FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (330)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Januarijakten 2010 - resultat

Pär Lydmark     Nyss hemkommen från årets januarijakt tänkte jag dra igång den här sedvanliga tråden där samtliga rad redovisar sina resultat i lite mer detalj. För er som inte kunde vara med kan jag meddela att lag Nattugglorna hade gjort en rekordsatsning utan dess like med ett minutiöst förarbete av deltagarna Magnus och Uno Unger. Strategin gav önskad effekt och de tog hem segern på nya rekordsiffran 90 arter efter att ha varit igång sedan kl 2 i natt.

Även antalet deltagande lag var rekord, och flera helt nya lag deltog för första gången! Vi hoppas alla nya tävlande var lika nöjda med dagen som oss veteraner och hoppas på återseende nästa år.

Sammanlagt sågs hela 99 arter av de åtta lagen tillsammans. Vi har tyvärr inte räknat ihop en sådan summa alla år, men 2008 blev summan 93 arter och 2006 103 arter.

Resultatredovisning
I den här tråden redovisar varje lag sitt resultat i lite mer detalj. Ta med lagnamn, lagmedlemmar, ungefärlig rutt, körsträcka, starttid, antal arter, delsumma varje hel timma (om ni har noterat det), roligaste arterna, värsta luckorna och vilka arter inte alla såg i laget. Minns ni inte hur det brukar se ut kan ni titta i en av resultattrådarna från tidigare år (finns i kategorin Övrigt i forumet).

2010-01-16 21:08:21


Per Björkman     Lag SAAB-rally som bestod av Colin McRae aka. Roger Eskilsson, Tina Turner aka. Barbro Björkman och Timo Mäkänen aka. Per Björkman, hade bestämt sig för att ta det lugnt och inte stressa under dagen.
Vi valde även bort mörkerskådning, och började skåda i gryningen ute på Kråkudden.

Start skedde när SAABen rullade hemifrån 07:30 och vi anlände 16:40 till Ekliden.
Följande lokaler besöktes under dagen:
Kråkudden- Ersdalen-Gårda-Klåva på Hönö, Nilkas Aronssons fågelmatning i Hästevik, Torslandaviken, Brunnsbo, Säveåns mynning, Stensjön, Grevedämmet, Fässbergsdalen, Skintebo, Killingsholmen, Välen och Smittens parkering.

Detta blev en total körsträcka på 128 km och en normal rundtur utan för mycket hit-och-dit-körning.

Totala antalet arter blev 73. Härligaste upplevelsen var alla ejdrar första timmen på Hönö, strandskatan satt fint på Norra Bolleskär och alfågeln blev vi ensamma om. Att se både ärtsångare och svarthätta samtidigt framme vid ett fågelbord mitt i januari var det mest osannolika och vattenrallen vid Välen den roligaste obsen.
Värsta luckorna var att vi missade smådoppingarna vid Säveåns mynning och alla gulsparvar som lagledaren rekat in dagen före i både Fässberg och Billdal.

Annars inhåvade laget i snitt 15 nya årskryss, hade en väldigt trevlig dag tillsammans och var mer än nöjda med tredjeplatsen.


2010-01-17 13:00:57


Per Björkman     Vi åkte förstås hemifrån 06:30 och inget annat och gällande totalfiffran blir den 74 medräknat bonusartena.

Sedan vill vi passa på att tacka för den sedvanliga artgenomgången med tillhörande pizzabuffé och framför allt Anette Ungers fantastiskt goda kaka till kaffet.

Vi laddar redan för nästa år!

2010-01-17 21:30:14


Johan Svedholm     Här kommer så en rapport (eller kanske en dåres försvarstal) från August Stringbergs gossar. Laget bestod av Pär ”Pelikanen” Lydmark, Mikael ”Näktergalen i Wittenberg” Molin och Johan ”Fröken J.” Svedholm, som lade upp sin 181 km långa litterära färd (även kallad Lycko-Pärs resa) som följer:

”Första varningen” (Kungsladugård) –>
”Ett drömspel” (Slottsskogen) –>
”Spöksonaten” (Ullevi) –>
”Fritänkaren” (Fässberg) –>
”Bjälbo-rallen” (Välen) –>
”Mäster Karl-Olof” (Smithska udden) –>
”Brända tomten” (Skintebo) –>
”Toten-Insel” (Killingsholmen) –>
”I havsbandet” (Stora Amundö) –>
”Utopier i verkligheten” (Fässberg) –>
”Jardin des plantes” (Botan) –>
”Genom öknar till ringand” (Säveåns mynning) –>
”Rötna rummet” (Ryaverket) –>
”Dödsdansen” (Torslandaviken) –>
”Skärkarlsliv” (Kråkudden) –>
”Inför döden” (Fässberg) –>
”Inferno” (Grevedämmet) –>
”Svanevit” (Ståloppet) –>
”Himmelrikets nycklar” (Ekliden).

Vi startade kl 05:15, och artutvecklingen per timma blev såhär (med tillägg av bonusbeckasinerna från början, den reella siffran är alltså genomgående 2 arter mindre):

05-06: 8
06-07: 11
07-08: 15
08-09: 36
09-10: 44
10-11: 52
11-12: 61
12-13: 68
13-14: 70
14-15: 75
15-16: 77
16-17: 78

Sagda 78 arter räckte till en andraplats, även om vi blev rejält distanserade av det sjukt välförberedda vinnarlaget.
Mest oväntade arter var kanske dubbeltrasten på Amundön, skärsnäppan på Skalkorgarna och krickan i Stora ån. Trevligt var också berguvarnas fantastiska uppvisning på Ullevi och havsörnen över Haga kile.
Störande luckor på ”säkra” arter fanns det såklart gott om, ärtsångaren visade sig ej trots två besök, den inrekade hornugglan vid Fässberg var putz weg (tills idag, tydligen) och gulsparv tycks dessvärre ha dött ut i rapportområdet.
I övrigt var vi som de andra lagen något förvånade över att så gott som allt hav plötsligt försvunnit och ersatts med något hårt. Att isen inte var lika tjock överallt fick Näktergalen dessvärre erfara då han tog ett grundligt fotbad i Karholmsdammens hälsobringande vatten.
Arter som inte alla såg blev det faktiskt inga den här gången (även om det var nära med forsärlan).

/Fröken J.

2010-01-18 14:20:54


Maria Eriksson     Lag Gröngölingarna, som bestod av Maria Eriksson, Crister Eriksson, Kerstin Moberger och Bill Karlström sammanstrålade kl. 08.00 på Ekliden. Detta var första gången vi deltog i januarijakten så vårt mål var framför allt att ha en trevlig dag och få flera nya årskryss.

Vår rutt gick enligt följande;
Ekliden > Azaleadalen > Älvsborgsgatan > Gullbergs kaj > Säveåns mynning > Renströmska sjukhuset >Stensjön > Grevedämmet > Fässberg > Smithska udden > Välen > Ullevi > Säveåns mynning > Ekliden. Sammanlagt åkte vi 10,7 mil.

08-09 15
09-10 30
10-11 33
11-12 35
12-13 41
14-15 47
15-16 50

Att vi missade pilgrimsfalken som ALLA andra, utom vi, såg på gasklockan, trots att vi var där två gånger sved mest.

Suraste missarna var pilfink, knölsvan och ormvråk.

Mest nöjd var vi med duvhöken som var dagens första obs, flög på låg höjd över oss vid Ekliden strax efter kl. 8.

Vi hade en trevlig dag, så som vi förutsatt oss och nästa år...2010-01-18 22:26:06


Jan Krantz     Lag Fjällrävarna bestod av två, vi fick ett återbud på grund av sjukdom. Men vi beslutade att vi två skulle köra, jag kontaktade Uno Unger och sa som det var, och Uno gav oss klartecken att starta med två man. Laget bestod av Jan Krantz och Hans-Erik Hermansson.
Vi startade från Linnéplatsen Kl 06:45

Vår rutt gick enligt följande:

Älvsborgsgatan > Renströmska sjukhuset > Grevedämmet > Stensjön > Fässberg > Välen > Stora ån > Säveåns mynning > Gasklockan > Fridhems kyrkogård > Syrhåladammen > Hålekärrsgatan Bangatan > Botaniska Trädgården > Ekliden. Sammanlagt åkte vi 13,7 mil.

07-08: 7
08-09: 14
09-10: 27
10-11: 31
11-12: 42
12-13: 44
13-14: 46
14-15: 51

Totalt 51 arter + 2 Bonuspoäng = 53 Arter

Att vi missade Duvhöken vid Fässberg och Uvarna vid
Ullevi.

Mest nöjd var vi med gulsparvarna vid Stora ån, och
vattenrallen vid Välen.

Vi två hade en trevilg dag, med fint skådarväder, så vi
återkommer nästa år igen.

Vi fick några årskryss.
Så till nästa ÅR.................


2010-01-19 10:46:33


Evamaria Ferm     Damernas Detektivbyrå vill härmed avlägga sin slutrapport.

Som ni alla förstått har förberedelserna varit minutiösa sedan klockan 17:30 i fredags kväll när vi etablerade kontakt. Lördagen började vid 8:a tiden med en fika inomhus där vi presenterade oss, kände varandra på pulsen och lade upp dagens resrutt samtidigt som vi studerade grannens fågelmatning. Tyvärr hade grönsiskorna bestämt sig för att vara ejdär idag, så efter en timme begav vi oss mot nästa fågelmatnig i Skintebo med 14 arter i bagaget.

I Skintebo försökte vi mörka Mindre korsnäbb när ”Strindbergs Gossar” anlände (ursäkta tidsdiskrepansen på Svalan, jag hade bara ungefärlig tid på när vi anlände) tills vi förstod att de redan hade den. Gemensamt såg vi Svarthättan och sedan drog Strindbergarna eftersom ägarna till matningen berättat att Ärtsångaren blivit ordentligt bortkörd av Svarthättan. Även vi lämnade ett par minuter senare trots att vi lovat att vakta huset åt ägarna som skulle ut med hundarna och handla.

Nästa anhalt var Välen där vi satte Vattentrall och Duvhök, men förgäves letade efter Gråhägern. Klockan är 10.00 och vi är uppe i 22 arter.

Direkt till Säveåns mynning, ett taktiskt drag som i och för sig visade sig vara riktigt. Ringanden var helt vaken och inte ett dugg svår att identifiera. Vi lyckades även hitta den enda Knipan, men sedan tog turen slut. 1/3 av oss såg Kungsfikaren, Smådoppingen som vi alla sett där tidigare i år var som bortblåst (dragit in till stan enligt mannen som just hade sett den) och Pilgrimsfalken satt INTE på gasklockan. Vi kontrollerade denna ur all vädersträck 2 ggr. När vi lämnade platsen vid 11:30 mötte vi Fjällrävarna och mörkade med att vi hade ett 20-tal arter när vi i själva verket hade 35.

Renströmska med Kattuggla och bonusarten Trädkrypare (den 2:a arten i samma kissepaus). Stensjön med lunchpaus och nya kissepauser vilket renderade dagens andra gatlopp med byxorna halvägs nere. Strömstaren i Ståloppet sågs bara av 2/3 och efter en utflykt till Råda säteri som bara gav Gråsparv och inga Stjärtmesar eller Stenknäckar fick vi släppa av den sista 3:e-delen över bron till Grevedämmet medan vi andra vände bilen och körde tillbaka. Innan dess hade vi gjort ett stopp förgäves för att lyssna efter Kungsfågel. Klockan är över 13 och vi är uppe i 45 arter.

För att inte missa Tamduvan helt tar vi en avstickare till Krokslätts Torg där den är ”idiotsäker”, men inga duvor i luften idag. Till slut får vi se en i andra änden av torget och drar tillbaka mot Fässberg för att hämta in gässen och Fjällvråken. Det lyckas, men ingen gulsparv. Tillbaka ut mot leden stannar vi vid Prästabäcken för att se om det är Sidensvansar som sitter i dungen, men det visar sig vara grönfinkar. Från andra änden kommer ”SAAB-rallyt” strosande uppe på brinken. Vi var inte ens framme vid brinken när beckasinen lyfte. VI skrämde den inte, men den landade framför deras fötter och de lyckades identifiera den, vi tyckte nog att det var en enkel, men eftersom 2 av 3 aldrig har sett dvärg var vi för försiktiga. Nu vet vi att vi ska gå ut med ficklampa, så till nästa år har nog 3 i laget sett dvärgen också och har referensmaterial.

Nu var siktet inställt på spettar och Kungsfågel, Entita och ev. Tofsmes. Trots någons önskan om ett stopp vid McDonalds gick färden vidare mot Balltorps våtmark. Det resulterade i Kungsfågel, men inte ett pip mer.

Knölsvanen är ju ett skämmeX. Från Välen såg det ut som att det var öppet vatten bitvis i Askimsfjorden. Ut till Hovås småbåtshamn, men ack så fruset det var. 2/3 får känning på gulsparvens lock samtidigt som den sista 3:edelen ropar Knölsvan 100 m bort. Vi väljer Knölsvanen och när vi kommer tillbaka är det helt dött på gulsparv. Vad göra? Vi är uppe i 50; och vi är glada, i morse hade vi räknat till 40 som skamgräns.

Vi valde Klippan för chans på Ejder, men den visade sig vara Ejdär. I stället såg vi 2 tamankor i issörjan, vilka vi inte fick räkna.

Älvsborgsgatan gav inte en Turkduva, nu vet vi att vi skulle gått in på en av gårdarna.

I detta läge gjorde vi ytterligare ett felval. Vi skulle ha åkt till Ullevi, men valde Botan. Av olika anledningar hade vi valt bort Botan tidigare under dagen. När vi kom fram var det alldeles för sent, maten var definitivt slut och vi såg inte ett liv och vi stannade på 50 arter exkl. bonusarterna. Vi kom sist, men på en hedrande delad sistaplats och Fjällrävarna hade bara 1 mer än oss.

Vi hade jätteroligt och mycket trevlig. Vi kommer definitivt att öva ihop inför nästa januarijakt. Ni kommer inte att slippa oss då och vi har flera Äss i rockärmen. Bl a, vi kommer aldrig att välja bort Botan (eller GBT som vi initierade säger) det kostade oss 7 potentiella arter. Dessutom har vi lärt os att vi måste åtminstonde ta oss över älven nästa år. Resten av våra strategier är affärshemligheter, förutom att Damernas Detektivbyrå aldrig stiger upp före klockan 2 på natten.

Grace Makutski, 97%


2010-01-19 17:57:37

 
Uno Unger     Lag Nattugglorna med deltagarna Magnus "Dvärguven" Unger och Uno "Berguven" Unger bestämde sig för att satsa stort i år. En noggrann färdplan med minutschema lades upp efter en del rekognosering i förväg.

Som lagnamnet antyder drog vi igång redan under natten. Med start från Partille 02:15 avverkade vi först ett nattsvep via Mölnlycke, Stensjön, Grevedämmet, Fässberg, Välen, Hinsholmskilen, Saltholmen, Långedrag, Älvsborgsgatan, Slottsskogen, Säveåns mynning, Torslandaviken och Hönö kyrkogård dit vi nådde strax före gryningen 07:40. Detta nattrace gav inte mindre än 36 arter varav åtminstone hälften ej sågs senare under dagen.

Dagracet startades 07:50 i Ersdalen på Hönö där även Kråkudden besöktes. Därefter besöktes i tur och ordning Fotö, Torslandaviken, Ryaverket, Askesby, Gerrebacka, Fridhem, Gasklockan, Botaniska trädgården, Välen, Skintebo, Stora Amundön, Fässberg, Grevedämmet, Renströmska sjukhuset, Ullevi och åter Välen med målgång en halvtimme före utsatt tid vid Ekliden 16:30.

Totalt för hela tävlingen lyckades vi komma upp i rekordnoteringen 90 arter och vann därmed med god marginal. Nattens godbitar omfattade bl.a. spillkråka på övernattningsplats och tre jagande hornugglor vid Hönö kyrkogård. Några av dagens överraskningar bestod av sydsträckande grågås på Kråkudden samt svarthätta och mindre hackspett på Fotö.

Eftersom en del av natten utnyttjades blev körsträckan längre än för något annat lag och trippmätaren stannade på ej avundsvärda 270 km. Som tur var blev det ingen art som någon i laget missade och några försmädliga enkla missar blev det knappast - ja det skulle i så fall vara steglits och tofsmes. Artutvecklingen per timma blev som följer:

02-03: 7 arter
03-04: 14 arter
04-05: 23 arter
05-06: 33 arter
06-07: 34 arter
07-08: 36 arter
08-09: 47 arter
09-10: 55 arter
10-11: 63 arter
11-12: 68 arter
12-13: 79 arter
13-14: 84 arter
14-15: 84 arter
15-16: 88 arter
16-17: 90 arter

Som man kan förstå var vi nöjda med resultatet, men trots det längtar vi redan efter nästa års upplaga av Vinterjakten. Rekord är ju till för att slås, så målet för kommande år är naturligtvis att spränga 100-vallen ;-)


2010-01-23 14:34:14Svara på
detta inlägg