FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (313)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Hamn och sjöfågel räkning 4 februari

Martin Oomen     Har du också undrat hur många övervintrande smådoppingar som finns i Göteborg? Är gråtruten vår vanligaste mås vintertid? Vilken är egentligen den vanligaste övervintrande andfågeln, är det ejder, gräsand eller kanske knipa som det finns flest av?
Detta och många andra frågor är det nu dags för att finna svar på.
Inventeringskommittén ska försöka att så grundligt som möjligt göra en sjöfågelräkning av Göteborgsområdets öppna vattenytor. Ursprunget till denna inventering bygger på de hamn- inventeringar som gjordes på 90- och första halvan av 2000-talet.
Tanken är att hamnarna ska inventeras på samma sätt så man ska kunna jämföra med äldre resultat. Nytt är att vi lägger till ett antal olika rutter i skärgården samt i övriga öppna vattensystem runt hela Göteborg. Detta för att få en heltäckande bild över antalet övervintrande änder och sjöfåglar. Inventeringen planeras äga rum 4 februari.

Följande 17 rutter behöver inventeras:
Norra skärgården:
Rörö-Hyppeln-Hälsö Öckerö- Hönö- Fotö

Södra skärgården:
Galterö- Brännö- Rivö- Asperö
Vrångö- Styrsö- Donsö

Sydvästra Göteborg:
Saltholmen- Fiskebäck- Önnered- Smithska udden- Välen- Askimsviken till Hovås båthamn
Järkholmen- Amundön- Killingsholmen

Nordvästra Göteborg:
Björköfjorden (från Lilla Varholmen) – Sillvik- Lilleby- Björlanda Kile
Nordre älvs mynning från Välkommen- Nolviks kile- Kippholmen Hjuvik- St Porsholmen- Krossholmen- Skeppstadsholmen- inre Torslandaviken

Göteborgs hamnområde:
Öster om Hjärt/ Risholmen- Älvsborg/ Skandia/ Skarvik och Ryahamnen Älvsborgsbron- Göta Älvbron
Göta Älvbron- Säveåns mynning- tågförbindelsen över älven

Centrum:
Mölndals centrum- Liseberg- Ullevi- Drottningtorget (ca 6,5 km till fots/ cykel) Vallgraven runt
Slottskogen
Stensjön

Hisingen runt:
De delar av Göta Älv och Nordre Älv som ej ses från de ovan planerade rutterna.

Det är stor skillnad mellan de olika rutterna. En del kräver tillgång till bil, några kräver att man åker båt med skärgårdstrafiken, medan resten går bra att ta sig runt till fots. Alltså borde det finnas en rutt för alla!

Intresseanmälan: Är du intresserad av hjälpa till och räkna sjöfågel längs någon av ovanstående rutter? Skicka i så fall ett mail till undertecknad, martin_oomen@hotmail.com som tillsammans med Stina Thelander ansvarar för bokningarna av rutterna.
På länken nedan kan man gå in och se vilka rutter som är lediga. https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0ApXTZPnHEMlPdGVBcTduQklqV1VpUXJhamJNZDhnVVE#gid=0

Martin Oomen
För inventeringskommittén

2012-01-02 20:14:48


Stina Thelander     Lite ytterligare ord från Martin Oomen efter att några tyckt att rutterna verkar i jobbigaste laget.

"Tanken är väl som sådan att vi gärna ser att man är flera personer per rutt, även om flera rutter förstås går bra att räkna av ensam. En del skådare föredrar nog att "jobba" ensamma medan andra hellre gör räkningen till en social aktivitet, vi inom inventeringskommittén välkomnar förstås bägge delarna! Ska slutligen nämna att varje person som sätter upp sig på en sträcka även kommer få lite mer information (lämpliga lokaler/uddar inom rutten som är extra bra att räkna från). Denna info kommer några veckor före start! Välkommen att boka en sträcka!"

Så det är bara att sätta i gång och samla sig och andra för att teckna en rutt!
/Stina

2012-01-03 17:29:25


Martin Oomen     För kännedom så är nu över hälften av alla rutterna bokade, så om just Du har tänkt att hjälpa till att genomföra Göteborgs största sjöfågelräkning genom tiderna så är det hög tid att skicka ett mail till mig!

se lediga sträckor:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0ApXTZPnHEMlPdGVBcTduQklqV1VpUXJhamJNZDhnVVE#gid=0

Mvh Martin

2012-01-11 22:34:50


Stina Thelander     I morgon är det 4 februari och alltså dags för hamn-och sjöfågelinventeringen, som hädanefter planeras bli årlig , troligen första lördagen i februari. Ska bli spännande att se årets resultat.
Isläget är stabilt? Det innebär väl att de flesta behöver tubkikare.
Alla behöver i alla fall varma skor, varma vantar och varm mössa.

Lycka till!
/Stina

2012-02-03 12:04:37


Martin Oomen     Bara att snöra på sig skridskorna och ge Er ut och räkna! Skämt åsido, men det börjar frysa till rätt ordentligt i havsvikarna runt Göteborg. Igår kollade jag själv området kring Nordre älvs mynning och det låg is ca en 1 km ut från Hisingssidan. Pratade med Stefan Svanberg ikväll som idag bla besökt Amundön-Killingsholmenområdet och det var till största delen istäckt inomskärs. Däremot var det öppet vatten i Askimsfjorden ända in till Smithska udden!
Så klä Er varmt imorgon, tag med blyertspenna (då bläcket fungerar dåligt i kylan) och en stor termos med värmande dryck!

2012-02-03 19:26:28


Evamaria Ferm     Ska bli!
Undrar om man vågar åka skridskor på Mölndalsån? :-) Gamla tanter ska inte cykla när det är halt, men cykel är det enda rimliga transportsätt jag kan komma på om jag inte tar de broddförsedda apostlahästarna förstås, men då lär jag missa fikat med Kristoffer som ska ske efter avslutat värv senast kl 12. :-D

2012-02-03 20:16:11

 
Martin Oomen     Tack alla som ställde upp och hjälpte till att räkna Göteborgs alla hamn och sjöfåglar i helgen!

Även om isläggningen nästan omöliggjorde räkningen på flertal platser och en del sjöfågel säkert hunnit ge sig av till varmare breddgrader så blev ändå räkningen lyckad med en mycket god täckning!
Nu ska allt material sammanställas och det kommer mynna ut i en sammanställning i FpV

//Martin

Ps. Räkna med uppföljning under kommande år!

2012-02-05 18:36:16Svara på
detta inlägg