FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
Förvirrad koltrast?

Jan Smith     



Har sedan slutet av april från mitt hus på Cedergatan vid Tångudden hört en rödvingetrast sjunga från det angränsade skogspartiet i Amf 4. Det var vad jag trodde tills för några dagar sedan då en koltrast sjöng från teveantennen på grannvillan: den avslutade sitt sångframträdande med en klockren rödvingestrof! Har efter denna händelse lagt märke till att min förmodade rödvinge alltid sjunger direkt efter en koltrast och att det bara är en strof, dessutom aningen mjukare än vad jag är van vid att rödvingetrastar sjunger; naturligtvis är det teveantennkoltrasten!

Handlar det om en osedvanligt sångbegåvad och något förvirrad koltrast eller är detta vanligt förekommande?

2005-06-12 20:27:39


Niklas Aronsson     



Det finns en och annan Pavarotti-koltrast därute. Jag har haft en hos mig i Torslanda under våren som avslutar sina strofer med att perfekt imitera en näktergal.
Jag har varit nära att bokföra tomtkrysset hur många ggr som helst, särskilt när vinden blåser bort koltrastsången, men blivit besviken varje gång. Fast det är ju lite kul med sångbegåvningar oxå!

2005-06-12 21:55:53


Fredrik Kronhamn     



Följer med intresse diskussionerna om "felsjungande" fåglar. De flesta verkar ha stött på både det ena och de andra. En skådarkollega menade att sång och andra läten präglas av föräldrarna. Råkar en ung koltrast bo nära granne med en näktergalsfamilj kan det dock hända att hans socialisering blir lite störd.

I vilken utsträckning vuxna individer kan snappa upp nya läten är kanske ett ämne för spekulation. Brukar man inte säga att (förmodade) äldre individer av vissa arter i högre utsträckning väver in härmläten och dylikt i sången?

Efter att ha bott i tyskland en tid tycker jag mig märka att t ex urbana koltrastar sjunger med mycket märkliga inslag i sången (ibland tycker jag mig höra mobilringsignaler och brottstycken av musik). Resonemanget om hur socialiseringen påverkar sången stämmer väl bra i detta fall.


2005-06-13 08:51:27


Aimon Niklasson     



Hej
Det finns ju mycket skrivet om fåglars inlärning av sång men kanske kan denna ref vara av intresse och den ger en hel del bra referenser och är helt fri för användning

http://biology.plosjournals.org/perlserv/?request=get-document&doi=10.1371/journal.pbio.0030164

Eftersom så många fåglar härmar är det kanske inte egentligen så märkligt och bör förståss få oss att vara lite mer ödmjuka inför artbestämningar via ljud.
Vissa fåglar som ex rosenfink har ju rätt tydliga dialekter
och talgoxen anses ju av vissa ha bytt sång under historisk tid. Och var får busksångaren allt i från??
Så detta är väl även ett bra amatörornitologiskt problemområde för utforskning!

Frågan är kanske vilka som är mest förvirrade vi eller koltrasten?



2005-06-13 19:24:24

 
Lennart Falk     



Då kan jag bidra med ytterligare ett fall av bluffande sångfågel. Vid ett besök på berget Hohe Wand i Österrike 1999 hörde vi en typisk svartmessång. När vi upptäckte fågeln högt uppe i en gran, visade den sig vara en bofink - vi såg den helt ogenerat sjunga svartmesens tyti-tyti-tyti perfekt och helt utan brytning. Plötsligt tröttnade den och rev av några vanliga bofinksdrillar istället. Får en bofink låta hur som helst?


2005-06-15 20:14:27



Svara på
detta inlägg