FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
Gåshybrid?

David Armini     



En liten, konstig gås uppehöll sig tillsammans med en flock kanadagäss vid Galtabäck idag söndag 26/9.

Den var mycket mindre än en kanadagås och övervägande mörk. På huvudet var den tecknad som en "förmörkad svangås" - om någon förstår vad jag menar... Den hade alltså ett ljusare parti i ansiktet och halssidorna, som kontrasterade mot en mörk strimma från näbben, över hjässan och ned längs nacken.

Hybrid verkar sannolikt - men mellan vilka arter?

2004-09-26 22:01:26


Uno Unger     



Kolla om inte de karaktärer du såg kan stämma in på en hybrid vitkindad gås x fjällgås. Ofta är de enskilda karaktärerna på en hybrid intermediära mellan de aktuella föräldrarna. Det är ju dessutom känt att vitkindade gäss har använts som fosterföräldrar i det svenska fjällgåsprojektet. Det har säkerligen skett en och annan felprägling mellan nämnda arter som resulterat i hybridisering.

2004-09-28 03:03:54


David Armini     



Precis - det är några år sedan nu, men jag har sett vitkindad gås x fjällgås vid ett par tillfällen tidigare och även denna skulle nog kunna stämma. Inramningen i ansiktet stämmer inte med en vitkindad och spontant kändes den lite för stor och mörk jämfört med min minnesbild, men det är ett bra tag sedan... Hur som helst tror jag på en korsning över branta-ansergränsen, och då är nog nämnda hybrid närmast till hands.

2004-09-28 09:08:55

 
Olof Armini     



Unos förslag om vitkindadXfjällgås förde mig tillbaka till Gotland första veckan i maj 1987, då vi hade en uppenbarlig hybrid av detta slag. Den höll till med vitkindade och i området fanns åtminstone en ringmärkt fjällgås. Min teckning av huvudet på Gotlandsfågeln skiljer inte vad gäller huvudteckningen på Galtabäcksfågeln vars näbb dock verkade betydligt grövre. Dessutom hade Gotlandsfågeln en antydan till bruten ljus grimma runt näbbasen. Detta sågs inte på Galtabäcksfågeln men Gotlandsfågeln sågs på närmare håll och vid flera tillfällen. Trots att både vitkindad och fjällgås har avgjort nätta näbbar så finns ändock en spekulativ möjlighet. De utsatta fjällgässen lär ju vara "nedsmutsade" av bläsgåsgener!!!
Olof


2004-10-01 19:48:33



Svara på
detta inlägg