FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (329)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
NU BYTER VI LARMSYSTEM!

Pär Lydmark     Det har väl inte undgått någon att problemen med att ha en sms-baserad larmtjänst sakta men säkert ökat det senaste året. Ju fler man blir i en sms-grupp desto större är risken att någon råkar posta privata meddelanden i larmgruppen i tron att man skickar någon annanstans, vilket ju hänt allt oftare även i Gbg300-larmet. Senast idag. Detta är inte bara jobbigt för alla som får meningslösa meddelanden i sina telefoner, utan förr eller senare råkar säkert någon känslig information bli felutskickad, något som inte alls var meningen att flera hundra personer skulle se. Det kan bli jobbigt för alla inblandade.

Vi har ju redan aviserat här i våras att vi haft planer på att flytta över larmet till appen BAND just pga den här anledningen, men även pga följande anledningar:
* Många andra lokallarm använder också BAND och det är oerhört smidigt att ha flera larm på samma ställe med möjlighet att aktivera/inaktivera aviseringar separat för varje larm.
* Det är mycket enklare att bifoga bilder och inte minst kartpositioner i larmen.
* Eftersom det är flödesbaserat kan man enkelt lägga uppföljningslarm som kommentarer som blir samlade under huvudlarmet = mycket tydligare.
* Tycker man det plingar för mycket med alla uppföljningslarm kan man ställa in så att man bara får aviseringar för helt nya meddelanden, dvs vid nya upptäckter.

Vi har utrett det här i en liten grupp bestående av mig själv, Karin Magnander, Magnus Rahm, Nils Abrahamsson, Ola Bäckman och Erik Wallentin nu under våren/sommaren och nu är vi redo att köra.

TIDSPLAN:
* Den 1 september släcker vi ner sms-systemet. Fram till dess hoppas vi alla kan hjälpa till och dubbelposta i alla fall lite hetare upptäckter även via sms-gruppen. Men från och med nu direkt försöker vi köra BAND-larmet som huvudlarm.

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT GÅ MED:
* Gå in på http://band.us/@gbg300 och klicka på Join this band. Om du vill kan du installera appen i din telefon innan du går in på länken, men det finns också länk till det på ovanstående adress.
* Registrera dig genom att ange ditt mobilnummer. Det blir ditt användarnamn.
* För er som inte har Android eller iPhone finns det tyvärr i nuläget ingen annan lösning än att följa larmflödet via ovanstående webbadress och posta era larm den vägen.

Vi återkommer med tips om inställningar och hur man gör för att larma här inom kort, och tänker att vi för en öppen hjälp-hur-gör-man?-så-här-gör-man-stuga här i Gbg300-gruppen på FB så att vi kan hjälp alla att komma igång. Många har säkert redan använt BAND och kanske t ex är med i VaX, Varbergs larmsystem. Och alla er andra hjälper vi. Det kommer inte bli några problem, och efter en viss tillvänjning är jag övertygad om att alla kommer gilla BAND.

Välkomna! Nu kör vi :)

/Pär, Karin, Erik, Magnus, Nils och Ola

2017-08-18 17:04:15


Pär Lydmark     BAND-TIPS #1
PROFILINSTÄLLNINGAR

Det här är kanske inte så mycket ett tips som ett önskemål. Ett larmsystem bygger på att alla är så öppna som möjligt med den information man delar. Därför önskar vi följande:

1. ANGE HELA DITT RIKTIGA NAMN
Även om det inte går att tvinga fram det hoppas jag att alla kan se det som så gott som tvingande. Även om många kanske vet vem en viss person är om man använder något annat festligt namn blir det lätt en exkluderande känsla när alla inte vet vem alla är. Glöm alltså alla skojfriska namn och kör som på Facebook, här på Kustobsar och på Artportalen. Förnamn OCH efternamn.

2. VISA DITT MOBILNUMMER
I sms-gruppen kunde vi på adminnivå ange att allas mobilnummer skulle vara synliga. Här kan vi inte det. Men om du inte har någon väldigt kraftig anledning att hålla ditt nummer dolt (sådana kan förstås finnas) ser vi gärna att du i dina profilinställningar väljer att numret ska visas för övriga medlemmar i Gbg300-bandet ifall det någon gång skulle hetta till ordentligt och någon behöver ringa dig om något som är oklart i ett larm.

3. VISA HUR DU SER UT
Många av oss som är med här kommer förr eller senare stöta på varandra i fält. Det skulle underlätta jättemycket om så många som möjligt valde en profilbild i BAND där man ser hur ni ser ut. Inte någon fågelbild eller något föreningsmärke eller annat, utan en bild där man ser vem som larmar. Vi kan förstås inte tvinga alla, men ju fler som gör det desto trevligare stämning blir det. Och jag är säker på att det på sikt leder till bättre sammanhållning bland gbg-skådarna.

2017-08-18 17:29:13


Pär Lydmark     BAND-TIPS #2
HUR LARMAR MAN?

Att skicka ett larm i BAND innebär helt enkelt att man skapar en post i meddelandeflödet. För att öka tydligheten och ge bäst möjlighet för alla användare att reglera hur mycket det plingar i sina mobiler, gör så här:

VID UPPTÄCKT
Larma genom att skicka nytt meddelande (tryck på knappen "Post"). Detta ger ett larm med en ljud/vibrationsavisering hos alla. Tänk på att alltid bifoga position genom att trycka ••• och sedan på "Location", och därefter "Add location" innan du skickar larmet. Du kan även haka på en bild om du tycker det tillför något, men håll det seriöst.

VID UPPDATERINGSLARM OM ATT FÅGELN ÄR KVAR
Larma genom att lämna en kommentar till det ursprungliga larmet (klicka på "Comment" och skriv). Detta ger en uppdatering utan ljud/vibrationsavisering hos alla, men syns som en ny händelse inne i appen.

VID ÄNDRAD STATUS
Har fågeln dragit iväg, flyttat sig eller har annan viktig information som snabbt måste ut till andra dykt upp? Då skapar du en ny post, dvs. du larmar precis som vid en ny upptäckt så att alla får en ljud/vibrationsavisering, och hakar eventuellt på en ny kartposition om det behövs.

UPPMANING #1
Undvik att skriva onödiga kommentarer i stil med "Grattis!", "Wow!" eller liknande. Det kommer bara leda till en massa onödiga pling hos folk. Vill du visa din uppskattning är det bättre att "gilla" larmet, vilket man i BAND gör genom att trycka på "Shout".

UPPMANING #2
Har du din app inställd på att bara plinga vid nya larm och inte vid kommentarer (se tipspost #3), men ändå vill få en avisering om alla kommentarer på ett larm kan det kanske vara frestande att skriva "följer" eller liknande i en kommentar bara för att börja få aviseringar. GÖR INTE DET! Det finns inget som retar upp folk så mycket som sådana onödiga kommentarer. Alla kommentarer ska vara relevanta för larmet. Vill du tillfälligt ha aviseringar även på kommentarer, ställ in det i din app.

2017-08-18 17:58:11


Pär Lydmark     BAND-TIPS #3
AVISERINGSINSTÄLLNINGAR

Vi rekommenderar att du har din BAND-app inställd på att ge dig aviseringar när någon skickar nya meddelanden, men inte för varje kommentar till ett meddelande annat än om det är du själv som har skapat meddelandet eller lämnat en kommentar på någon annas post. För att ställa in BAND så här, gå in på Notifications under My settings och välj följande:

• In-app Notifications > All comments
• Use Push Notification > På
• Posts > På
• Comments > Comments on involved posts

Inställd så här kommer BAND visa dig alla aviseringar om nya larm och kommentarer till larm inuti appen, men bara skicka en avisering med ljud/vibration när någon skickar ett nytt meddelande eller kommenterar något i en post som du har skapat eller själv kommenterat i.

Men om det har upptäckts något jätteovanligt som du verkligen vill ha alla aviseringar om, även kommentarer, hur gör man då? Då går man helt enkelt tillfälligt in under ovanstående inställningar och sätter på aviseringar för alla kommentarer. Visst, du kommer kanske få några extra aviseringar om kommentarer till andra larm på köpet, men det får det vara värt under den perioden. När du sett fågeln/inte är intresserad av alla kommentarer längre återgår du till ovanstående. Som vi skrev i tipspost #2 är det absolut förbjudet att skriva "följer" eller liknande i kommentaren bara för att få aviseringar. Börjar alla göra det blir det ohållbart. Håll er alltså till ovanstående variant istället.

2017-08-18 18:04:48


Pär Lydmark     BAND-TIPS #4
VAD SKA JAG LARMA?

Tänk alltid: "Kan någon annan vara så intresserad av det här att hen passar på att ta den här vägen bara för att jag har larmat?", eller "Kan det finnas andra skådare i närheten som vill bli uppmärksammade på att den här arten kan komma förbiflygande snart?". Om svaret är ja på någon av de frågorna är det antagligen läge att larma.

Vill du larma något annat än fåglar? Här larmar vi i princip bara fåglar. Riktigt sällsynta och spektakulära fynd som t.ex. valar eller lodjur är dock helt ok att larma här om man tror att det skulle intressera många. Annars hänvisar vi till larmsystemet GbgNatur på BAND för övriga intressanta naturfynd. Där är alla möjliga intressanta fynd inom andra artgrupper än fåglar välkomna.

2017-08-18 18:08:37


Maria Müntzing     Hej!
Mitt Band kräver Wifi. Hur ändrar jag det, har letat i alla inställningar. Har Samsung Galaxy. Mvh Mia

2017-08-19 12:13:49


Maria Müntzing     Sorry mitt fel hade tydligen petat på några pilar så 4g avstängt. Mvh Mia

2017-08-19 12:49:29


Pär Lydmark     BAND-TIPS #5:
LIVERAPPORTERING I FÄLT

Här kommer ytterligare en riktigt bra funktion som vi nu kan använda tack vare att vi lämnat sms-världens begränsningar! Utöver att larma när du sett något extra kul kan du som vill direktkommunicera med andra skådare som är ute just nu via chattrummet "Liverapportering i fält - vem skådar var just nu?". Chattrummet når du via ikonen längst ner till vänster på skärmen. Här är ordet fritt bland alla som skådar i Göteborgsområdet just nu. Berätta var du skådar just nu, vilka som står på Brudarebacken idag och hur sträcket verkar hittills, posta en summering av vad som stod i Välen alldeles nyss eller berätta att du nu drar vidare till Ragnhildsholmen. Här kan du alltså bli inspirerad av övriga som är ute, eller samordna ditt skådande med andra - antingen för att sammanstråla eller för att sprida ut er så mycket som möjligt. Glöm bara inte att larma som vanligt om du ser något kul! Liveflödet följs inte av alla, och de flesta har nog aviseringarna avstängda när man själv inte är ute (man kan alltså hantera chattrummets aviseringar helt separat från övriga aviseringar).

I korthet innebär det här att vi egentligen kan tänka oss tre uppdelningar av fågelinformationen inom Gbg300:s ramar enligt följande:

• Brådskande info om roliga fågelfynd --> Larm i Gbg300 på BAND

• Liverapportering och direktkommunikation i fält --> Chattrummet i Gbg300 på BAND

• Diskussioner av fynd i efterhand, lokaltips, skådarprognoser inför helgen eller vad som helst som har med Gbg-fågelskådning att göra men inte är av akut larmnatur --> Gbg300-gruppen på Facebook

Jag tycker det känns fantastiskt lovande så här långt, och vi är redan nästan 200 anslutna till BAND. Kul! :)

2017-08-19 20:07:42

 
Pär Lydmark     BAND-TIPS #6
SAMÅKNING OCH SAMSKÅDNING

Efter att vi nyss öppnat chattrummet för liverapportering i fält kommer här ett till - ett chattrum för samåkning och samskådning. Gick det just ett larm som du vill åka på, men du saknar bil? Lägg ett meddelande här! Är du på väg förbi stan till Hisingen med bilen tom? Kolla här om någon vill åka med! Eller har du kanske tänkt åka ut imorgon och vill ha sällskap? Berätta om dina planer här och se om någon annan vill hänga på. Vi har inte haft någon naturlig kanal för den här typen av frågor innan. Kanske kan det här chattrummet råda bot på det?

2017-08-19 20:42:50Svara på
detta inlägg