FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Observationer 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Observationer


Till
översikten
Rödhalsad gås

Mikael Nord     



Grattis till den rödhalsade gåsen i Göteborgs skärgård. Kanske dyker den upp tillsammans med vitkindade gäss på Getterön senare i sommar? Lite känsligt ämne men ingen har knystat något om spontaniteten på denna individ. För mig personligen låter det ganska uppenbart att den kommer från någon uppfödare eller någon park. En adult fågel mitt i sommaren.......men som sagt kul ändå.

2007-07-11 22:14:53


Magnus Unger     



Kul att någon tog upp ämnet för debatt. Självklart hade jag precis samma funderingar som du Mikael att tiden på året definitivt gör att det lutar åt en förymd fågel, men för debattens skull och även för att försvara ett nytt göteborgskryss ;) skall jag ge några synpunkter på varför den ändå kan vara spontan.

1: Inga ringar på benen.
2: Kändes mycket vaksam och alert även om vi var på lite avstånd.
3: På samma lokal sågs även prutgås, vilken inte heller hör hemma här på sommaren, de diskuteras aldrig om de är spontana eller inte på sommaren.
4: Lokalen är en av de bästa uppsamlingsplatserna efter häckningen för de vitkindade som häckar i göteborgs skärgård.
5: Eftersom den håller till med de lokala vitkindade gässen skulle den kunnat följt med dem norrut på våren från t.ex. holland och sedan stannat kvar med dem.
6: Det finns inga tidigare fynd av misstänkta icke spontana rödhalsade i omgivningarna, varför det bör vara en mycket ovanlig art i fångenskap i västsverige.

Sammantaget är det endast tiden på året som gör att det lutar åt en förymd individ, vad är det som säger att det argumentet skall väga så tungt?

Någon annan som har några synpunkter för eller emot?

Hoppas ni får se den på Getterön senare i höst, våra fåglar brukar lämna Galterö och Stora Amundön någon gång i augusti/september.

2007-07-11 23:57:16


Magnus Hallgren     



Vill helst inte förstöra ett Göteborgs-X (eller, för den delen VG-X) för någon, men kan inte låta bli att "kontra" på föregående inlägg.
Ska förs säga att jag övervägde om jag skulle dra på gåsen eller inte, men bestämmde mig för att låta bli. Detta främst för att det känns "fel" med en rödhalsad så här mitt i sommarn. Men jag måste erkänna att den hade blivit ett trevligt tillskott på min VG-lista :-)

Så lite kommentarer till Magnus punkter:

1. Att gåsen inte var ringmärkt känns som den bästa indikationen på att den skulle kunna vara vild. Om man har införskaffat en rödhalsad gås (vill minnas att jag i något sammanhang läst att de är dyra/svåra att komma över. Vet ej om det stämmer?), så borde man ju ringmärka den innan den släpps i någon park.
Att sedan alla "parkankor" inte är ringmärkta är ju en annan sak...

2. Att gåsen var vaksam verkar ju bra, men har själv sett en rödhalsad gås i Juli (Öland, Beijershamn, 2004?. Denna var ringmärkt och sällskapade med grågäss...). Denna verkade mycket allert och vaksam, trots att den var långt N ut på maderna och jag stod i N:a tornet. Har för mig att andra sett denna gås på närmare håll, och att den då kanske inte var så rädd av sig.
Jag skulle tro att även en förymd rödhalsad kan "påverkas" av de gäss den sällskapar med och vara lika vaksam/orädd som dem. Detta gäller antagligen även en vild fågel, så jag vet inte om argumentet säger så mycket.

3. Prutgås är ju som bekant en mycket vanligare gäst i Sverige än rödhalsad, och att en eller flera (nyss kommen från Öland och där fanns knappa 10-talet prut på olika lokaler) skulle "fastna" här en sommar verkar rimligare än att en rödhalsad skulle göra det.

4. Har inga kommentar här.

5. Fullt möjligt.

6. Även om arten är ovanlig i fångenskap i västsverige, så kan ju gåsen komma någon annanstans ifrån. Den kan ju som Magnus skrev ha blivit "upplockad" av de vitkindade någon annanstans och sedan hängt på dem hit.


Återstår att se om den behagar stanna hos de vitkindade eller om den kanske bara rastade hos dem för stunden? Vet inte vilken koll som hålls på lokalen, men den spanas väl av ganska flitigt antar jag? Så det borde ju alltså gå att följa upp den rödhalsade.

Ta nu inte ovanstående för allvarligt, kunde bara inte låta bli att ge mig in i debatten. Om inte annat, så är det ett sätt att rättfärdiga att jag inte drog själv ;-)
Så om gåsen är spontan eller inte är jag långt ifrån säker på, det är bara det att det "känns" fel för mig...

Mvh
Magnus H

2007-07-12 10:17:55


Markus Lagerqvist     



Nja, lokalen är inte alls så välbevakad som den förtjänar, antagligen eftersom det är såpass krångligt/tidsödande att ta sej dit.

Ser man till inlagda rapporter i Svalan under juni-juli har ön innan igår endast besökt två gånger (4+6 juni)!

Man kan ju undra hur många roliga vadare som missats under den senaste regniga månaden...

2007-07-12 10:41:05


Kristoffer Nilsson     



Ja, en rödhalsad gås i juli som godkänns är väl första gången i Sverige, eller? Det finns väl en publicerad obs från början av juni något år, om jag minns rätt. Trots ovanstående argument så håller jag mig nog ändå lite tvivlande till om det är en spontan fågel, men oavsett vilket så är det ju en häftig fågel att få se och Galterö är ju dessutom en fin obsplats så grattis till denna sköna upplevelse...

För den intresserade kan jag nämna att vinterpopulationen i Holland är, vad jag vet, oerhört liten och det rör sig väl om knappt 40 fåglar? Möjligen har det skett någon förändring på senare år, men i början av 2000-talet handlade det om så få fåglar i alla fall (och det är nog dessutom i överkant). Prutgäss finns i >100000 ex i Holland och Frankrike under vintrarna i sanslöst häftiga flockar. Även ringmärkta rödhalsade som jag har sett har uppträtt väldigt vaksamt. Må väl!

PS Och Eskilsson är rena raritetsmagneten just nu... Kul!!

2007-07-12 10:54:30


Fredrik Kronhamn     



Fjärran från gamla Svedala bedriver en annan numera mest 'cyberscooping' på hemmalokalerna.

Kanske inte helt relevant, men en obs av rödhals gjordes också i tyska Schleswig-Holstein (ett stycke från danska västkusten så att säga) den 5:e juli.

Tyska C3 avslöjar inte mycket om rarrisarna på sin hemsida, men kika på www.club300.de, Alerts, Rarities Germany.

2007-07-12 12:45:20


Markus Lagerqvist     



Hmm, alltid vanskligt att ge sej in i en diskussion när man är gravt jävig, då rödgås var ett efterlängtat kryss för mej, inte bara på Gbg-listan, men...

Jag har lite svårt att bedöma sannolikheten för att en rödgås skulle översomra i Sverige, men att det endast är en liten population på övervintringskvarteren i Holland talar väl inte direkt emot att Galteröindividen skulle kunna vara spontan? Populationen omärkta och ostäckta individer i fågeldammar torde väl knappast vara särskilt stor heller…?

Och varför skulle inte någon av t.ex. de holländska individerna kunna dröja kvar med vitkindade, som de flyttar tillsammans med? I takt med att allt fler vitkindade börjat häcka i goda antal på sydliga breddgrader borde väl sannolikheten för detta ha ökat jämfört med tidigare. Eller, tänker jag fel…?

2007-07-12 13:31:03


Niklas Aronsson     



Som Kristoffer säger finns det säkert publicerade fynd under juni och juli - men i så fall i kategori D (troligen rymling)!
I Fågelåret 2004 skriver Henrik Lerner (som ansvarade för gässen i fågelåret) följande: " Gemensamt för de fynd som ansetts icke-spontana är att de är gjorda i juni-juli." Därefter nämns några fynd under sommarmånaderna 2004 som förts till kategori D, bland annat en fågel i Mellerud, Dalsland, 9 juni.
Det finns en rädsla att överskatta antalet spontana rödhalsade, eftersom det är en rödlistad art, vilket ytterligare kan göra att man tvekar att godkänna en art som dyker upp utanför sträckperioden.

2007-07-12 14:56:20


Magnus Unger     



Jag kände på mig att jag skulle få mothugg med mitt exempel med prutgås, jag är fullt medveten om skillnaden i antalen av prutgås mot rödhalsads gås. Och det är ju faktiskt så att det inte ses tvåsiffrigt med rödhalsade under sommaren varje år som det görs med prutgås det enda jag ville visa att det bör vara möjligt även för denna gås att bli kvar då andra gåsarter översomrar i allt högre grad nuförtiden.

Det är i alla fall min uppfattning att allt fler och fler gäss såsom bläsgäss, prutgäss, spetsbergsgäss osv översomrar, kanske är det ökad rapportering och kännedom som står för det.

En annan aspekt på det hela att systematiskt godkänna alla rödhalsade under vår och höststräck men klamra alla sommarfynd kan ge en felaktig bild av uppträdandet, då icke spontana kan slinka igenom på sträcket och spontana under sommaren missas, detta ger en skevare och skevare bild allt eftersom.

2007-07-12 17:54:14


Kristoffer Nilsson     



Halloj igen!

För tydlighetens skull så skriver jag att mitt stycke om rödhalsade gäss vs prutgäss mer var för kännedom för att visa hur vinterpopulationerna ser ut. Jag tyckte att det kunde vara av allmänt intresse. Det var alltså varken ett argument för eller mot om denna individ är en vild eller "tam" gås. Mitt intryck är också att vissa gåsarter som man normalt inte "bör se" i Sverige under häckningstid rapporteras mer frekvent på senare år (se Magnus exempel). Jag såg ex-vis själv en bläsgås i Skåne för mindre än två veckor sedan...

Det jag vill poängtera är att man bör vara försiktig när man diskuterar spontanitet av rödhalsad gås i Sverige i juli och det är jag också säker på att rrk kommer att vara när denna fågel ska diskuteras. Att med dagens kunskap och fyndbild dogmatiskt hävda att detta är en vild fågel tycker åtminstone jag känns lite väl vanskligt. Det vore bättre, tycker jag, att hålla sig till försiktighetsprincipen och klamra den med förbehållet att obsen (som ju verkligen är intressant!) kan komma att behandlas annorlunda på sikt om de kommande åren visar en förändring i fyndbilden sommartid för arten. Annars känns det lite märkligt att man kör så hårt på fenoligin för ex-vis trädgårdssångaren som ju nyligen var på tapeten eller andra "tama" andfåglar som ex-vis buffelhuvuden som väl finns vilda i 100000-tal i Nordamerika. En spontan rödhalsad gås i juli bör nog ses som minst lika spektakulärt som en trädgårdssångare i Gbg i slutet av april och dessa bör därför betraktas på samma sätt. Det tycker i alla fall jag, men någon gång ska ju vara den första både för trädgårdssångaren och för den rödhalsade så jag säger inte på något sätt att det är orealistiskt... Må väl!

2007-07-12 19:06:39


Per Norberg     



En enkel fråga bland alla långa utlägg.

Mikael Nord skriver bl a följande

"För mig personligen låter det ganska uppenbart att den kommer från någon uppfödare eller någon park. "

Finns det ingen kontroll på vem som föder upp samt vilka parker som har rödhalsade gäss och ev saknar någon eller några? Det här frågan gäller främst svenska uppfödare om sådana finns och svenska parker. Utländska dito kan ju vara svårare att hålla reda på.

2007-07-12 21:54:51


Magnus Lundström     



Jag tycker att man ofta "låser" fast sig i gammal data när man diskuterar fenologi och vissa arters spontana uppträdande eller ej. Det är intressant som Magnus Unger nämner att datan kan bli mycket skev om man systematiskt underkänner vissa arters spontanitet utanför vissa datum vilket ytterligare försvårar ett framtida godkännande av ett spontant besök. Vem vågar godkänna ett sådant fall om alla fynd under ex. 50 år sommartid blivit underkända. Biologins lagar är ju inte konstanta! Naturen är dynamiskt och ständigt föränderlig. Klimatförändringar, naturkatastrofer, biotopförstörelse etc förändrar arters beteende över tid. Även antropogena effekter som förändrade jaktmönster hos människor ex. minskat jaktryck i Norden förändrar beteenden. Ta bara de vitkindade gässen som exempel! I Nordens fåglar från 1987 (Staav, Fransson) står det att "...vitkindad gås är en högarktisk art (inte direkt känslan man får ute på Galterö) och passerar Sverige årligen under flyttningen. 1971 häckade det första paret på Gotland..". Sedan gick det snabbt och nu 36 år senare häckar den på Galterö. Vidare står... "om koloniseringen skett spontant eller från gäss i fångenskap är outrett" Ja, ja kanske utrett idag... Huruvida rödh. gåsen är spontan får väl raritetskommittén avgöra. Men det är lite lustigt att man får kryssa fasan, kanadagås, nilgås, amerikansk kopparand, blåvingad årta...... men inte rödhalsad gås mitt i sommaren.

2007-07-13 11:47:05


Magnus Unger     



Gjorde en liten undersökning på http://www.dutchbirding.nl/ och kunde där notera att just i vår har det varit ovanligt många april och majfynd av just rödhalsad gås. Ca 10 obsdagar i maj 2007 mot inte en enda majobs 2002-2006. Dessutom ovanpå detta en obs i Noord Holland från den 23/6 2007 detta kombinerat med julifyndet i tyskland skulle teoretiskt kunna vara samma fågel som sedan fortsatt och stannat på Galterö.

För övrigt fanns inte heller några juni eller julifynd under 2002-2006 i holland, visserligen kan ju den eller de individer som dröjt sig kvar i holland under maj och juni utgöras av förymda individer.

2007-07-13 18:53:33


Christer Fält     



Hej alla!

Intressant läsning! Inget att tillägga från undertecknad som redan sagts angående exempelvis "rödhalsens" vara eller oäkta vara.

Dock några frågor. Enligt svenska fågelistan så föreligger fem fynd av rödhalsad gås i Halland. Vore kul läsning när på året dessa upptäckter gjordes, Mikael Nord som inledde denna tråd kanske kan ge oss ett svar!? Eller Rrk Halland?



2007-07-13 19:16:27


Kristoffer Nilsson     



Kul uppgifter från Holland, Magnus! Jag såg bara en massa nilgäss när jag var där tidigare i veckan... ;)

Jag känner bara till fyra fynd från Halland och två är från april (1981 samt 2000) och två från november (1983 samt 1994). Någon annan kan säkert komplettera med det femte fyndet... Må väl!

2007-07-13 22:24:33


Benny Ahlnér     



Grattis till gåsen och kul med kommentarerna runt den. Jag vill absolut inte kasta något mörker över denna ståtliga varelse men jag undrar om det är någon som har bra länkar till någon sida med fåglar i fångenskap.
Där man kanske kan hitta hur stora antal av en art som beräknas finnas i fångenskap per land och vilka arter det rör sig om. Artvariationen är imponerande, bara av det lilla jag sett och läst om under åren.
Allt som oftast när jag läser om framför allt änder och gäss, men även rostgumpad törnskata, svarthuvade sparvar, bergortolansparv, praktsparv, orienvadarsvala (lyckad häckning i fångenskap i Europa), rovfåglar m.m. i olika forum, raritetsrapporter och brevduvan så kommer ord som parkrymling/burfågel/falkenerarfalk upp.
Då brukar jag fundera på hur många finns det egentligen i fångenskap runt om kring oss av en viss art som kan rymma i Europa eller bara Sverige eller Halland eller Halmstad eller....
I VF eller RR för ett antal år sedan har jag för mig att det skrevs om rödhalsad gås, blåvingad årta, mindre bergand, amerikansk bläsand, kamskrake, fjällgås m.m. i en debatt. Det skulle finnas flera tusen bara i Holland av varje art av dessa och vissa av dem över 10000 och nästan lika mycket i Tyskland då fåglar i fångenskap är en riktigt stor verksamhet där också. Jag kan dock inte finna något som styrker detta när jag sökt runt lite på nätet. Kanske är denna verksamhet lite ljusskygg eller så letar jag fel.
Vore inte en sådan här sammanställning värdefull och intressant för alla och även RK/Rrk. Något att jobba på för SOF eller C3 kanske??? Om det nu inte redan finns.
Det borde ju ge mer förståelse för vissa arters uppträdande, exempelvis om det visar sig att det finns 25000 amerikanska bläsänder runt omkring i Europa i bur o.s.v.

2007-07-14 15:09:39


Lasse Olsson     



Eftersom det efterfrågas kan jag redovisa fynden av rödhalsad gås i Halland som Kalle X så förtjänstfullt sammanställt:
1 ex Tyludden 12.4 1981, 1 ex Trönninge ängar 12-27.11 1983, 1 juv Fylleåns mynning 11-16.11 1994, 1 ex Busör,Tyludden & Påarp 13.4 1998 och 1 ex Tyludden & Grötvik 18.4 2000.
Kul i vilket fall med sommarfynd ...


2007-07-14 20:27:18


H Karlsson     



Bara en kommentar till Magnus U:s: "6: Det finns inga tidigare fynd av misstänkta icke spontana rödhalsade i omgivningarna, varför det bör vara en mycket ovanlig art i fångenskap i västsverige.
"

Åtminstone tills för ett par år sedan höll Nordens Ark (Åbyfjorden) rödhalsade gäss. Arten finns fortfarande uppräknad i inventariet så det verkar rimligt att det fortfarande finns rödhalsad gås i parken.

2007-07-15 08:31:53


Magnus Unger     



Tack för info, jag har hittat den infon också efter mitt inlägg. Dessutom en obekräftad uppgift om en individ i just Åbyfjorden, vet ej dock när. Det finns även ett junifynd i Dalsland för ett par år sedan som klamrats.

2007-07-15 10:09:21


Markus Lagerqvist     



H Karlsson tog upp frågan om Nordens Ark. Jag tog därför kontakt med dem för att höra om fågeln skulle kunna komma därifrån, eller någon annan djorpark och fick följande svar:

"Vi har inte förlorat någon [rödhalsad gås]. Och mig veterligen är alla djurparksdjur märkta."

2007-07-16 08:43:23


Uno Unger     



Efter att ha studerat de bilder som lagts ut på Svalan är jag övertygad om att gåsen på Galterö är en 2K-fågel. Ryggen och framför allt handpennorna är bruntonade och täckarbanden något vågiga och ej så breda och skarpt avgränsade som på en adult fågel.
Det har ju diskuterats en hel del huruvida fågeln är spontan eller inte, men då har åldern ej diskuterats. Det skulle vara intressant att höra huruvida en 2K-fågel ökar eller minskar chansen för att fyndet är spontant.

2007-07-18 14:04:15


Håkan Thorstensson     



Minns 1K-kamskraken i Fiskebäck för tiotalet år sedan, gick inge' bra. Det skulle naturligtvis vara väldigt enkelt att säga att spontanitetssannolikheten ökar för en 2K-fågel, men i förlängningen håller det såklart inte. Annars anser jag att rödingen, oavsett ålder, bör betraktas som spontan tills motsatsen bevisats, jag vill nämligen inte smutsa ned min lista...

2007-07-18 14:19:31


Adam Engström Svanberg     



Hej igen

Skulle passa på att säga att jag var på Nordens ark för några veckor sen och då såg jag att de hade en rödhalsad gås där. Den var inte som en art i parken utan den fanns på en gård som låg i parken.

Skulle också vilja veta lite om var man kan läsa mer om spontanitet? Är inte så insatt i ämnet.

Ha det gött
Adam E.S

2007-08-06 09:10:36


Magnus Lundström     



Förstår inte riktigt vad du menar men individen ingår garanterat i Nordens arks fågelbestånd. Särskilt om den fanns på en gård inom parken. Troliga parkrymlingar av rödhalsade gäss som dyker upp i Sverige härör troligen från andra besättningar, mindre parker etc. Nordens ark verkar mycket seriösa och har bra koll! Ett tillägg till diskussionen: Flyttar parkrymlingar?? I så fall måste dom väl vara tagna från det vilda först och sedan satta i park. Och rymmer dom då så är det väl bara positivt. Prägling är ju väldigt stark hos gäss och änder. Ungfåglarna lär väl sig flyttningsvägen av de adulta vilket bla tillämpats i fjällgåsprojektet. Skulle en gås uppfödd i en park plötsligt flytta norrut på egen hand? Möjligen om instinkten att socialisera sig i flock är större. Säkert redan bemött i tidigare inlägg men det troligaste är väl att den hängt med vitkindade upp från Holland under vårflyttningen och sedan maskerat sig bland de vitkindade ute på Galterö. För vem förväntar sig ett sådant besök??

2007-08-06 11:19:28


Adam Engström Svanberg     



Hej !

Jo, det är klart den är med i Nordens arks fågelbestånd men den står inte så att man kan se den ordentligt. Jag lyckades se den bakom grinden till "Endast personal"-delen.
Låter intressant med det där med att parkfåglar skulle flytta... Om fågeln är uppfödd på en gård så kanske den inte lär sig att flytta, inte vet jag. Eller så har de det som en instinkt var de än är födda. Men föräldrarna är nog viktiga för att lära ungfåglar med på första flytten.

Adam E.S

2007-08-06 11:34:24

 
Magnus Lundström     



Nej gäss och änder har ingen medfödd flyttningsinstinkt. Det är ett inlärt beteende. Däremot sångare som ex svarthätta och rödstjärt har det genetiskt.

ref. Zoology Dorit, Barnes, walker mfl 2003

2007-08-06 12:46:39



Svara på
detta inlägg