gick lös på varandra så fjädrarna rök medan fiskgjusen beundrade skådespelet från sitt bo i en tall strax bredvid.
Åter på Flatruet för em- skådning där kronan på verket blev en fjällripa som poserade välvilligt och fyra fjällabbar som avpatrullerade fjällheden på nära håll.
Trötta men glada skådare har firat på sedvanligt sett ;)
Fortsättning följer...


2009-06-09 20:31:25


Göran Hultgren     



Tack, Lena, för välskrivna och inspirerande rapporter från GOFs resa till Härjedalen. De skapar en fin närvarokänsla för oss som inte åkte med. Det hade varit kul att vara med men hoppas det blir fler tillfällen.

2009-06-11 11:34:50


Lena Essedahl     



Hej igen!

Nu kommer en tvådagarsrapport:
Gårdagen inleddes med en tur till Mittåkläppen där vi hoppades på morgonspelande dubbelbeckasiner men ack vad vi bedrog oss. De är tydligen kvälls-och nattaktiva trots att vi hört om motsatsen från vanligtvis välunderrättade källor. Lite besvikna klättrade vi upp mot Mittåkläppens topp där vi kunde se ut över bl a "hela" Härjedalen. Stegen på vägen upp ackompagnerades av ringtrastarnas flöjtande toner. Innan vi nådde toppen kunde vi även avnjuta en jaktfalk som drog förbi. En härlig upplevelse! Väl uppe plockades medhavda köttbullemackor, wienerbröd och andra läckerheter fram. Mitt under fikat upptäcktes ett par berglärkor vid stupkanten vilka smakade minst lika gott som fikat! Efter denna "höga" utflykt åkte vi tillbaka till vårt basläger i Fjällnäs för att vila upp oss.
Vid 22-tiden var vi sen tillbaka vid dubbelbeckasinernas förmodade spelplats och ja, vi kunde snabbt konstatera att de var på plats men de skulkade bland videsnår och fjolårsgräs. Till slut lyckades vi se dem klappra med näbbarna, brösta upp sig och spänna ut stjärtfjädrarna. På arenan fanns ca åtta-tio hannar.
Efter några timmars sömn drog vi till Rogenområdet för att möjligen leta fram några rara lappmesar. På vägen dit sågs en tjäderhöna vid vägkanten och den gladde oss alla. Väl framme satte vi på oss ryggsäckarna och gick iväg in i denna speciella vildmark. Spelande gluttsnäppor drog fram och tillbaka över både skog och sjö. Från Hönö bekanta arter såsom svärta och och sjöorre låg och guppade på sjöarna och silvertärnor gled förbi på sina lätta vingar. Vi rände runt i raviner och över lingontuvor i lavskäggsrik skog men nej någon lappmes vare sig sågs eller hördes. Efter sista fikatstoppet gjorde Diaj en trevlig upptäckt; en tretåig hackspett.
Imorgon vänder vi hemåt men gör några stopp för skådning i Dalarna.
Vi hörs!

2009-06-11 16:48:45


Lena Essedahl     



Här kommer nästsista rapporten:

Hemresan inleddes med ett försök att hitta en videsparv strax utanför Funäsdalen. Efter kontakt med en av Härjedalens fem (5) aktiva skådare (ja så uttryckte sig Göran Storensten från Sveg)kunde vi konstatera att området var helt tomt på sällsynta sparvar.
Istället styrde vi färden mot Dalarna och Klutsjön var målet. På vägen dit fick vi kryssa in några älgar och sen bröt den stora björnfrossan ut. BJÖRN! skriker någon ut från de bakre regionerna i bussen. Berndt ställer sig på bromsen och backar fortare än någonsin. Björnen står blick stilla på bakbenen - och visar sig efter en stund vara en bränd stubbe...
Vid Klutsjöns fågelmatning lyssnade vi förgäves efter lappmes men fick nöja oss med två talltitor.
Vi var fortfarande sugna på videsparv och vår vän Staffan Muller hade igår rapporterat en sjungande hane utanför Siljansnäs. Efter samtal så Staffan ställde mer än gärna upp och vi klafsade några timmar senare ut på en tallskogsmyr för att lyssna. Några deltagare fick se den vackra hanen men andra fick nöja sig med sång och lockläten. En järpe visslade diskret strax före avfärd mot Limo bruk. Vid Limoavfarten kunde vi höra två ortolansparvar sjunga och se dem sitta i en björk. Tre mindre korsnäbbar satt i en död björk. Nästa anhalt var Hällefors dit vi nådde i hällregn. Nu är det sängdags för oss - imorgon börjar vi vid Knuthöjdsmossen.

2009-06-12 22:04:43


Lena Essedahl     



Sista rapporten!
Medan vi packade in våra resväskor och trunkar i minibussarna vid vandrarhemmet Älgen i Hällefors sjöng en rosenfink och en härmsångare tog också ton.
Sista dagens skådning på vår veckotur till Härjedalen inleddes med en morgonpromenad runt spångarna vid Knuthöjdsmossen utanför Hällefors. Smålommarna häckade i tjärnarna och vi såg två vuxna fåglar med två ungar vardera samt flera par och dessutom överflygande lommar under vår vandring genom reservatet.
Från Hällefors reste vi in i Värmland och stannade för en "djungelvandring" i naturreservatet Pannkakan utanför Deje. Reservatet ligger vid Klarälven och består av ett större område med vildvuxen växtlighet. Ormbunkarna var nästan manshöga, al, asp och björk stod gigantiska i sanka partier beblandat med döda och halvdöda träd - ett hackspettarnas paradis. Skogen vibrerade av sångare i mängder och av mängder av myggor. Vi hittade ett mindre hackspettsbo samt två bon med större hackspettsungar. Stjärtmesar drog förbi och en flock kornäbbar hördes högt över lövverket.
Våta av dagg och gårdagens regn banade vi vår väg tillbaka till minibussarna och styrde färden mot Göteborg.
Ett stort tack till Berndt Lindberg och Göran Jansson som körde vår grupp under hela resan!
Det finns en gammal slogan som säger:
Härliga Härjedalen - vi kan bara hålla med :)

2009-06-13 21:38:02


Per Björkman     



Bra jobbat Lena, trevliga rapporter! Man blir sugen på att hänga med!
Med stringad björn och allt!

2009-06-13 23:28:51


Erik Edvardsson     



Mycket trevlig läsning och kul att kunna följa med på avstånd såhär.
Dessutom helt perfekt med massa tips eftersom jag själv ska åka upp igenom nästa vecka.
Stort tack :-)

2009-06-14 19:41:15


Lena Essedahl     



Kul att våra rapporter kommer till användning för fler skådare som ska dra norröver.
Rapportera gärna era obsar från Härjedalen. De fem (!) aktiva skådarna har svårt att hinna täcka hela Härjedalen och vill gärna ha hjälp. Kan förmedla ett tips som vi fick från Göran S om en rödspov vid Linjetjärnarna (nära norska gränsen - mot Röros) - blott Härjedalens andra fynd tror jag - tyvärr såg vi den inte.
Jag har lovat skriva en längre reserapport som antingen kommer i FpV eller läggs ut på GOF:s hemsida med massor av tips och spännade fågelmöten - och också om generösa, hjälpsamma och trevliga skådare och icke-skådare på vår väg norrut och tillbaka igen.

2009-06-14 23:09:40


Elon Wismén     



Föredömligt rapporterat på Svalan också. :o)
Messmörtjärnen tycker jag var ett trevligt namn!

2009-06-15 12:12:00


Berndt Lindberg     



Ja, vi hade en fantastisk Härjedalsresa med stopp vid Kvismaren och i Dalarna. Totalt såg vi över 150 arter på resan med vissa klara höjdpunkter som Lena så väl beskrivit ovan. Jag vill bara göra en rättelse: Härjedalens andra rödspoven sågs vid Ljungflyet i västra änden av sjön Storsjön ca 20 km SO om Ljungdalen och inte upp mot norska gränsen. (Missuppfattning mellan mig och Lena).
/Berndt

2009-06-15 15:19:24

 
Kristian Thisted     



Sicken resa!

Är den årlig? När går nästa annars?

/K

2009-06-16 07:25:59



Svara på
detta inlägg