FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (330)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Turkiet!

Hans Börjesson     Hejsan!

Efter att ha fått flera tips inför tidigare resor här på kustobsar så gör jag ett nytt försök. Ska åka till Turkiet i höst (närmare bestämt till Kemer). Har du några tips om lokaler i Kemer området får du gärna höra av dig. Har börjat läsa alla reserapporter ifrån club300:s hemsida men då detta inte är en skådarresa primärt (åtminstone inte om du frågar min fru....) så har jag inte möjlighet att köra några längre sträckor.

MVH
/Hans2009-04-14 18:30:15


Hans Börjesson     Jag gör ett nytt försök att fråga efter tips om skådning i Turkiet (läs ovan). Alla eventuella tips mottages tacksamt!

MVH
/Hans2009-08-17 22:34:55


Benny Ahlnér     Hej Hans.
Även om det var länge sedan, i maj 1997 kan jag förmedla vad vi hade då. Området kan ha ändrat sig men jag kollade på google maps satellitbilder över området och det ser någotlunda likt ut enligt mitt minne. Många av arterna vi hade sjöng och en del sträckte men du får kanske lite idéer om området. Vi var inte där på skådarsemester heller.

Just SSO om Kemer finns det utmed stranden ett torrare sanddyneområde, där hade vi bla. tjockfot, asiatisk kalanderklärka och korttålärkor.

Precis i utkanten av bebyggelsen i NV Kemer finns ett fält med buskar och ett dike i. Här gick vi några mornar innan frukost och hade då cettisångare, gott om svarthuvade sparvar och över huvudet flög alpseglare och eleonorafalkar. Falkarna såg ut att hålla till på klipporna övanför detta område. Här såg vi också masktörn och rödhuvade törnskator. Vi stötte också rallhäger och dvärgrördrom från diket som går igenom. Eksångare, spansk sparv, kornsparv, tofslärka, biätare fanns också.

Vi hyrde bil 3 dagar. En av turerna gick väg D400 västerut förbi byn Tekirova. ca 10km efter den svängde vi upp på en väg mot berget Beycik. Precis nere vid korsningen fanns det tallskog och här hade vi flera krüpers nötväckor, På lite högre höjd hade vi rostsparvar, svarthakad sångare och diverse andra medelhavs arter. Mycket trevlig avstickare förövrigt. På någon av vägarna ner till havet i detta område hade vi också klippnötväcka.

En annan bildag åkte vi rakt upp i bergen från Kemer, på alpin höjd höll vi sedan mot SV och kom ner vid havet på eftermiddagen och detta var också en mycket fin resa. Här hade vi bl.a. 4 ormörn, blåtrast, masktörnskata, 35 alpkråka, 15 rostsparvar bergsångare, balkanmes, krüpers nötväcka, svarthuvade sparvar, eksångare, härfågel, blåkråka, trädgårdsträdkrypare, 10 svarthakad sångare, Nere vid kusten olivsångare och bl.a 10 cettisångare.

Över havet utanför Kemer fanns både gulnäbbad lira och medelhavslira (Puffinus yelkouan) samt hyffsat gott om medelhavstrut.

Lycka till
Benny Ahlnér2009-08-18 17:07:30


Hans Börjesson     Tack Benny för tipsen! Det finns således en hel del godbitar att se fram emot.

MVH
/Hans

2009-08-19 22:26:49


Benny Ahlnér     Sorry
Vädersträcken blev fel. Kemer ligger på en strand i norr-söder läge och inte som jag såg framför mig väster- öster.
Sanddynorna ligger således i norr.
Fältet med buskar och diket ligger i SO delen av bebyggelsen nära havet
Vi åkte på väg D400 mot söder
För att komma upp i bergen åkar man mot V.2009-08-20 12:55:54


Benny Ahlnér     Måste nu fråga.

Hur gick det Hans?
Kan man få lite feedback från resan i korthet. Det vore roligt att höra hur det är där nere nu och vilka fåglar och områden som besöktes.
2009-12-13 08:40:02

 
Hans Börjesson     Hej Benny!

Det blev tyvärr ingen skådning förutom att jag på gick runt hotellet några morgonar. Fick i alla fall in levantbulbyl, härfågel och svarthuvad sparv runt hotellet.

Resan var en familjeresa med min far som fyllde jämt + mina syskon med familjer (jag är ända skådaren) så det blev inte tid till något riktigt skådande. Det var även mördande varmt... (29 grader i havet!).

Vi får väl se om det kan bli ett nytt besök en annan gång med mer skådning på schemat!

MVH
/Hans

2009-12-13 16:47:49Svara på
detta inlägg