FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Observationer 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Observationer


Till
översikten
Obestämd vitfågel vid Gubbanäsan

Martin Alexandersson     Vi (Mikael Svensson, Martin Alexandersson och Olle Thyrestam) stod vid Gubbanäsan imorse och fick se en för oss skum vitfågel ca kl 08.30-09.00 och vi kände att någonstans ville vi skriva av oss om obsen så varför inte här?

Om man utgår ifrån en 2k långnäbbad mås i vinterdräkt så är man ganska bra ute fast fågel upplevdes närmare gråtrut än fiskmås/skrattmås i storlek. Vår första tanke var först skräntärna på att fågeln hade långa smala vingar samt flög lite gungande (dock ej lika gungande som en tärna). Det ändrades snabbt när man såg huvud samt de vita vingframkanter som fågeln hade. Övergången mellan de vita vingframkanterna och resten av vingen var i stark kontrast. Fågelns kropp upplevdes spolformad, huvudet avsmalnande och näbben var tunnare än havstrut/gråtrut och förmodligen gul/orange/röd (dock ganska mörkt på morgonen när vi såg fågeln). Näbblängd medel till lång. Fågeln hade en väldigt liten mörk fläck bakom ögat, större än ett öga dock mindre än en fläck från skrattmås/tretåig. Det fanns en svart kant längst ut på vingspetsarna som sträckte sig en bit (5-10cm?) såväl på vingens baksida som yttersida. Rygg och vingfärg var mörk grå som gråtrut kanske mörkare. Vingundersidor var mörka på spetsen för att övergå mot ljusare intill kroppen. Stjärten var vit och ungefär medellängd?
Benfärg sågs inte, ögonfärg sågs inte. Fågeln flög N->S->N för att sedan efter ca 15-20min flyga S igen och tappades bort. Obsavstånd kanske 600-1000m.

Det var minst två andra skådare vi inte kan namnet på som såg fågeln. Om inte annat kan detta vara en uppmaning att kolla vitfågel närmare.
2005-11-05 21:14:18Svara på
detta inlägg