FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (330)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Novemberved värmer gott...

Christer Fält     Go morgon!

Denna tråd riktar sig främst till de skådare som inte är bekant med Club300:s hemsida, samt de skådare som har höstlov denna vecka : )

Saxat från C3:s hemsida:

”Den senaste veckan har ett flertal amerikanska felflygare påträffats i Sydvästeuropa, i synnerhet på Azorerna. Fredagen den 28/10 uppmärksammades ett inflöde av skorstensseglare på denna ögrupp. Dryga 30-talet individer noterades, och under söndagen den 30/10 siktades ett flertal även på Irland och i södra England.

Av de rätt få skorstensseglarfynd som totalt gjorts på Brittiska öarna skedde åtta under ett invasionsartat uppträdande i slutet av oktober 1999. Det enda svenska fyndet av arten hittills gjordes i Gårdby på Öland den 6-13 november just 1999.

Även blek tornseglare, som häckar närmast i de västra delarna av Medelhavsområdet, hade ett bra år både på Brittiska öarna och i Sverige 1999 (liksom i fjol). Den gångna helgen är minst 6 ex. av den arten sedda i södra England - ett bra tecken!

Vädersituationen just nu påminner mycket om det som rådde i slutet av oktober och början av november 1999. Kraftiga västvindar blåser ända från amerikanska ostkusten till Sydvästeuropa, samtidigt som sydvindar transporterar för årstiden varm luft norrut från Medelhavsområdet upp mot Brittiska öarna, Centraleuropa och Skandinavien, och det spännande läget ser ut att bestå hela denna vecka. Det är alltså dags även för svenska skådare att putsa linserna, vare sig de sitter på glasögonen eller kikaren, och spana lite extra efter rara seglare vid detta sena datum.

Andreas Livbom
C3-meteorolog”


Sålunda, ifall någon lycklig ser en "seglare" den närmaste tiden, ring för tjyven till någon som har larm, eller på annat sätt förmedla informationen kvickt som ögat...

/Christer


2005-10-31 08:59:35Svara på
detta inlägg