FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (325)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Resultat Januarijakten 2011

Roger Eskilsson     Lag Snobbar som jobbar bestående av Roger Moore Eskilsson och sina medhjälpare Per/Barbro Björktrast Björkman, startade upp kl 05:30 med ett stopp vid Säveåns myning och fortsatte sedan till Slottsskogen-Majorna-Hönö-Fotö-Rya-Issjön-Stensjön-Grevedämmet-Eklanda-Fässberg-Säveån-Brunnsbo-Kviberg-Ullevi.

Antal arter blev 60
Antal körda mil 19,5
Värsta dipparna blev Gärdsmyg,Gråsiska,Steglits,Stenknäck,Sparvhök mm.....

Men nästa år..........

Mvh Lag snobbar som jobbar.

2011-01-23 13:54:05


Johan Svedholm     Haha, jag höll ju just på att starta en resultattråd! Nåväl, jag lägger in den texten här istället:

Efter en god natts koma efter gårdagens holmgång är det dags att dra igång en resultatredovisningstråd. Det blev en dag med fint väder men låg fågelaktivitet och artgenomgången blev ett rafflande äventyr med små marginaler. Vinnare blev till slut laget som med facit på hand kanske skulle valt ett annat namn, nämligen ”Grattis ni vann” med 65 arter. Som den i sammanhanget mycket låga vinstsiffran antyder så kan man konstatera att den hårda vintern verkligen satt sina spår i fågeltillgången. Totalt av alla lag sågs 84 arter, att jämföra med tidigare år då denna summa brukar ligga uppemot 100-strecket (t ex 99 arter förra året).

Fantastiskt roligt att hela åtta lag (rekord!) deltog. Det finns uppenbarligen många tävlingssugna skådare och precis som på artgenomgången kan vi väl därför här pusha lite för den andra tävlingsgrenen vi brukar köra, nämligen Kvadratjakten som går av stapeln två gånger årligen (maj och september). Denna mycket trivsamma tävlingsform är ju en betydligt lugnare tillställning än januarijakten, men har tyvärr lidit av lågt intresse de senaste åren. Hoppas det blir ändring på det!

Resultatredovisning
I den här tråden redovisar varje lag sitt resultat i lite mer detalj. Ta med lagnamn, lagmedlemmar, ungefärlig rutt, körsträcka, starttid, antal arter, delsumma varje hel timma (om ni har noterat det), roligaste arterna, värsta luckorna och vilka arter inte alla såg i laget. Minns ni inte hur det brukar se ut kan ni titta i en av resultattrådarna från tidigare år (finns i kategorin Övrigt i forumet).


2011-01-23 14:15:38


Crister Eriksson     Lag Trio mé Bumba, anmält lagnamn Flamingokvertetten men då en person insjuknade blev det namnbyte, med lagmedlemmarna, Crister Eriksson, Maria Eriksson och Bill Karlström. Vi mjukstartade 7.30 vid Ekliden, åkte sedan till Hummerviken-Hönö Kyrkogård-Kanndalen-Tuve-Hökälla-Säveåns mynning-Eklanda-Stensjön-Grevedämmet-Renströmska-Spåntorget-Majorna.

14,07 mil
49 arter
Värsta missarna, tornfalk, sidensvans, nötskrika

En härlig dag vi var nöjda med.

mvh Trio mé Bumba

2011-01-23 19:04:37


Jan Hellström     Lag Fjällrävarna: Jan Hellström, Hans-Erik Hermansson, Bert Olsson och Jan Krantz.
Vi startade 06.00. Körväg Vegagatan > Slottsskogen > Älvsborgsgatan > Ullevi > Renströmska > Hönö Kyrkogård > Fotö sund > Röds sund > Hummerviken > Syrhåladammen > Risholmen > Lillhagsparken > Backatorp > Fridhems Kyrkogård > Brunnsbo > Säveåns mynning > Spåntorget > Stensjön > Grevedämmet > Eklanda > Eklanda skog > Eklanda Bäck > Välen. Totalt 16,5 mil
06-07 4
07-08 4
08-09 14
09-10 21
10-11 25
11-12 31
12-13 34
13-14 41
14-15 47
15-16 49
16-17 50 arter
Totalt 50 arter
Art som bara 2 av 4 såg: nötskrika
Missar trots tappra försök: berguv och kattuggla.
Roligaste obsen: hornuggla. Vi letade förgäves efter den på Hönö Kyrkogård men blev glatt överraskade av den på Risholmen alldeles intill vägen.

Mvh
Fjällrävarna


2011-01-23 22:21:57


Evamaria Ferm     Damernas detektivbyrå utmärker sig genom att kompensera sina bristande erfarenheter med ett vist, grundligt och kompetent förarbete samt ett klokt och flexibelt lagarbete i den akuta situationen. Vår målsättning i år var att förbättra vår sistaplats från ifjol och visa att vi har arbetat flitigt och lärt oss något under året som gått. Jag måste tyvärr korrigera Dig Johan, eftersom vi kom på en DELAD 7:e-plats förra året måste det ha varit 8 lag med redan då. Vad antalet personer beträffar var det däremot fler i år, 29 deltagande mot 23 ifjol.

Vår strategi innebar bland annat ett minutiöst tidschema (enligt vår erfarenhet ett vinnande koncept) där vi optimerat antal säkra och möjliga arter baserat på egna fältobservationer och Svalan-studier. Detta fastslogs den 9:e dennes. Det innebar 50 ”säkra” arter och maximalt 88 (av 104) rapporterade arter. Eftersom Vi hade 50 arter förra året och vinnarna hade 90 insåg vi att denna januari är betydligt tuffare för fåglarna än fjolårets, eller bättre. Troligen har den tidiga vintern fått dem att dra söderut i större omfattning.

Vår tävling startade 05:30 och första anhalten var Stensjön där vi mötte de kommande vinnarna. Bara detta visar väl att vi lärt oss något. Av 7 motståndarlag har vi mött 5 MINST en gång, vinnarna träffade vi väl på 3 lokaler. Vårt tidsschema och fastlagda rutt ändrades in i det sista och under dagen kastades rutten om flera gånger. Av de 50 ”säkra” arterna tog vi bara 21 på rätt lokal och 4 vid rätt tidpunkt, men vi dippade endast 3 av dem.

De arter vi dippade var kricka, vattenrall och grönsiska. Surast av dessa var nog krickorna som vi hade haft koll på i Sjöbacken hela vintern men bedömt som försvunna i och med det lättande isläget den senaste veckan. Denna missbedömning kompenseras dock av att vi fick in forsärlan vid Ryaverket som vi tidigare bedömt som alltför chansartat och tidskrävande. På vägen fick vi en helt spontan fjällvråk som det senare visade sig att lag C3 sett men ej registrerat. Vilken oerhörd flax! Vad forsärlan beträffar kan jag tillägga en anekdot om effektivt lagarbete. Eftersom den inte behagade visa sig när vi var på plats, joggade vår chaufför tillbaka till bilen och hämtade denna, under tiden fick vi andra in den och höll den under bevakning i tuben tills bilen anlände och siste man medelst varningsblinkers kunde rusa upp till tuben och se den.

Utöver vårt 50-artsschema fick vi in 11 bonusarter vilket resulterade i ett slutresultat på 58 arter. Roligast av dessa är å ena sidan de tre arter vi var ensamma om; strandskata, stenknäck(med på den säkra listan) och sävsparv.

Å andra sidan är de tre arter vi var helt oförberedda på nog ännu roligare. Tornfalk i Hummerviken, som visserligen rapporterats den senaste veckan men som vi inte hade noterat. Dessutom såg vi den precis som ”Trio” anlände och hade svårt att maskera detta, men det lyckades.

De andra arterna var fjällvråken som redan nämnts samt salskraken som plötsligt bara fanns där i Säveån när klockan var 16:27 och vi sedan 10:30 varit övertygade om att vi dippat den.

Roliga anekdoter om arter vi missat. För det första fasanen i Hummerviken som vi matade men som inte behagade visa sig vare sig för oss eller ”Trio” som kom efter.

Hornugglan, som vi haft särskilt utsänd spion på i veckan. Hon lyckades med social kompetens snarare än fågelkunskap lokalisera vilket träd den satt i. På lördagen visade sig Hönö kyrkogård vara överbefolkat av levande människor, men inga hornugglor. Därefter lyckades vi uppenbarligen köra förbi den 2 gånger ivrigt spanande efter varfåglar på Risholmen.

Sedan har vi berguvarna på Ullevi som fanns där 04 och 07 men inte 06 och 16:35 när vi var där.

Sparvhöken, som susade förbi en husgavel vid Spåntorget och orsakade en språngmarsch för både oss och det vinnande laget . Var såg de denna senare om de sprang så vid 15:20-tiden? De hade just uttryckt sitt missnöje över att vi hade fått koll på sidensvansarna som de redan sett på annan lokal. Synd att de inte hade tid att stanna och fokusera in dubbeltrasten som inte satt i sin rönn utan i en björk på andra sidan torget. Men tävling är tävling och lag ”Grattis” hade tyvärr bråttom till annan ort. Sparvhöken är förövrigt den enda art som alla i laget inte såg.

Och så till sist, ursäkta både ”Trio” och ”Gröngölingarna”, tävling är som sagt tävling och vi ropade inte direkt ut att dvärgsparven kom tillbaka. Under andra omständigheter hade vi naturligtvis meddelat detta till alla närvarande men under tidspress gäller andra lagar.

58 arter, 8 bättre än ifjol, gjorde att vi avancerade från en sista plats till den övre hälften av startfältet. Vi klämde oss in mellan ”Snobbar som jobbar” och ”Rödhakorna” på en hedervärd 4:e plats vilket vi är mer än nöjda med.

Resrutt: Start 05:30 i Krokslätt –Stensjön-Ullevi-Klippan-Älvsborgsgatan-Klippan-Hönö kyrkogård-Sudda-Hummerviken-Röds Sund-Fotö Sund-Sudda-Hönö kyrkogård-Syrhåladammen-Risholmen-Risholmsudden-Ryaverket-Klippan(för 3:e gången)-Älvsborgsgatan-Slottssskogen-Botaniska-Eklanda skog-Ekliden-Välen-Prästabäcken-Safjället-Grevedämmet-Spåntorget-Renströmska-Säveåns mynning-Ullevi-Ekliden

Körsträcka någonstans mellan 16 och 17 mil.

Antal arter
06 – 5
07 – 8
08 – 10
09 – 19
10 – 31
11 – 34
12 – 46
13 – 50
14 – 51
15 – 53
16 – 56
17 – 58

Grace Makutsi, 97%

PS Jag får det till 85 arter totalt DS

2011-01-24 02:02:00


Tommy Järås     Här kommer en sammanfattning från Gröngölingspatrullens strapatser.
Då Mikael "Tjatte" Forsman hade haft en besvärlig natt med lite sömn så fick han sova vidare några timmar när vi andra Magnus "Knatte" Levin, Stefan "Fnatte"Olsson och Tommy "Kalle"Järås samlades vid 7:45.
Vår rutt blev Kråkudden>Hönö kyrkogård>Fotösundet> Syrhåladammen>Muddret> Ryaverken> Ekliden (Tjatte hade vaknat)>Eklanda>Grevedämmet> Stensjön>Ullevi> Ingebäck> Ragnhildsholme> Tuvedalen> Botan>Ekliden.
Antalet arter blev rekorddåligt för vår del, endast 49 arter och dipparna blev desto fler. Vad sägs om dessa; korp, entita, nötskrika, berguv, kungsfågel ...........och turkduva var vi ensamma om att inte se.
Våra guldkorn blev istället fjällvråk, varfågel, kricka, dvärgsparv och havsörn . Den sistnämnda var vi dock ensamma om att se.
Fyra arter sågs endast av en mindre del av laget; stare, duvhök, entita och stjärtmes.
Vi körde ca 14,5 mil.
Nästa år då skall ni få se, då skall vi från botten till toppen. Då kanske vi både har rekat och planerat en rutt innan det är dags, men o andra sidan det har vi sagt förr. Det blir nog som vanligt, vi samlas och kör en oplanerad sväng och har en trevlig exkursion tillsammans med flera fikapauser och skratt.


2011-01-24 21:23:54


Johan Svedholm     Efter att nu sovit ruset av sig några dagar efter den blöta efterfesten har nu lag C3 Guld/Swedish Grouse Mafia samlat sig till en resultatsredovisning. Laget bestod av Markus ”Trastpojken” Lagerqvist, Mikael ”Kråkan Hellström” Molin och Johan ”Gavia Adamsii-Ray” Svedholm. Med tanke på utfallet på den andra galan som ägde rum i lördags hade det kanske varit bättre med lagnamnet ”This is Bufflehead” och medlemmarna ”Tove Storke”, ”Starlito” och ”Johngåsi”. Nåväl, nu hette vi som vi hette och då gick det också som det gick, en snöplig andraplacering på 63 arter.

Resrutten såg ut så här:

Ståloppet --> Slottsskogen --> Kungsladugård --> Hinsholmskilen --> Sjöbacken --> Ullevi --> Säveåns mynning --> Ullevi --> Välen --> Eklanda --> Botan --> Linnéstaden --> Säveåns mynning --> Brunnsbo --> Gerrebacka --> Kråkudden --> Hönö kyrkogård --> Torslandaviken --> Ryaverket --> Gasklockan --> Spåntorget --> Grevedämmet --> Välen --> Ekliden.

Vi startade tyvärr redan 03:48 och trippmätaren stannade på icke avundsvärda 23,4 km.

Artutvecklingen per timma blev såhär:

03-04: 0 arter
04-05: 9 arter
05-06: 11 arter
06-07: 15 arter
07-08: 20 arter
08-09: 33 arter
09-10: 41 arter
10-11: 49 arter
11-12: 51 arter
12-13: 56 arter
13-14: 60 arter
14-15: 62 arter
15-16: 62 arter
16-17: 63 arter

Roliga arter var det ont om, men en del oväntade obsar värmde bland alla missar, t ex duvhöken vid Säveåns mynning, varfågeln vid Bärby, salskrakarna i Röds sund och gärdsmygen vid det hastigt inplanerade gråsparvsdraget till Oscar Fredriks kyrka. Luckor fanns det gott om, att vi missade svartmes t ex, som att döma av de andra lagens hånskratt då vi bekände detta på artgenomgången tycks ha förekommit överallt, hela tiden. Sedan var det lite trist att vi la mycket tid på vanligen goda lokaler som Kråkudden och Botaniska trädgården som båda var helt ökenartade fågelmässigt. På lokalerna vanligtvis spiksäkra arter som sjöorre, sillgrissla, grönsiska, stenknäck och den ovan nämnda svartmesen uteblev helt. Dessutom bommade vi flera vanligen säkra stake-outs för enskilda arter, t ex kammade vi noll på Ryaverket och vid Spåntorget.
Sen hade det ju varit bra med kanske en halvsekunds längre obstid på vråken vid Skarvikshamnen så vi kunde säkrat den till den fjällvråk vi var nästan säkra på att det var, och som också bekräftades av Detektivbyråns ledtrådar.

Arter som inte sågs av alla i laget förekom ymnigt på Kråkudden. Det började med den sillmule jag hittade vid Bolleskären som dök och försvann spårlöst. Sedan hittar Markus en trolig sjöorre ungefär samtidigt som Micke hittar en annan sillmule medan jag stod i mitten och inte såg någondera. Som lök på laxen kommer strax därefter en storlom som jag och Markus lyckas få in men inte Micke.

Annars var det rätt kul att Micke förvandlades till ett kardborremonster efter en fruktlös steglitsrusch vid Flatholmen. Vi fick dra loss honom ur bilen på varje stopp efter det.

Som Mma Makutsi påpekar ovan så lyckades jag virra till startinlägget lika mycket som artgenomgången. Om vi säger ”tangerat rekord” istället så stämmer det däremot. Och totalsumman skall vara 86 arter.2011-01-25 15:48:28


Johan Svedholm     Det var då också faen att det ska bli fel hela tiden. 23,4 mil ska det såklart vara.

2011-01-25 15:51:25


Martin Hammar     Lag Rödhakorna bestod av vår moraliske lagledare Anders "Rödhakan" Johansson, Lars "Storebror" Johansson, Peter "Pidde" Olsson samt Martin "Vad-var-det?" Hammar.

Vi startade på Godhemsgatan i Majorna kl 07.15 och fortsatte ungefär så här:
Botaniska-Slottskogen-Eklanda-Grevedämmet-Stensjön-Ullevi-Säveåns mynning-Ryaverket-Kråkudden-Hönö kyrkogård-Torslandaviken-Välen-Ekliden. Totalt 11,5 mil vilket verkar vara något under medel.

Vi hamnade slutligen på 51 arter. Bland de roligaste obsarna var berguven på Ullevi som satt så långt in bakom bjälkarna att vi i stort sett hade gett upp. En skäggdopping som flög förbi på långt avstånd vid Kråkudden lyckade en lagmedlem se i precis sista sekund. Dvärgsparven var extra rolig för våra två skåningar som fick nytt livskryss.

Luckor finns det mängder att välja på. Även för oss var svartmesen omöjlig att hitta, rörhönan likaså (trots att vi letade febrilt i fågeldammen). Stenknäck, kattuggla, sparvhök för att bara nämna några. Och sist men inte minst: gråsparv.

Men ändå en väldigt rolig dag. Nu är vi taggade inför 2012. Och kanske får vi ta kvadratjakten innan dess...

/Martin

2011-01-25 21:29:20


Niklas Aronsson     Grattis ni vann bestod av Niklas Aronsson, Hans Börjesson och Freddy Persson.

Redan 03:00 startade vi på Älvsborgsgatan med att inte se turkduva, därefter följde Fiskhamnen-->Säveåns mynning-->Ullevi-->Spåntorget-->Renströmska-->Stensjön-->Slottskogen-->Hönö kyrkogård-->Kråkudden-->Lappesand-->Hönö kyrkogård-->Trånget-->Fyrljusvägen-->Syrhåladammen-->Ryaverket-->Saltholmen-->Eklanda-->Grevedämmet-->Renströmska-->Spåntorget-->Säveåns mynning-->Kronhusbodarna(!)-->Välen.

Vi körde totalt 18 mil och fick ihop 65 arter. Tre olika kattugglor gladde, liksom bägge berguvarna vid Ullevi. Fin meslista med skäggmes, stjärtmes, entita, talltita, tofsmes och svartmes.

Roligaste minnena var när vi artade sju sovande kajor till turkduvor i mörkret, formen var ju lite lika i alla fall. Och när vi trodde vi tittade på en uggla i ett träd där koltrastar varnade febrilt. Jag gick närmare och närmare och ugglan i trädet blev mindre och mindre. Till slut började jag fundera på hur liten en uggla kan bli egentligen när det brakade till ett par meter bakom trädet och en kattuggla susar iväg i skogen. Det jag tittat på var bara lite mönster i trädet. Kan tillägga att det var i skymningen och inte efter intagande av diverse svampar.

Värsta dipp var självfallet gråsparv som vi hela dagen sa att det är lugnt, den får vi in, förr eller senare. Men icke! Dessutom missade vi både dubbeltrast (det var inte snyggt detektivbyrån ;-)) och dvärgsparv, men vi la heller inte onödig tid på att kamma noll.


2011-01-26 19:00:00


Martin Hammar     Eftersom lag Rödhakorna inte hade möjlighet att vara med på artgenomgången får vi ju passa på att gratta Grattis ni vann.

Bra jobbat!

2011-01-27 10:20:54

 
Freddy Persson     Ja vi fick ju jobba en del för detta resultat.
Slutade med att jag fick tillbaka min gamla skada i foten så nu är man lite hallt. Lite skrubbsår på händer o knän.
Men det var trevligt att få hänga med samt att det var kul att träffa de andra lagen.
/Freddy Groda

2011-01-27 15:46:59Svara på
detta inlägg