FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (330)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Kentsk tärna

Magnus Eriksson     har letat en del efter de Kentska tärnorna på Galterö men de har lyst med sin frånvaro. Kollade svalan och det är inte måga rapport i år. Jämför man årets rapporter med tidigare år för Galterö ser det bedrövligt ut för Juli och hela 2007.

Något som brukar hända eller indikerar det något tråkigt eller är jag kanske bara dålig på att leta. Men jag minns att föra året drällde hela ön av Kentska tärnor i alla åldrar. Eller kan de helt enkelt ha valt någon annan ö att häcka på i år?

2008-07-15 21:16:58


Kristoffer Nilsson     Hej Magnus!

Intressant att det inte förekommer några kentska på Galterö nu. De kentska sticker ju ganska snabbt från häckningsområdena och flyttar med sin unge/ungar och man kan ju gissa att flera av dem som vi ser hos oss (eller kanske rättare sagt, med Magnus info, bör se hos oss) har sitt ursprung från Hirsholmen i Danmark. Kanske har det hänt något där? Normalt sett finns hundratals par på Hirsholmen och dessa bör förse oss med åtskilliga observationer under juli.

Kentska tärnor häckar normalt sett, vad jag vet, inte på Galterö. Må väl!

2008-07-16 01:39:49


Martin Oomen     Jag kan bara tillägga att den kentska tärnan är känd för alternera mellan häckningslokaler. Jag vill dra mig till minnes att förr om åren, på 80-90 talet när det fanns en ganska stor koloni nedåt kungsbacka så växlade kolonin mellan att ena året häcka på Nidingen och påföljande år återfinnas i kungsbacka eller vendelsöfjordarna.

Anledningen till detta beteende har jag inte koll på men det kanske någon annan kan redogöra om här på forumet.2008-07-16 04:18:16


Magnus Eriksson     Jag har bott på Brännö och besökt Galterö i åtta år nu (förutom en sommar för 5 år sedan). Och jag är ganska säker på att jag sett Kentska tärnor varje år på Galterö även om jag inte hade börjat varken skåda eller rapportera på Svalan. Fågeln var en av de speciella saker jag först la märke till när jag kom ut dit för att bada på den tiden jag inte skådade.

Som skådare har jag sett både ungar och jagande föräldrar kring ett revir. Jag och min familj har legat och solat och badat en hel dag och tärnorna har jagat på samma ställe, dock såg jag inga ungar vid de tilfällena. Ungarna jag såg var i sundet mellan galterö och Stora stårholmen där det satt och tiggde av sina föräldrar
Allt detta har alla år skett i början och mitten av juli.

Men i år har jag alltså inte sett några Kentska tärnor dock en hel del Fisktärnor på de platser de Kentksa hållt till.

2008-07-16 09:44:41


Magnus Eriksson     Om mina obsar av jagande föräldrar och ungar betyder att de häckar på galterö vet jag inte, vet inte ens deras normala häckningsperiod men det ska jag ta reda på =)

2008-07-16 09:46:31


Magnus Eriksson     Jaha och då åkte en Patrik Axelsson ut och hittade de försvunna Kentska tärnorna på Galterö (se dagens obsar) bara för att jag påstår att det inte finns några =)

Om du läser detta Patrik var hittade du dem lite mer exakt? Eller om någon känner honom kan dom väl hinta honom om min fundering.

2008-07-16 23:24:40

 
Magnus Eriksson     Torsdag kväll sista kvällen innan vi lämnar Brännö för i år. Min fru ser att jag skruvar på mig, "men gå till Galterö i morgon då, innan vi packar", "Tror du jag hinner det då? Hinner vi packa ta oss hem till stan, packa om och sticka iväg till Landvetter och bege oss av till Mallorca?" "Visst gör det men var hemma för nio på morgonen"

Fredag morgon 06:00 klockan ringer, älgar iväg till Galterö. Hotfulla regnmoln i väster, SMHI lovade regning morgon men än så länge är det torrt och vad vet väl SMHI dom har ju inte haft rätt en enda dag för denna Brännövistelse. Kav lungt inte ens björklöven rör sig vilket däremot myggen gör.

Ute vid Brandnäsviken 3 stycken Myrspovar, några Kärrsnäppor ingen spovsnäppa idag. Och framför allt inga Kentska tärnor. Söker av himlen, vattnet, stränderna, stenarna som bara är som gjorda för att en tärna ska sitta där men inget, inte en enda Kentsk bara Fisktärnor över allt.

Fortsätter till sundet mellan Galterö och Stora Stårholmen. Sätter mig på min vanliga plats. Regnmolnen ser väldigt mycket hotfullare ut. Äh SMHI! Scannar av stränderna, klipporna. Räknar Fisktärnor, tittar på tiggande skrattmåsungar, skrämmer upp en liten knappt flygkunnig Ängspiplärksunge. Minutrarna går, jag måste gå tillbaka snart, blir det regn, var är dom där fem Kentska tärnorna som var här i förrgår, var är dom två som var här igår.
Det börjar lukta regn, det känns som om någon ställer sig med en blomspruta och börjar spruta med ett fint moln mot mig på avstånd. Scannar igenom alla fåglarna en gång till i ren desperation. Blomsprutemolnet börjar övergå i riktiga regndroppar. Minutrarna tickar vidare. Jag måste börja packa ihop min frukost som jag packade upp för 45 minuter sedan. Plockar fram regnrocken och drar regnskyddet över ryggsäcken.

Märklig Fisktärna hörs. Är den arg eller är det ungar inblandade. Får ställa mig upp och titta runt hörnet på klippan jag står bakom. Ensam tärna kommer flygandes från norr och skriker högt. Är det min tärna? Försöker få in den i tuben. Där är den, fel vinkel ser inte om det är en Fisktärna eller något annat. Regnet börjar göra det svårare att se. Jag tappar bort tärnan men hittar den igen på grund av det annorlunda lätet. Tappar bort den igen. Ska jag få gå hem utan min tärna? Väntar några minuter, regnet öser ner. Ser en fågel slå sig ned bland de andra tärnorna. Slänger mig på tuben. Där sitter den Kentska tärnan som om inget hade hänt. Putsar lungt ena vingen, lyfter flyger en runda på tio meter och sätter sig på samma ställe igen.
Jag stannar några minuter till i ösregnet men utan regnskydd för kikare eller mitt ansikte blir det svårt att se så mycket mer. Jag packar ihop och beger mig hemmåt.

Hundra meter bort stöter jag upp oidentiferad hönsfågel. Mindre än fasan. Springer över klippan som den försvann bakom men ser den aldrig mer. Småspringer hem genom ösregnet.
Men vad gör väl ett stilla ösregn och blöta kläder man ska ha på planet några timmar senare när man äntligen sett sommarens Kentska tärna.

Sommaren är räddad =)

Kom hem i tid dessutom han till och med skriva detta och rapportera, ha en bra fortsatt sommar!

2008-07-18 10:21:10Svara på
detta inlägg