FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (330)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Skillnader i klädsel

Christer Fält     Lommar ligger mig varmt om hjärtat. Det har det alltid gjort och när det gäller en kärleksrelation så lägger man hela tiden märke till nya och gamla saker man inte riktigt förstår.

En sådan sak är de olika hals- och huvudfärgerna hos de båda islommarna. Varför har exempelvis vitnäbbad islom framförallt gröna toner, medan svartnäbbad islom främst har blå toner på hals och huvud? Och varför har den senare en svartaktig näbb medan den förra har en vitaktig näbb? Det enkla svaret är ju naturligtvis att de är ju olika arter, men nog borde det finnas intressanta teorier om dessa fenomen.

En annan fråga är varför saknar smålommen vitrutiga fält på ryggen, det är ju som bekant en iögonfallande dräktegenskap hos storlom och svart- och vitnäbbad islom. Dessutom är det spännande varför smålommens ”stellata” (betyder ungefär ”stjärnbeströdd” rygg) har fått en så framträdande och betydelsefull del i det vetenskapliga namnet.

Skillnader i klädsel hos lommarna kan vi vara säkra på. Frågan varför är emellertid obeveklig. I alla fall för mig.

2013-07-11 10:46:07Svara på
detta inlägg