FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
Medelhavstrut?

Björn Dellming     God afton!

Jag var nere i Göteborgs fiskhamn idag och kikade lite på trutarna där. Efter en stund hittade jag en individ som jag tyckte visade en del karaktärer för Medelhavstrut i 1:a vinterdräkt. Jag tog en del bilder på den så de kommer väl upp i kustobsar-galleriet för allmän beskådan snart. Jag larmade den som artbestämning osäker eftersom jag inte såg den flyga. Karaktärerna jag tyckte passade var:

- Kraftig, helmörk näbb (längre och kraftigare än gråtrut)
- Helmörk kärna på tertialerna (inga vitnaggade kanter)
- Större och mer atletiskt byggd än gråtrut (det stod en precis brevid), dock ej som havstrut.
- Förhållandevis långa ben
- Ljust huvud med blåtira
- Flack panna

Är det nåt mer man ska kolla? (förutom stjärtband och gump som jag ej kunde se)
Är det nån mer som varit nere i fiskhamnen och röjt och sett truten? Johan "trutgurun" Wallander kanske?

2004-11-13 16:48:22


Kristoffer Nilsson     Hej,

Undrar bara lite kort om man kan få se bilderna på truten? Må väl!

2004-11-14 21:29:16


Pär Lydmark     Hej!

Vad jag kan se har vi inte fått några bilder inskickade än (men det kanske inte var det du menade med din text Björn?). Så fort de kommer in ska vi lägga upp dem.

2004-11-14 21:45:47


Björn Dellming     Oj, Jag har visst bara mailat dem till Uno. Stefan Johansson har dem också.

De tyckte att det lutade åt en mycket medelhavtrutslik havstrut som var uppe för diskussion i september (tror jag?) Jag mailar bilderna pronto!

2004-11-14 22:16:31


Björn Dellming     Nu har jag mailat bilderna till info@kustobsar.st

När nån trutexpert har kollat på bilderna så får han/hon gärna tala om varför det är eller inte är en medelhavstrut. Det finns säkert många fler än jag som inte spikar alla karaktärerna på unga trutar, så ni som vet - Lär oss! =)

2004-11-14 22:24:49


Pär Lydmark     Sådär, nu ligger bilderna ute. Sätt igång att analysera...

2004-11-15 10:20:55


Christer Fält     Go fm!

Den var lurig, men jag gör ett försök Björn till analys och en artbestämning:

1. Näbben känns på tok för grov för m.trut, gonysvinkeln ser däremot bra ut, men ingen tydlig "krok eller pincett" längst ut på näbben, talar emot m.trut.

2. Huvudet känns för runt inte kantigt som hos m.trut. (vissa honor har nog rundare) ser därtill för bister ut i ansiktsuttrycket, inte klok och insiktfull som en m.trut, din trut Björn vill klå upp folk!! Med tanke på blåtiran har jag nog rätt : )

3. Vingarna känns för korta för m.trut, större täckarna för enhetliga i färgen inte bra för m.trut, den bruna tonen på manteln förbryllar mig dock, känns mycket bra för m.trut, tertialerna känns inte så svartbruna som hos en typisk m.trut, men det är ju kraftig medljus på bilden, så det är litet lurigt.

4. De undre stjärttäckarna ser sparsamt fläckade ut, ser knappt några fläckar alls, bra för m.trut.

5. "Fjällvråksstjärten" ser man inte mycket av, tyvärr en bra karaktär för m.trut. och borde säkras tillsammans med flera andra karaktärer innan en säker artbestämning sker.


Slutsats: Jag tror det är en hanne havstrut, möjligen en ovanligt stor gråtrutshanne. Men jag vill gärna ha fel så åker jag ned till hamnen och förhoppningsvis återupptäcker ditt fina fynd Björn!!

/Mvh

2004-11-15 11:28:22


Pär Lydmark     Bara ett litet förtydligande. Det ligger ute fem bilder på truten, men klickar man på bilden på startsidan får man bara se en. Klicka istället på Bilder i huvudmenyn så får ni upp alla.

(Anledningen är att bilderna inte är kopplade till en specifik observation. Vi ska lösa det så småningom.)

2004-11-15 12:38:32


Björn Dellming     Tackar för genomgången av karaktärerna Christer! Jag betvivlar inte för en sekund att din artbestämning är rätt. Jag känner mig rätt så rostig på ungtrutar och lite mindwrestling med individer som denna är nyttigt för alla som vill lära sig.

Även jag har suttigt och grunnat på karaktärerna en hel del och kommit fram till att det nog är lite för mycket pansarvagn över fågeln för att det ska kunna vara en medelhavstrut. Man får väl hoppas att det dyker upp ett riktigt skolexempel av denna art snart så man för nöta in detaljerna ordentligt.

Mycket lutar som sagt åt havstrut och det var mellan medelhavstrut och havstrut som jag stod och pendlade när jag försökte arta truten. Men jag tyckte inte det var en typisk sådan heller. Lurigt ex som sagt :)

2004-11-15 14:21:51


David Erterius     Hej,

I mina ögon ser det ut som en sent kläckt 1k hane gråtrut. Medelhavstrut får jag inga vibbar av i alla fall. Alternativet är en 1k hona havstrut men teckningen tycker jag stämmer bäst på gråtrut. Näbben är förvisso grov men det borde funka på en stor gråtrut (hane).

Ungefär halva manteln är fortfarande juvenil i mitten av november och enbart det torde utesluta medelhavstrut. En medelhavstrut borde för övrigt framförallt uppvisat mer kompakt kropp, längre vingar, längre tibia (dock ej alltid, vissa honor rätt kortbenta), ljusare ben, mörkare vingtäckare, "smartare" ansiktsuttryck (dock subjektivt) samt borde ha kommit längre i ruggningen av kroppsfjädrarna vid den här tiden på året.

/ Mvh David

2004-11-15 15:28:00

 
Magnus Unger     Jag tycker det lutar mest åt havstrut. Notera bland annat tjockleken på ben och tars, vilket jag ofta tycker är en bra karaktär för att skilja mellan grå- och havstrut.

Som Björn även nämnt tidigare så sågs det i september en fågel som var mycket lik denna, dock är det nog inte samma fågel. Den tidigare blev bestämd till avvikande havstrut, då bland annat stjärtens teckning stämde bra för havstrut.

Men jag har inte sett någon av dessa två individer, så någon som sett den tidigare fågeln får gärna kommentera vad ni kom fram till vid det tillfället.

2004-11-15 16:04:22Svara på
detta inlägg