FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Kustfoto 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Kustfoto


Till
översikten
Kustfoto 2007

Pär Lydmark     Kustfoto 2006 avslutades i och med den senaste omröstningen, och som slutsegrare 2006 stod Björn Dellming i båda kategorierna, såväl Månadens Art som Valfri Art. Grattis!

Nu är Kustfoto 2007 igång, och jag hoppas du inser Björn att ingen kommer tolerera att du lika lätt glider mot en ny storseger i stil med 2006... :) Så nu är det bara upp till alla oss andra att ladda om kamerorna och ge sig ut och ta bilder som kan knäcka Björns, så han får bekänna lite färg i form av regerande mästare.

Uppladdningsfunktionen för första omröstningen 2007 har varit ur funktion fram till idag, men nu funkar allt som det ska igen!

2007-01-20 15:25:08


Erik Edvardsson     Kul att Kustfoto fortsätter och att uppladdningesfunktionen funkar igen. Björn ska verkligen inte få det lätt iår :-)

Undrar bara lite hur det ligger till med priser och så för 2006, finns det med förstoringar kvar?

2007-01-20 17:38:45


Anders Johansson.     Ja, självklart jättekul att kustfoto fortsätter. Har själv varit ganska flitig förra året och ska definitivt vara med i minst hälften av omgångarna detta året också. Men jag har tänkt på några saker... och detta är absolut ingen kritik för jag tycker ni gör ett mycket bra jobb med kustfoto och resten av kustobsar.

Något som funkar så bra och är så poulärt som kustfoto, bör inte det ständigt ligga i startgroparna för att bli ännu bättre? Mina funderingar och idéer är kanske inte så nydanande men ändå!

1. Idén med att vara anonym är bra - lika för alla! Tyvärr har jag vid flera omröstningar gett massor av bra bilder 0 poäng då mängder av tävlingsbilder florerat på diverse sidor tex svalan, fotosidan och hemsnickrade hemsidor. Varför ger jag då 0 poäng bara för jag sett bilden tidigare? Svårt att jämföra "kända" bilder med anonyma. Håll hårt på anonymiteten, den har helt klart en poäng!

2. Kan inte röstningen i efterhand bli offentlig, dvs att det går att se hur var och en lagt sina röster? Själv tycker jag det skulle vara hur kul och lärorikt som helst att se hur andra fotografer röstat/tänkt.

3. Formatet 600x400 är väl helt ok men skulle man inte kunna tänka sig att man måste hålla sig inom ett visst mått och på så sätt få lite större frihet? Tex att bilden måste hålla sig inom 650x650 men friheten här är obegränsad.

4. Att ha 5 röster från 1-5p är klassiskt och alldeles utmärkt men känns kanske lite trist, eller? Har absolut inga egna förslag men är säker på att någon annan har det!

Kan inte alla ni andra kreativa fotografer tycka till lite och komma med lite förslag!

Ja, detta var bara några tankar i all hast och är det inget att spinna på så glöm det för det är ju bra som det är och själv kommer jag som sagt vara med i vilket fall som helst.

2007-01-20 18:56:17


Erik Edvardsson     Kan hålla med om att anonymiteten är bra. Dock är den svår att hålla tycker jag. Vet att du Anders också är aktiv på fotosidan och har jag tagit en bra bild är jag nästan lika sugen på att lägga ut bilden där som att sedan ha med den i kustfoto. Undviker dock att lägga ut bilden på min gene hemsidan samt svalan. En annan aspekt kan ju vara att man inte förrän den 31:e vet vilken bild man ska ha med. Känns lite tråkigt om jag missat poäng från dig pga att bilden vart på fotosidan innan ;-)

Angående röstningen har jag inga andra förslag, tycker detta som finns är både rättvist och bra.

När jag läste ovanstående tankar kom jag på en annan sak som slog mej när jag kollade igenom resultaten de tidigare åren. En tydlig tendens varje år verkar vara att kustfoto är väldigt populärt i Januari för att sedan nästan avta hela året. Om man jämför 2006 års vinnarbild i valfri kategori med decembers så skiljer 40 p. Självklart kan detta bero på konkurrensen också, men generellt känns det som om intresset avtar med tiden under året.
Märkte även att 2005 års version var populärare än fjolårets i antal poäng.
Detta kanske bara är spekulationer från mig. Men då jag tycker denna tävlingen är väldigt rolig så vill jag såklart att det ska vara stort intresse för tävlingen.
Ett förslag kan kanske vara att man under omröstningstiden gör lite större reklam på kustobsars startsida för att öka intresset ännu mer?

Också lite tankar för att kanske förbättra något som redan är väldigt välskött och roligt!

2007-01-20 19:15:09


Markus Lagerqvist     Hej,

Håller helt med föregående inlägg om anonymiteten. Har också tänkt på detta, men inte gått så långt att jag inte gett poäng till bilder jag sett förut.

Tycker dock att de borde vara en regel att bilder inte får ha varit publicerade innan. Har en bild t.ex. legat ute på den egna hemsidan, pbase, Svalan etc. tycker jag den borde diskas automatiskt.

Tycker annars att systemet med 1-5 poäng fungerar bra liksom tävlingen i övrigt!

2007-01-20 19:36:50


Per Norberg     Hej,

Tycker Kustfototävlingen är bra fastän jag själv oftast brukar placera mig i botten. Jag har tidigare främst varit familjefotograf. Oftast haft med mig kamera i skola, militära, arbete mm.
Fågelfotografering började jag med för två år sedan och är en så länge nybörjare vilket mina placeringar tyder på. Jag kan inte heller så mycket om fåglars leverne vilket kan vara en nackdel för att komma åt de riktigt fina bilderna. Men jag lär mig mer och mer om än i långsamt tempo. Jag tycker Kustfottävlingen är lärorik då den ger mig en funderare på varför jag inte placerar mig bättre. Varför "alla andra" får så mycket bättre bilder än jag själv.
Tävlingen är utvecklande.

Jag har märkt att tycke och smak är väldigt varierande som i allt annat. Jag har roat mig med att titta på resultaten för de tre främsta placeringarna för sept-dec i valfri fågelmotiv. Jag har noterat hur många som röstat på 1:an , 2:an och 3:an samt hur många som röstat totalt i varje omgång. Har även noterat hur många 5:or respektive placering fått.
Att notera; I okt o nov har 1:an fått 3 st 5:or medan 3:an har fått 6 st 5:or.

Av nedanstående kan man bl a utläsa att av 22 som röstade i november var det 9 st (41%) som inte alls (?) tyckte om bilden som vann eller åtminstonde tyckte att fem andra bilder var bättre. Som sagt smaken är olika och tur är väl det. Det går kanske att analysera sig fram till vilken typ av bild som attraherar de flesta. Men det får någon annan göra.

antal röster procent som
av totalt röstat på Antal 5:or
1:an
Dec
1 15/19 79% 5
2 13/19 3
3 11/19 4

Nov
1 13/22 59% 3
2 14/22 5
3 15/22 6

Okt
1 22/30 73% 3
2 18/30 5
3 18/30 6

Sept
1 16/27 59% 5
2 15/27 4
3 16/27 0


I övrigt så tycker jag följande ang Anders Js inlägg. Ovanstående resultat som jag sammanställt är till viss del det som Anders efterlyser dock utan kommentarer. Jag själv skulle kanske sluta rösta om jag var tvungen att avge en kommentar till varje röst. Kan vara frivilligt att avge en kommentar om man vill. En testperiod kanske för att se hur man kommenterar bilderna.

Om det vore möjligt datamässigt skulle kanske antalet poäng som ges kunna ökas beroende på hur många bilder som man kan rösta på. ex 1-5 p upp till 20 bilder. 1-6 p upp till 30 bilder osv.

Hälsn/ Per N

2007-01-20 23:11:29


Per Norberg     Tabellerna ovan blev inte som jag skrev dem i mitt inlägg.
De har tryckts ihop men jag tror nog ni kan utläsa vad som sägs.

Förtydligande för december

Placering 1; antal som röstat på bilden(15st) av totalt (19st)
dvs 79 % av deltagarna har röstat på bilden. Bilden har fått 5 st 5:or.
Placering 2 antal som röstat på bilden(13st) av totalt (19st)
Bilden har fått 3 st 5:or, osv


2007-01-20 23:19:00

 
Kerstin Martinsson     Hej!

Först vill även Sven-Olof och jag gratulera Björn Dellming till segern i båda grenarna! Björns bilder upplever vi ha mycket jämn kvalitet och alltid innehålla det ”lilla extra”.

Sedan skulle jag vilja ”heja på” Per Norberg. Visst är det lärorikt och roligt med månadens fågel! Själv började vi fotografera fåglar 2006 och under första kvartalet deltog jag i Kustfoto med en DMC-FZ5. I Mars investerade vi i en Canon 350D med ett fast 300mm objektiv + 1.4X konverter + Adobe Photoshop. Lyckosamt nog hittade vi i April/Maj Bofink och Lövsångare på fotovänligt avstånd (svettigt värre). I Juni/Juli fick vi det lite lugnare med Kniporna i Bockemossen och Ladusvala nere i Finngösaravinen (Sävedalen). Och se…vi började nu också få riktigt bra poäng! Anledningen till ”bra bilder” tycker vi mestadels är SOL med bra ljusförhållanden och att ta massor med bilder + att ha tur (och nu refererar jag till min Septemberbild på Ängspiplärkan som under 30 sekunder satt stilla mitt i den underbara nyponbusken). För att lära mer av varandra är mitt förslag att kommentarsfältet används mer.

Eftersom vi hittills erbjudits fåglar som gått att få tag i så tycker Sven-Olof och jag att tävlingen är riktigt bra och väl genomtänkt. Enda önskemålet är att månadens fågel publiceras den 1:e varje månad. Det kan ju vara bra väderförhållanden redan den 1:e och så vet man inte vad man skall jaga…När det sedan kommer till röstningen så kan det ibland vara svårt att endast få ge fem bilder poäng. Ofta finns det ju fler än fem bra bilder värda en röst. Även här håller jag med Per Norberg om att antalet poäng skulle kunna variera med antalet tävlingsbilder (kanske lite för komplicerat?).

Slutligen så har även Sven-Olof och jag synpunkter på anonymiteten. Eftersom det skall vara okänt vem fotografen är så tycker vi bilden skall vara opublicerad. Även vi har sett tävlingsbilder publicerade på PBase och det känns inte rätt. Däremot kan ju fågeln få vara publicerad på t.ex. Artportalen så länge som det inte går att utläsa vems bilden är i Kustfoto. Detta försöker alltid vi själva gå efter. Skulle man sedan ändå veta vem fotografen är (oundvikligt för vår egen del) så är det ju ärlighet och rättvishet som gäller. Att rösta på ett foto handlar ju om tycke och smak och vilka känslor som bilden framkallar. En bra bild värd sin röst skall självklart få hög poäng! Och alla fotografer som under 2006 deltagit i Kustfoto är värda en stor applåd! Fortsätt kämpa och ha kul, det gör vi!

Hälsningar Kerstin

2007-01-23 21:25:50Svara på
detta inlägg