FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (316)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Om nörderi

Christer Fält     Som vanligt prima kvalitet på Vår Fågelvärld. Det finns en hel rad spännande och fängslande artiklar. Tack. Nästa år skall dessutom Torgny Nordins medverka regelbundet med en klassikerserie. Tack igen. Längtar redan. Det är förmodligen nördigt att längta. Och därmed presenterades temat för denna tråd med en frågeställning:

Vem sysslar med nörderi?

Personen i fråga bidrar i alla fall till ny kunskap. Så enkelt är det enligt Niklas Aronsson, chefredaktör för Vår Fågelvärld. Som bekant befinner sig ordet ”nörd” sedan en tid tillbaka i strid, en väpnad konflikt mot Svenska Akademiens definition av ordet. Här litet urval av länkar.

http://www.xn--nrduppropet-rfb.se/

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/norden-har-blivit-trend/

http://www.sprakradet.se/14659

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5332577

http://www.svt.se/k-special/nordarna-regerar

Kanske sitter nu någon läsare på kroken? Kanske har du fördjupat dig i något så nördigt som vad ordet nörd och nörderi betyder och kan tänkas ha för konsekvenser. Sagt och gjort. När allt kommer kring så har du bidragit till ny kunskap. Så enkelt är det.

2013-12-16 21:11:01


Niklas Aronsson     Hej Christer!
Tack för fina ord. Det är roligt med ord. Jag använde ordet relativt slentrianmässigt i min senaste ledare som motivering till varför vi väljer att ta in en väldigt initierad, om än lång, text om hur man skiljer ejderraser från varandra. Som en del kanske vet har det ibland ropats på möjliga borealis (en ras som finns längre norrut än vår mollissima), men ur det perspektivet en smula nedslående. Det går nämligen knappast på enkelt sätt skilja ut desa raser från varandra utan att hålla dem i handen.
Jag var alltså helt ovetande om den debatt som tydligen förekommit/förekommer. Kan meddela att jag även fått en mejl från en dansk gentleman som undrar vad jag pratar om.

2013-12-16 21:26:19

 
Christer Fält     Jag tycker artikeln om rasbestämning av ejder var bra även om den var snudd på självantändning torr. Men vetenskapliga texter som liknar vetenskapliga uppsatser både till form och tilltal stöter ju på problem när de presenteras i populärvetenskapliga sammanhang som till exempel Vår Fågelvärld. Ett problem, bland flera, är att den typen av texter främst riktar sig till specialister som dessutom tycker mycket om referenslistor och fotnoter som är långa som storkben.

Kort sagt. Jag läser varenda rad i tidningen, men litterärt faller till exempel Staffan Ulfstrand och Torgny Nordin sätt att skriva om fåglar mig mer i smaken.

2013-12-16 22:16:00Svara på
detta inlägg