FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Rapportering/RRK 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Rapportering/RRK


Till
översikten
Var finns tofsvipan - inte?

Stina Thelander     



Vi har ju i GOF utsett tofsvipan till Kungsbackas kommunfågel. Men visst vill vi se den i övriga kommuner också. Jag letar i områden nära mig och är rätt förtvivlad. Det känns som om jag måste rapportera ”Tofsvipa Eftersökt ej återfunnen 2010 och 2011 på ängarna väster om IKEA i Kållered”. I går blev jag väldigt glad när jag såg tofsvipa på Tulebo äng. Och något par har jag sett i Lindomeåns dalgång i Lindome, men inte så många som under Atlas-inventeringen Egentligen är det väl minst lika intressant att veta var den inte finns men har funnits tidigare.
Är det fler som saknar tofsvipor på sina speciella lokaler? Den som läser Svalan får lätt intrycket att tofsvipan huvudsakligen befinner sig på speciella lokaler såsom Välen, Fässberg, Balltorps våtmark. Men var saknar vi den? Berätta gärna om ”saknade platser” i denna tråd.


2011-04-28 07:21:27


Elon Wismén     



Jag saknar tofsvipan i större delen av Härryda kommun. De enda ställen där jag har sett dem regelbundet är Fridhemsviken/Rådasjön, Slamby och Smedstorps ängar. Nu var det t.o.m. länge sen jag såg dem vid Fridhemsviken. Och till Bråta verkar de inte ha återkommit sen i fjol. Kan väl hända att det finns nåt par neråt Eskilsby också men det har nog Kristoffer bättre koll på i så fall.

2011-04-28 07:44:28


Lena Essedahl     



Längs Säveåns dalgång är det ont om tofsvipor! I Lexbydal fanns inte ett enda ex förra veckan. Ett ex flög omkring på den nyplöjda åkern mellan Partille och Kåhög (längs motorvägen). På samma åker förra året fanns åtminstone två par.
Hur ser det ut på Hisingen fö och i kranskommunerna till Göteborg?

2011-04-28 13:26:05


Peter Strandvik     



Tror ni inte att viporna, i likhet med forsärlor, gärdsmygar, rörhönor, vattenrall mfl kortflyttare drabbats av den hård vinterna (evt två vintrar).

För tofsvipans del pågår ju oxå en biotopförsämring, vilket inte gör situationen mindre allvarlig.

Bra att göra noteringar/rapporter där arterna eftersökts, men saknats.
Finbulvintrarna kan ju inte fortsätta.....
så vi får väl ha hoppet om en god hackningssäsong och återväxt av bestånden !

Peter S

2011-04-28 15:11:16


Stefan Oscarsson     



På Vallerö (en liten ö väster om Orust) häckar årligen 3-4 par tofsvipa vilket är en hög täthet med tanke på öns storlek, men i år lyser de med sin frånvaro sånär på en individ häromdan...det kan iofs bero på att en räv har blivit kvar efter att isen gick upp? i övrigt ser det normalt ut i kommunen.

2011-04-28 20:13:16

 
Kristian Thisted     



Jo då! De fanns en i Bråta igår och två i Slamby.

/K

2011-05-02 10:45:22



Svara på
detta inlägg