FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
Vilken falk???

Olof Armini     På hemväg från en fantastisk fågelskådardag i Halland 26/9 gjorde vi en snabb avstickare till Getterön. Som avslutning fick jag max en minut på mig att kolla obsplatsen strax norr naturcentrum. Ett försvarligt gäng stod och spanade litet halvaktivt. Jag kände inte igen någon men drog ett andetag och frågade om det vart något. Han som stod närmast svarade lungt att det varit en slagfalk eller något som jagat runt. Med en halvminut kvar fick jag för mig att någon i gänget fortfarande såg fågeln "mot gula ladan". Förgäves scannade jag av efter någon flygande falk och frågade igen frustrerat om någon såg något. "Mot gula huset" upprepade han som stod närmast och där satt den på en stolpe. En stor falk med ljus hjässa och tunn mustasch. Översidan var brungrå och närmast brun när fågeln vred sig och fick mer direkt belysning. Tyckte mig också ana att hjässan blev mörkare mot pannan. Alltså inte helt fel för en slagfalk av sydeuropeiskt/turkiskt härstamning. Dock jag hade tullat på minuten och en uppfordrande son tvingade fram en ovillig reträtt. Tyvärr dök det inte upp något om fågeln, åtminstone inte som jag hittat. Pilgrimsfalk såg vi själva i Galtabäck samma dag och dagarna efteråt rapporterades pille i såväl Varberg som på Getterön. Därför efterlyser jag nu iakttagelser från någon(ra) som såg fågeln på söndag eftermiddag 26/9. Det vore mycket kul att få litet kött på benen.

2004-10-01 20:23:51


Erik Edvardsson     Hejsan!!
Jag var en av de som upptäckte falken den dagen och det var nog vi som stog där när du kom. Jag såg den rätt så länge både i flykten och när den satt fint på marken borta vid fågeltornet. Jag håller med om det du säger att den var väldigt ljusbrun på ryggen, väldigt vit i ansikte och på brösten och så såg ju inte ansiktet alls ut som pilgrimsfalk enligt mig. Den hade ju som du sa mycket smalt mustasch-streck och var vit och brun. Vi var nere vid naturcentrumet och snackade med Mikael Nord och han tyckte oxå att det lät intressant, men han varnade även för att det kunde vara en ung pilgrimsfalk. Mikael fick även se den innifrån naturcentrumet men dock mycket dåligt genom fönstret på långt avstånd. Han tyckte då att den såg ut som en pilgrimsfalk men den syntes alldeles för dåligt för att kunna artbestämmas säkert. Han pratade om att han skulle gå ut och kolla senare eftersom det var mycket att göra just då, men ja vet inte om han hittade den sedan eller om den blev bestämd till pilgrimsfalk.
Jag tycker också att det skulle vara kul att höra om det är nån mer som har sett fågeln eller har erfarenhet av liknande fåglar. Vore kul att veta om det var en slagfalk man hittade....

2004-10-02 15:11:36


Olof Armini     Hej Erik!
Mycket trevligt att jag får litet respons. Förstår att fågelskådare litet hopplöst rycker på axlarna åt storfalkar. Hybrider och förrymda fåglar stör och förstör mycket av lusten. Själv tar jag dock mer än gärna chansen att vässa upp mig.
Helt klart måste mina iakttagelser tas för vad de är värda. Några få minuter går inte att förlänga och tid är alltid guld värt i dessa sammanhang. Dock har jag en icke föraktlig erfarenhet av allahanda raser av såväl slag-, tatar- som pilgrimsfalk. ”Calidus”-typ av pilgrimsfalk är naturligtvis sannolikast, särskilt som mer eller mindre typiska representanter för denna typ kan förekomma i svenska kullar. Två detaljer upplevde jag som icke -”calidus”, mustaschen som smalnade av nedåt i en spets och hjässan som mörknade framåt mot pannan. Contra -tatarfalk var väl mer en känsla, litet mörk kanske och inte så klunsig. Detaljer som i och för sig skulle tala för ”Calidus”.
Det vore mycket intressant att höra litet om den flygande fågeln. Den enskilt bästa karaktären är i så fall om man ser en tydlig kontrast mörkare täckare - ljusare pennor på undervingen. Detta indikerar en av de större falkarna contra pilgrimsfalk. Sedan får man en hel del värdefulla intryck av en flygande fågel, som aldrig upplevs på den sittande fågeln.
Avsiktligt har jag inte fört in hybridtanken – ännu - för jag är mest intresserad av diskussionen och inser att förutsättningarna att komma fram till ett definitivt, ”Det var…” är begränsade.
Men kanske har ni några bra iakttagelser att ta fram och/eller ses falken igen och då… Hör av er igen jag är mycket intresserad av fler detaljer och framförallt den flygande fågeln.
Olof


2004-10-03 10:09:17


Mikael Nord     Hejsan Olof och Erik!
Jag fick som sagt se falken innifrån naturcentret men tyckte kanske inte att den var så avvikande. Dock var avståndet väldigt långt och falken satt bara still på en stolpe. Dock vände den upp vingarna vid ett tillfälle och jag tyckte mig kunna se ganska jämt färgade vingundersidor utan någon direkt tydlig kontrast mellan täckare och pennor. Dagarna efter fram till idag har det som vanligt varit gott om pilgrimsfalkar på reservatet, både gamla och unga dock ingen avvikande.

/Mikael

2004-10-03 19:05:27


Erik Edvardsson     Hej igen.
Eftersom jag inte är särskilt duktig och erfaren skådare (än) så tänkte jag inte på hur vingudersidorna såg ut i flykten, hade jag tänkt på det så hade nog saken varit avgjort eftersom vi såg den rätt bra när den flög... jävligt synd. Tyckte bara att den var rätt avvikande från de pilgrimsfalkar jag har sett när den satt på marken, och att den var ljus i ansiktet var det jag uppmärksammade mest. Ska höra med de andra som var med och såg den bra och se vad de säger, men jag skulle inte tro att de kommer ihåg något om vingundersidorna. Det var annars en mycket lyckad dag den söndagen, stationär storlabb på Gubbanäsan och finfina bilder på nästan tamma kustsnäppor vid fågeltornsparkeringen, kunde stå två meter ifrån dem!
Ha de bra
// Erik

2004-10-03 19:25:19


Erik Edvardsson     Bilderna på kustsnäpporna finns på min hemsida: www.kund.hemmanet.se/~blames/niklas_erik.htm
Mvh Erik

2004-10-03 20:16:51

 
Olof Armini     Hej!
Tack Erik och Mikael. Fick verkligen den feed-back jag eftersökte. Hade väl trots allt inte så stora förhoppningar att hitta en lösning. Subjektivt tror jag lösningen ligger i området avvikande pilgrimsfalk- hybrid - fångenskapsfågel. Och härvid väger följande tungt, sannolikheten, Mickes erfarenhet av lokalen/falkar där och den förmodligen jämnfärgade vingundersidan! Men med samma kortintryck på en lokal i Medelhavsområdet hade jag kanske lutat åt en annan lösning.
Olof

2004-10-04 12:38:28Svara på
detta inlägg