FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (331)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Nattsångarinventering

Johan Svedholm     Passar på att skapa en tråd här om nattsångarinventeringen. Det finns fortfarande många saftiga godbitar till områden kvar att boka (se http://bit.ly/JmwcZl ), så tveka inte att vara med och lövsåga ut denna viktiga pusselbit till kännedomen om vår fågelfauna. Det är ju en trevlig form av skådning också!

Vill man inte ta ett helt område själv så är det naturligtvis inga problem att dela upp områdena mellan flera personer, hör av er bara så fixar vi det! Likaså går det naturligtvis utmärkt för en person att ta fler än ett område, t ex att kombinera några skärgårdsöar.

Klipper in den fullständiga nyhetstexten här:

"Nattsångarinventering igen

För två år sedan genomfördes en lyckad inventering av nattsångare på Hisingen i regi av GOF:s inventeringskommitté - nu är det dags igen, och alla bidragande är öron är ytterst välkomna.Resultatet av den förra inventeringen blev lyckat och heltäckande (se FpV 1/2011), och inventeringen var enligt utsago också uppskattad av de medverkande.

Årets inventering
I år följer vi upp den förra studien med en jämförande inventering i resten av GOF:s upptagningsområde, det vill säga Göteborgs kommun minus Hisingen samt Öckerö, Partille, Härryda och Mölndals kommuner. Kungsbacka kommun får vi tills vidare lämna för att inte projektet skall bli övermäktigt, men vi räknar med att återkomma till detta spännande nattsångarområde inom de närmaste åren. En skillnad gentemot Hisingsinventeringen är att vi koncentrarar oss på de områden som är lämpliga för de flesta nattsångare, nämligen vattennära områden, jordbruksmark och industriområden. Detta gör att vi får släppa nattskärran som fokusart, eftersom det annars skulle bli flerdubbelt större områden som skulle behöva avlyssnas. Vi har istället valt ut 28 delområden som antingen är kända nattsångarfavoriter eller där biotopen tycks vara lämplig för dylika arter. Områdena har avgränsats så att de är någorlunda sammanhängande och lämpliga för avlyssning till fots, medelst cykel eller bil.

Upplägg
Tanken är att alla lämpliga biotoper (och gärna olämpliga också) inom ett område skall lyssnas av nattetid, varefter samtliga hörda individer prickas in så noggrant som möjligt på en karta. En person skall vara huvudansvarig för varje delområde, men givetvis kan flera personer samarbeta och exempelvis täcka av olika delar av området. Inget hindrar heller att en person tar flera områden, till exempel kommer detta vara lämpligt på vissa av skärgårdsöarna vilka för enkelhetens skull fått utgöra ett delområde vardera. Områdesfördelningen ser ut som följer:

Område 1: Vrångö
Område 2: Donsö
Område 3: Styrsö
Område 4: Köpstadsö
Område 5: Brännö-Galterö
Område 6: Asperö
Område 7: Askim (Tråkärrslätt, Gatersered-Gundal, Stolts hed-Årekärr, Haga kile, Anneberg-Uggledal-Svindal, Amundöarna, Hovås golfbana)
Område 8: Fässberg-Tynnered (Fässbergsdalen från Åbro industriområde ut till Välen, Balltorps våtmark/Sisjöns skjutfält, Sjöbacken)
Område 9: Kållered (Kålleredsbäcken från Åby till Kållered, Labacka-Heljered, Sagsjön-Sagered, Tulebosjön-Tulebo äng-södra Hårssjön)
Område 10: Lindome (Lindomeåns dalgång från Hällesåker till Skäggered, Dvärred-Knipered, Ingemantorp)
Område 11: Råda (Rådasjön, Vällsjön, norra Hårssjön)
Område 12: Mölndalsån (Mölndalsåns dalgång från Rya hed till Landvettersjön)
Område 13: Björketorp (Storåns dalgång från Rävlanda till Gissle, Björketorp, Hällingsjö)
Område 14: Östra Säveån (Säveåns dalgång från Jonsered till Partille C)
Område 15: Västra Säveån (Säveåns dalgång från Partille C till Säveåns mynning)
Område 16: Östra Lärjeån (Lärjeåns dalgång från Östra Bergum till Knipared)
Område 17: Mellersta Lärjeån (Lärjeåns dalgång från Knipared till Linnarhult)
Område 18: Västra Lärjeån (Lärjeåns dalgång från Linnarhult till Lärjeholm)
Område 19: Fotö
Område 20: Hönö
Område 21: Grötö
Område 22: Kalvsund
Område 23: Björkö
Område 24: Öckerö
Område 25: Hälsö
Område 26: Källö-Knippla
Område 27: Hyppeln
Område 28: Rörö

Vi skall försöka genomföra inventeringen under perioden 1-10 juni. Varje område skall lyssnas igenom minst en (gärna två) gånger under denna period.
Visst vill du vara med och hjälpa till att öka vår kännedom om nattens sångare, och kanske vaska fram några russin i kakan? Förutom att få uppleva den magiska stämningen en försommarnatt bland sångare, näktergalar och kanske någon kornknarr eller vaktel så finns ju faktiskt chansen att hitta något ännu rarare!

Rapportera!
Ni som inte kan vara med, men kanske ändå är ute och noterar nattfåglar i sommar, rapportera gärna i Svalan och ange så noggrant som möjligt var fågeln hördes. Inventeringen kommer att koncentrera sig på följande arter: vaktel, rapphöna, vattenrall, småfläckig sumphöna, kornknarr, hornuggla, näktergal, gräshoppsångare, rörsångare, kärrsångare och sävsångare.

Intresseanmälan
För intresseanmälan och information, kontakta Johan Svedholm på johan.svedholm@kustobsar.se eller 0706-32 26 46. Ange gärna vilket område du är intresserad av. Vilka rutter som är lediga återfinns på http://bit.ly/JmwcZl."

2012-05-23 00:36:05


Johan Svedholm     Det börjar så smått dra ihop sig inför nattsångarinventeringen och fortfarande saknas bemanning till följande områden:

1: Vrångö

2: Donsö

3: Styrsö

4: Köpstadsö

6: Asperö

8: Fässberg-Tynnered

9: Kållered

10: Lindome

11: Råda

14: Östra Säveån

16: Östra Lärjeån

17: Mellersta Lärjeån

18: Västra Lärjeån

21: Grötö

22: Kalvsund

23: Björkö

26: Källö-Knippla

28: Rörö


Fortfarand många superfina nattsångarområden lediga alltså, passa nu på att hugga dem innan det är för sent!

2012-05-28 17:55:14


Björn Dellming     Kan ju tipsa om att jag och Peter Hvass planerar att flyta utmed Göta älv (i kanot/kajak) från strax norr om Tjurholmen, ner till Kungälv och vidare ut mot havet via Nordre älv någon lugn natt i nästa vecka. Då lär vi få skaplig koll även på vad som kan tänkas sitta och kraxa ut med hela norra Hisingen. Hoppas jag hinner anteckna allt bara... :) Nån annan som kan tänka sig att göra detsamma för Göta älv från Jordfallsbron och ut till typ Torslandaviken? :)

2012-05-30 09:11:39


Ola Bäckman     Området ingår ju tyvärr inte i inventeringen men kul grej ändå. Blir lite kul att se vad ni får in längs stränderna. :-)

2012-05-30 12:20:09


Johan Svedholm     Inventeringsperioden har börjat, om än med mindre lyckat väder. Fortfarande är dock Vrångö, Köpstadsö och Asperö obesatta, ingen som är sugen? Åtminstone Vrångö är ju en giftig lokal...

2012-06-03 00:34:23

 
Johan Svedholm     Eftersom vi haft lite otur med vädret, som inte varit till sin fördel och som ser ut att bli tämligen bedrövligt även till helgen, har vi beslutat att förlänga inventeringstiden en vecka, alltså fram till den 17/6. Förhoppningsvis finns då chansen att det skall bli några fler tillfällen med gynnsam väderlek så att en mer rättvisande bild av områdets nattsångare kan skapas.

Vrångö, Köpstadsö, Asperö, Källö-Knippla och Kalvsund behöver fortfarande bemanning, hör av er om ni är intresserade!

2012-06-07 02:23:51Svara på
detta inlägg