FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (330)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Sydsträckande spovar

Göran Karlsson     Såg idag en flock på ca 30 storspovar som sträckte rakt söderut. Funderade lite över varför de sträcker söderut när de skall mot norr eller nordost. På Kustobsar såg jag att även de två övriga observationer som gjorts av sträckande spovar idag också hade sträckriktning mot S. Är det slump, väder eller ett mönster att de sträcker söderut på våren?

2005-04-12 19:39:06


Kristoffer Nilsson     Hej,

Många fåglar sträcker in i Kattegatt och når den svenska kusten som de sedan följer söderut. Därefter är strategierna lite olika. Sjöorrar och smålommar (ex-vis) sträcker i huvudsak söderut, till Laholmsbukten, där de senare oftast "sneddar" över land och drar in i Östersjön och fortsätter norrut/österut. Andra arter (ex-vis ejdern) sneddar över Skåne eller drar in i Öresund för att sedan följa den skånska sydkusten och därefter sträcker de norrut utmed den svenska ostkusten.

OBS, detta är väldigt förenklat, men huvudskälet till att många fåglar sträcker söderut när de når den svenska västkusten på våren är helt enkelt oftast att de ska nå häckningsområden österut/norrut och väljer att sträcka norrut först när de når Östersjön och har rundat eller tagit sig över den södra delen av Skandinaviska halvön. Må väl!

2005-04-12 22:39:45

 
Mikael Nord     Hejsan,

Ett litet inflikande i Kristoffers helt utmärkta svar. Genom åren har naturligtvis Getterön tagit del av storspovens sträck. Detta gäller även andra lokaler söder och norr om Varberg. Oftast ser man dom som småspovarna komma i flockar inflygande från havet, sällan sydsträckande. På t ex Getterön rastar dom oftast för att under sena eftermiddagen - kvällen lyfta och fortsätta sin flytt mot nordost. I vårt område pågår alltså inte ett regelrätt sydsträck av arten på våren utan mer in över land mot nordost, och inte ett sydsträck som övriga sjöfåglar mm som oftast går ner till Laholmsbukten där dom genar in mot Östersjön.

2005-04-14 06:43:06Svara på
detta inlägg