FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (325)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Svalan 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Svalan


Till
översikten
Sillgrissla

Hans Petersson     Jan Artursson ringde mig om att han har sett ovanligt mycke Sillgrisslor i kustbandet och flera döda. Kan detta vara en ny våg. Ni kommer ihåg alla Tordmularna från Skottland. Kan detta vara en ny Grissledöd på grund av brist på mat? Håll utkik! Mvh Hans.

2011-08-01 16:55:29


Aimon Niklasson     Håller med om detta då det synts flera sillgrisslor inne i Bottnefjorden sista veckan och det ligger fåglar med jämna mellanrum från Törren i Bottnfjordens mynning och ner till Tryggö.
Har ej sett någon död ännu möjligen har jag tyckt att dom är lite för orädda men i övrigt verkat fina i fjäderdräkt och form. Speciellt viktigt är det förståss att ta tillvara ringar eller andra märkningsdetaljer för att se var dom kommer ifrån. Alla seglare längs kusten som är fågelintresserade varför inte rapportera!!

2011-08-01 19:24:34


Aimon Niklasson     I Svalan kan man se speciellt rapporterade döda alkfåglar och just nu finns enbart fåglar från Östersjön rapporterade; så glöm inte att rapportera döda fåglar som döda så att vi snabbt kan få en hint om detta är fallet eller ej.
Tycker också att man skall hålla ögonen på alla dessa fartvidunder som finns på sjön och med tanke på att dom är ganska orädda kanske till och med skulle kunna bli påkörda eller stressade till döds.
Är fåglarna magra är det väl näringsbrist eller sjukdomar men är dom i gott skick men döda skulle det kanske kunna vara stress?
Vad vet vi om sillgrisslornas naturliga "vandringar efter häckningsperioden"??
Något att fundera på bak seglet i laber vind!?

2011-08-01 19:39:45


Bo Nilsson     Sillgrissla i vinter / ungfågel ? i går söndag födosökande på Björköfjorden utanför Hisingen.
Observerad under makrillfiske, massor med skarpsill på ekolodet, kan nog vara så att en del individer fått gå innomskärs för att finna mat.
Sillgrisslor syns normalt aldrig här inne sommartid.
Har även haft Kentska tärnor vid ett par tillfällen.

2011-08-02 01:05:17


Peter Strandvik     Massor av pigga sillgrisslor längs kusten senaste veckan (Marstrand-Smögen). Det brukar förekomma sillgrisslor vid god tillgång på skarpsill i augusti vissa år. 2011 kanske är ett sånt år! Inga döda hittills och lite makrillar på dörjen tyder väl oxå på skarpsill!

God sommar från Peter

2011-08-02 23:25:34


Björn Dellming     Käkar skarpsill upp alkornas mat eller what's the deal? Jag har sett massor med hoppande fiskar utmed kusten de senaste veckorna, allt från småfisk till stora öringar och till och med en gädda vid Stora överön.. Nu är väl kanske inte gädda och öring sillgrisslemat, men fisk finns det gott om i havet just nu! Däremot kanske man kan sätta frågetecken kring näringsinnehåll i den mat som grisslorna faktiskt får i sig? Eller gifter?

2011-08-04 09:40:28

 
Niklas Aronsson     Sillgrisslor äter skarpsill. Det är deras bröd och potatis. I alla fall i våra farvatten. De hoppande fiskarna du sett är sannolikt skarpsill eller annan småfisk som jagas av makrill. För att undkomma gör de små lufthopp.

Varför tolka situationen negativt? Vi ser många sillgrisslor som äter många skarpsillar och som också räcker till många makrillar.

Det verkar ju däremot inte vara många rapporter om döda alkor. Varför skulle fiskarna innehålla gifter eller vara dålig som näring?

2011-08-05 11:26:30Svara på
detta inlägg