FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (311)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Fenologi.

Kristoffer Nilsson     Hej,

Jag undrar om det finns någon som vet om det finns någon sammanställning över fenologirekord i Göteborgstrakten eller från någon annan närgränsande region? Må väl!

2005-05-10 22:50:22


Pär Lydmark     Hej!

Det finns ingen officiell sådan ännu. Vi beslutade på senaste Rrk-mötet att ta fram en sådan för Göteborgstrakten och göra den tillgänglig via en Rrk-sida på Kustobsar. Kommer förhoppningsvis under sommaren, först måste vi bli klara med förra årets rapport (vilket vi beräknas bli om en vecka).

2005-05-10 23:43:39


Kristoffer Nilsson     Tack för svaret. Ser fram emot denna publikation. Finns det möjligen någon färdig sammanställning från Halland, Bohuslän eller Västergötland? Må väl!

2005-05-11 12:30:29


Kristoffer Nilsson     Hej igen!

Som vanligt på våren och hösten så diskuteras observationer av tidsmässigt avvikande flyttare. Personligen tycker jag att det är bra att det diskuteras. Varje år rapporteras bivråkar, trädpiplärkor, trädgårdssångare (se aktuell tråd) osv tidigare än "normalt" och just fenologidelen inom ornitologin roar mig väldigt mycket.

Eftersom jag kom att tänka på denna tråd så undrar jag hur det har gått med denna publikation från rrk:s sida? Finns det en lista med tillgängliga fenologirekord i Gbg-området? Finns det kanske även någon liknande för Boh och Hl? Må väl!

2007-04-30 16:01:43


Uno Unger     Medan vi väntar på en officiell lista med fenologirekord för Göteborgstrakten, så skulle man kanske kunna tänka sig att diskutera vad som borde krävas för att ett rekord skall vara giltligt. Hur sträng bör rrk vara i sin bedömning av rapporter av fenologirekord? Räcker det med en inlagd obs på Svalan eller måste det till en granskning av den typ som rariteter genomgår? Eller måste det till fotobevis eller ljudupptagning? Vad säger ni som är roade av fenologirekord?

2007-05-01 17:52:11


Kristoffer Nilsson     Hej Uno!

Med tanke på svarsfrekvensen så verkar vi ju inte vara så många som är intresserade av fenologin (eller som vill diskutera det i detta forum i alla fall). ;)

Jag har ju redan "blottat mig" så jag ska försöka beskriva vad jag tycker.

Som jag tidigare har sagt så tycker jag att det är viktigt att det diskuteras. Bivråkar och trädpiplärkor mm rapporteras ibland i mars eller i början av april, och det är klart att man måste diskutera det. Om man vill, dvs.

Om jag får fundera lite vidare än just kring din huvudfråga, Uno, så skulle jag vilja meddela min utgångspunkt när det gäller rrk:s arbete i stort. Jag menar att det viktigaste av allt i detta sammanhang är att de årliga fågelrapporterna blir så korrekta som möjligt. Om det sedan uppnås genom att rrk arbetar hårt med att kräva in och granska rapporter eller om det sker på annat sätt tycker jag är ganska ointressant och om observationen gäller fenologi, sträcksummor, rariteter eller rödlistade arters häckningsframgångar tycker jag är är lika ointressant. Bara fågelrapporten blir så korrekt som möjligt i slutändan.

Jag vill även poängtera att jag tycker att det fundamentala ansvaret ligger hos rapportörerna. Rapportörerna MÅSTE vara självkritiska innan rapporterna hamnar i Svalan. Särskilt när det gäller extrema observationer. Må väl!

PS Jag ser fram emot fenologirekorden från Gbg... Halland och Bohuslän verkar inte ha något sådant, eller?

2007-05-02 23:43:13


Stina Thelander     Jomenvisst, Kristoffer. ALLA är intresserade av fenologi! Jag har i alla fall aldrig träffat någon människa som inte är intresserad av fenologi.
Att det sen inte är så många som vet vad ordet betyder är en annan sak.
Repliker typ ”I år kom min flugsnappare tre dar för tidigt” eller ”’är inte tofsviporna ovanligt tidiga i år”. ”Nu är strandskatan här. Då är det vår” hörs överallt!
Jag är säker på att det i många s.k. ”icke-fågelskådares” dagböcker finns antecknade fenologirekord. Ser med spänning fram mot ännu mer systematiserade sammanställningar och hoppas att det inte blir för många rekord. Åtminstone inte så länge vi misstänker att rekorden är ett resultat av den globala uppvärmningen.

Ser gärna att tabellen över fenologirekord har en kolumn med ”normal ankomst” också


2007-05-03 07:07:06


Stina Thelander     Jo, jag har slagit upp vad fenologi betyder och idag öppnas en Linné-utställnng på Naturhistoriska

Ur uppslagsboken:

Fenologi (från grekiskans phainesthai, komma i dagen, bli synlig), botanisk och zoologisk term för läran om de periodiska företeelsernas uppträdande inom växt- och djurriket.

När man vill förstå ett områdes växt- och djurvärld eller bedöma dess klimat är det av stor vikt att känna till sådana saker som tiden för lövsprickning, blomning, fruktsättning, lövfällning, flyttfåglarnas ankomst och avfärd, etc, på olika orter och under olika år,

Redan Linné anordnade en fenologisk observationsserie över lövsprickningen 1750-52, vilken publicerades i hans verk


2007-05-03 07:13:29


Lena Essedahl     Hej alla klimat- och fenologiintresserade!

Läs gärna artikeln i VF nr 4/2005: "Klimatet ändras - hur påverkas fåglarna?"

2007-05-03 08:15:18

 
Pär Lydmark     Stina, självklart kommer sammanställningen också att innehålla en kolumn för normala första- och sistadatum. Vi återkommer som sagt i den här frågan framöver, och kommer att börja sammanställningen av listan när arbetet med förra årets fågelrapport är klar inom kort.

2007-05-03 09:41:46Svara på
detta inlägg