FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (325)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Upplevelser i fält 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Upplevelser i fält


Till
översikten
Dränker sparvhöken sina byten.

Ola Wennberg     En hona sparvhök slog mot en starflock på en gräsmatta vid Hovås småbåtshamn. Jag ser inte själva "fångsten" av bytet men efter ca 1 min kommer höken fram med en stare i klorna, flaxar ner till vattnet ca 5 m och lägger sig med utbredda vingar och stjärt på vattnet, ligger så minst 2 min med staren under sig. Flög sen upp ur vattnet och försvann med staren!
Dränkte den bytet eller finns det andra förklaringar?

2008-05-02 14:01:10

 
Göran Karlsson     Intressant obs. Jag har några gånger sett hur fåglar lyckats slita sig från hökens/falken klor när den satt sig för att äta upp fågeln. Senast jag såg detta var när en pilgrimsfalk knep en tofsvipa i en flyttande flock tidigt på våren. När falken satte sig för att njuta av fångsten kom de övriga från flocken och började attakera falken som fick släppa taget och den infångade vipan kunde flyga iväg med kompisarna i sin flock. Varför viporna gör på detta sätt är ju i o f en intressant fråga. Vad hade dom att tjäna på det? Det gjorde ju bara att de själva kunde riskera att bli falkens byte.
Möjligt är ju att sparvhöken fått erfara dylika snuvade måltider och för att undgå starflockens aggresivitet flyger den ner och håller fågel under vattnet till den inte kan smita.

2008-05-05 16:37:47Svara på
detta inlägg