FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (331)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Gråtrut käkade kärra

David Armini     I söndags 26/9 strax efter att vi hittat rosenstaren vid Morups tånge, stod vi och letade efter den för att visa för de andra skådarna som fanns på plats.

Då blev jag varse lite tumult bland trutarna i underkant av bilden (starflocken var på andra sidan viken från oss) och får in en gammal gråtrut med en småvadare i näbben!

Av den korta obsen av vadaren tror jag att den var en ung kärrsnäppa. Truten svalde kärran hel med huvudet före, och kärran flaxade endast lite med vingarna innan den försvann för gott. Jag tyckte tom att det såg ut som att kärran rörde sig lite i halsen på truten efter att den svalts. Säkert levde den en liten stund till i alla fall.

Truten hade tydligt svårt att lyfta med sin jätteknöl på halsen och blev sedan ivrigt uppvaktad en stund efter händelsen av andra trutar, men den verkade lyckas behålla sitt byte utan några större problem.

Jag har aldrig sett trutar fånga andra fåglar än ejderungar och liknande.

2004-09-28 10:49:37


Peter Strandvik     Jojomen!!

På Nidingen står trutarna på vakt, spec på våren o spanar efter trötta fåglar som anländer.
Kungsfåglar är ju legio, men även så stora fåglar som koltrastar har konsumerats (då av havstrutar).

Er stackars kärrsnäppa, måste varit skadad, el oförsiktig nog att komma inom räckhåll från våra breddgraders
gamar!!

Peter S

2004-09-28 11:25:47


Magnus Unger     Ofta ser man även intensiva jakter över havet på insträckande småfåglar.

2004-09-28 15:41:28


Johan Svedholm     Har själv hört fabulösa historier från ärrade Nidingenveteraner om att vissa individer i Nidingens blodtörstiga gråtrutspopulation t.o.m. specialiserat sig på att fånga och tugga i sig tretåiga måsar! Snart går väl ingen säker för dessa mördarmaskiner...

2004-09-28 16:12:07

 
L. Stefan Andersson     
Senast idag den 10 oktober såg jag en havstrut som försökte nacka en sillgrissla! Sillgrisslan hade kommit in på för grunt vatten vid Långholmen utanför Brottkärr, Askim och kunde inte dyka eller lyfta. Havstruten försökte frenetiskt nypa sillgrissla bakifrån men grisslan använde framgångsrikt näbben som dolk! Under några nervpirrande minuter pågick ett ställningskrig då sillgrisslan sakta men "säkert" tog sig ut på dykbart vatten med truten efter.

När grisslan väl kunde dyka försökte havstruten dippa efter under ytan. Men tji fick havstruten för under ytan är alkan kung.....

2004-10-10 20:04:46Svara på
detta inlägg