FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (329)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Sothöns!!!

Kristoffer Nilsson     Hej,

Jag är väl iofs inte någon skådare med särskilt lång erfarenhet av Göteborgstrakten, men dagens uppgifter om sothöns får mig att reagera en aning.

Herr Rahm har idag räknat 560 sothöns i vattnet kring Stora Amundön! Tyvärr har jag varit ganska lite i området kring Amundön i vinter p g a ett "projekt i skogen" och mycket arbete, men dagens sothönsantal är ju väldigt mycket högre än de senaste vintrarnas. Jag har nog aldrig själv sett fler än kring 150 sothöns där, men min skådartid i Göteborgstrakten är som sagt begränsad.

Hur ser det ut historiskt kring denna fråga? Hur väl står sig dagens sothönsantal mot andra år (före 2000 för under 2000-talet är den nog i någon form av särklass) och varför är antalet så högt just nu? Finns det några teorier bland skådare med bättre historisk koll på sothönsen kring Amundön/Brottkärr under vintern? Må väl!

2005-03-10 22:56:56


Uno Unger     Jag tror att gårdagens sothönsantal är ganka unikt för Gbg-området. Vad jag minns så får man gå tillbaka åtminstone ett par årtionden för att komma upp i 4-siffrigt och då gäller det främst Kungsbackafjorden och Stallviken i Kungsbacka k:n och områdena innanför/söder om Balgö i Varbergs k:n. Jag får dessutom reservera mig för ev. högre antal i Torlandaviken på den tiden lokalen verkligen var en vik.

Jag har lite sämre koll på hur det har varit i Bohuslän genom tiderna, men det kanske någon Bohusskådare kan redogöra för. På Svalan utgör Stefan Oskarssons 18 ex i Björnsundsfjorden på Orust den 15/1 den största flocken denna vinter. Har inga större ansamlingar visat sig i Stenungsunds k:n?

I vinter har ju Skörvallaviken/Maleviksviken norr om Särö utmärkt sig speciellt genom att bl.a. Hans Johansson och Jan Wahlberg haft koll på en flock med 600-650 ex tills strax före den senaste tidens kyla med expanderande isbildning i nämnda vikar. Möjligen kan nämnda isläggning bidragit till att Särösothönsen har rört sig norrut till Stora Amundö. Vad säger Hans eller Jan om det? Finns det kvar sothöns i Säröområdet? Vart tog de vägen efter senaste islägget?

Intressant i sammanhanget är den nästan totala frånvaron av sothöns i Hallandskommunerna söder om Kungsbacka. Största ansamlingen som har rapporterats på Svalan söder om Kungsbacka k:n i vinter utgörs av 10 ex i Varbergs hamn som sågs av göteborgaren Lar Erik Norbäck den 19/2. Högsta rapporterade antalet sothöns denna vinter i Falkenberg resp. Halmstad k:n utgörs av 1 resp. 4 ex! Vad säger hallandsskådarna, anses sothönan vintertid vara alltför trivial för att rapporteras eller är den så fåtalig som det verkar på Svalan?

Det vore även intressant med kommentarer från vår sjöfågelsinventerare Gösta Olofsson och Stefan Andersson. Gösta ser förmodligen sothönsflockar under sina båtinventeringar som inte låter sig räknas från landbacken och Stefan har säkert bra koll på de senaste vintrarnas sothönsansamlingar utanför Brottkärr mellan Lilla Amundö och Järkholmen.

Till sist vore det önskvärt att få utrett gårdagens verkliga siffra på Stora Amundö. Vad säger Sven Ängermark om sin obs av 300-400 ex i Drottningviken på öns västsida ca 2 tim innan Lars Eric Rahm såg sina sothöns mellan Amundö och Ryggåsholmen SV om den stora Kungsviken på Amundöns sydsida. Tror Sven och Lars Eric att det i själva verket kan ha funnits totalt ca 1000 ex i området? Finns det fler skådare som kan hjälpa till att få koll på gårdagens antal vid Stora Amundö?


2005-03-11 04:05:29


Sven Ängermark     Hej
Det är utan tvivel samma fåglar. ”mina höns” låg på den plats Lars Eric angav. Jag hade glömt vad Ryggåsholmen hette och angav Drottningviken vid rapporteringen. Jag gjorde snabb uppskattning till 300-400 ex. (lunchskådning). Fåglarna var ganska rörliga och dök mycket så jag är inte förvånad om det fanns fler. Troligtvis fanns det fler utanför udden vid nakenbadet. Det kom in en grupp därifån. Jag såg också några ex. födosökande i tångkanten på klipporna vid Kungsviken. Jag har skådat mycket i Bohuslän men jag kan inte erinra mig att jag har sett så många sothöns på en gång.

Hälsn. Sven Ängermark


2005-03-11 09:28:45


Johan Frölinghaus     Brukar finnas en flock på ett 20-tal sothöns utanför Bua hamn men jag är dålig på att skåda i mitt hemmaområde! Skådar mest på Getterön där jag jobbar men jag ska kolla upp om det finns någon flock där imorgon och tar även en sväng till Varbergs hamn.

Hälsningar
Johan Frölinghaus

2005-03-11 10:40:07


Kristoffer Nilsson     Tack för goda svar. Trevlig helg!

2005-03-11 18:34:11


L. Stefan Andersson     Koncentrationen av 560 sothöns vid Stora Amundö 10/3 är mycket riktigt en toppnotering för området! Jag kan inte påminna mig om en liknande siffra under mina dryga 30 år av skådande i regionen.

250 ex är den högsta notering jag själv haft under senare år. ( Lilla Amundö 6/3-04 )
I området mellan Brottkärr och Lilla Amundö är det inte alls ovanligt att vinternoteringar på drygt 200 individer förekommer. Något längre söderut brukar också en flock på 30 - 50 sothöns övervintra i Billdals skärgård/Haga kile. Sothöns observeras också från andra sidan fjorden vid Smithska udden/Brända skären och en bit norrut vid Ganlebukten - Näset. Så många som 200 ex sågs på den senare lokalen 13/2-03. Men här vet jag att sothönsen är ombytliga då jag själv sett "storflocken" vid Brottkärr simma rakt över fjorden mot Smithska udden. Ibland är den också splittad mellan Smitten och Brottkärr.

Vad man kan utröna av senare års rapporter här på kustobsar tycker jag mig kunna se att en flock sothöns också frekvent övervintrar vid Hinsholmskilen/Saltholmen
( 59 ex 19/1-03 )

Här är det intressant att undra över vart alla sothöns i Torslandaviken tar vägen över vintern? Uno hade så många som 310 ex här 24/9-03 och så länge inte isen lägger sig i området ses 100-tals sothöns långt in i dec. vissa år. Men tendensen är tydlig att när antalet sothöns minskar utanför Brottkärr i slutet av mars ökar antalet i Torslandaviken......

Vad jag erfar kan isläggning i grundområden och innerskärgårdar "fösa" samman sothönsen i större flockar.
Avståndet mellan Maleviksviken och Amundöarna är inte värst långt och ett gäng av de 650 ex som setts i Maleviksviken skulle ju vid isläggning där kunna göra ett besök norrut.

Om nu inte sothönsen kommer annorstädes så är det kanske också möjligt att de 560 sothöns som sågs vid Stora Amundön är ett koncentrat av Gbg-områdets hela vinterbestånd.

Jag vet inte om mitt inlägg rätar ut några frågetecken om vart sothönsen kommer ifrån men lite mer kött på benen kring ämnet hoppas jag det givit. Enda sättet tycks vara att under en dag besöka alla kända övervintringplatser för sothönan i Gbg-området för att få en rätsida på antalet.

Hälsn. Stefan Andersson


2005-03-11 19:05:52


Lars Eric Rahm     Direkt då jag kom fram till Kungsviken och såg sothönsen förstod jag att de skulle vara svårräknade därifrån. Jag bestämde mig därför för att ta mig ut på Amundöns södra udde. Härifrån gjorde jag två genomräkningar, vilka gav 585 respektive 540 ex. Vid båda tillfällena låg ett antal fåglar dolda bakom några holmar som finns mitt i sundet och dykaktiviteten var ganska stor.
Så här skulle jag därför vilja sammanfatta min antalsuppskattning: Det var med säkerhet minst 560 ex, jag gissar att det var lite drygt 600 och skulle vara förvånad om det verkliga antalet var större än 650. Vid min rapportering använde jag mig alltså av en försiktighetsprincip, hellre för få än för många.
Några fler sothöns kunde inte ses i de delar av Billdals skärgård och Askimsfjorden som jag såg från min position ute på sydudden.

Är det inte rimligt att anta att det är Säröfåglarna som rört sig norrut? Eller finns de kvar där nere?

2005-03-11 20:25:37


Kristoffer Nilsson     Hej igen,

Väldigt intressant inlägg, Stefan. Jag funderar om sothönsen kanske väljer Torslandaviken så länge vattnet är öppet där och därefter flyger söderut mot Amundön. Utan att på något sätt veta säkert kan man ju gissa att salskrakarna i så fall använder sig av samma strategi. Tidigare vintrar har stora salskrakeflockar, med Göteborgsmått, setts främst i Kungsviken (S om Stora Amundön) när vattnet i Torslandaviken fryser. Någon som kan något om dessa salskrakrerörelser historiskt också? Är det samma tendens som för sothönan? Tack för svar! Må väl!

2005-03-11 20:25:44


Joakim Lindblom     Hej Uno!
Jag tror tyvärr att det är så att sothönan (och rörhönan)
varit mycket svåra att leta upp här i Halmstad de senaste månaderna. De ställen där jag brukar se sothöns har antingen varit frusna eller varit under "ombyggnad". Reningsverkets dammar tömdes på vatten för att byggas om och det lilla vatten som fanns kvar frös snabbt. Bygget fortgår.
Hamnutfyllnadens inre dammar som brukar vara en annan säker lokal har fyllts igen mycket det senaste halvåret. DE har också varit frusna länge.
Trönninge ängar är frusna och efter Gudruns framfart har sothönor varit svåra att hitta i Halmstadtrakten.
Vi var fyra som körde ett 11-timmars artrace inom HaX-området (microbirding) söndagen den 20 februari. Vi fick ihop 83 arter men saknade både sothöna och rörhöna trots ett ivrigt letande.

Dagen efter hittade jag en sothöna inne i Nissan och där får jag väl krypa till korset och erkänna att jag missade att lägga in den, men det är nu gjort. Skall i morgon ta en runda för att kolla av läget med sothönorna i centrala Halmstad.

//Jocke

2005-03-11 22:08:15


L. Stefan Andersson     Jag gjorde ett litet nedslag i mina gamla rapporter angående sothönan för att få ett historiskt perspektiv.

Snart 30 år tillbaks i tiden saxar jag följande: sothöna ca 100 ex i Askimsviken 26/2-75 Av anteckningarna framgår det ej om sothönsen befann sig bortåt Brottkärr men jag antar det.... minnet sviker ;)
Sothöna ca 200 ex Fiskebäck 15/3
Sothöna ca 200 ex Torslandaviken 16/3

Alltså bara från dessa tre lokaler sammanlagt 500 ex!
Om det även på den tiden fanns sothöns i Billdals skärgård och Hinsholmkilen/Saltholmen kan antalet då varit än högre....

Kan man dra någon slutsats om detta? Det är väl då att sothönan är still going strong som övervintrare i Gbg - området!


2005-03-11 22:13:09


Hans Johansson     Mitt skådarliv är bara ett drygt halvår, Under denna tid har just sothönorna utgjort belöningen vid många turer kring f.a. Skörvallaviken. Otaliga foton har tagits – och refuserats. Och nu saknar jag dem, en dutt på 42 stycken är allt jag sett den senaste veckan. Sist jag såg den stora gruppen var den 27/2. Tidigare har de förflyttat sig inom området och efter visst letande har hela flocken påträffats.

I Sveriges fåglar (2002) finns ju uppgiften om att de här övervintrande sothönsen skulle härstamma från Finland / Ryssland. Är det dags för återflytten nu? Hur långt orkar de förflytta sig per dygn? Tar de resan i småetapper? Hur stor är chansen att en del blir kvar och häckar?


2005-03-11 23:02:17


L. Stefan Andersson     Hej Kristoffer!

Jo så är det säkerligen. Salskrakarna är det tydligaste tecknet på att när Torslandaviken fryser väljer dom Kungsviken - Billdals skärgård som uppehållsort även om en viss spridning förekommer.
Jag skulle vilja påstå att detta även gäller de andra arterna då koncentrationen av t.ex knipa och vigg ökar märkbart på senare lokaler när det fryser på i Torslandaviken.
Kniporna kan då räknas i tusental i området Brottkärr - Billdals skärgård och viggen i hundratal. En skvätt brunänder och bergänder brukar då även ingå.
För övrigt har ju området en lockelse också på svan, kanadagås och små/storskrake samt en del dopping mm.2005-03-12 07:03:19


Joakim Lindblom     Hej!
Har varit runt på ett antal lokaler i Halmstad idag där det brukar finnas sothöna på vintern. Kunde inte finna något exemplar idag heller, så det är inte så enkelt som att säga att "vi här nere" tycker arten är för trivial för att rapportera. Det är nog helt enkelt så att sothönan är mycket fåtalig i Halmstadstrakten sedan mitten av januari.

Hälsn. Joakim Lindblom


2005-03-12 20:49:41


Uno Unger     Jag skall försöka ge Hans Johansson några svar på hans frågor, men först skall jag ställa en fråga till honom. Kan issituationen N om Särö förvärrats efter den 27/2 så att sothönsen inte kommit åt de grundområden som de tidigare utnyttjat?

Jag tror nämligen att förflyttningen från Särö upp till Stora Amundö snarare beror på isläget än att de skulle ha fått vårkänslor och börjat sitt sträck till häckningsplatserna. Övervintrande sothöns är starkt beroende av grundområden med bandtång (Zostera marina) som också kallas ålgräs och förflyttningar under vintern kan bero på om dessa bandtångsängar blir istäckta.

När de väl börjar vårflytten kan de säkert ta sig flera 10-tals mil per etapp, vilket de ofta gör nattetid. Sothönsen som övervintrar vid Särö kommer säkerligen att lämna platsen helt och hållet under häckningstid, eftersom det inte är känt att de häckar i ren marin miljö på Västkusten. Vårflyttningen kommer inte igång på allvar förrän isen börjar släppa i de insjöar där de häckar. De relativt få sothöns som häckar i dammar och sjöar här på Västkusten kan dock ingå i de flockar som övervintrar här.2005-03-14 03:50:21


Hans Johansson     Hej Uno!
Tack för klargörande svar!
Jag har sett sothönsen dra upp långa revor av ålgräs utanför och innanför Blomstermåla, tacksamma att observera då de uppehållit sig mycket nära land. De har även befunnit sig mellan Västerskog och Stubbholmen i ett gatt med relativt stark ström och ingen isläggning. Is har det däremot varit innanför Bastholmen i Skörvallaviken. Den är nu på väg att brytas upp, men stora delar av deras tidigare födosöksområden är oåtkomliga. Tidigare i vinter fanns de mest runt Bosholmarna och innanför Säskär, men där har de väl betat färdigt.

Frågan är om det finns mer att äta i Skörvallaviken - om nu isen viker undan. Jag ska med stort intresse följa eventuellt återkommande sothönor från min horisont.

2005-03-15 00:03:43

 
L. Stefan Andersson     Minst 630 ex i Brottkärr/Stora Amundö/Askims fjord idag 25/3 - måste vara rekord!
Dessutom kan det ju vara fler neråt Billdals skärgård.......

2005-03-25 16:14:23Svara på
detta inlägg