FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (313)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Plötsligt uppträdande sidensvansar

Uno Unger     Om man kollar på Kustobsar har bara två observationer av sidensvansar rapporterats på Västkusten i höst före den 9/10, varav en den 8/10. Men igår, alltså den 9/10, brakade det loss rejält och idag den 10/10 fortsätter rapporter om sidensvansar att strömma in.

Själv stod jag i morse ett par timmar på Smithska udden och förvånades över det plötsliga uppträdandet. Men jag kan inte erinra mig att höstens första sidensvansar brukar flyga norrut. 7 flockar på totalt ca 270 ex, kom från Amundö-hållet, flög över Askimsviken och vidare norrut över Näset-halvön strax öster om obsplatsen på Smithska udden. En av flockarna rastade en kort stund i en björk utefter Smithska vägen innan den drog vidare.

Vid en snabb genomgång på Kustobsar av hittills rapporterade sidensvansar de senaste två dagarna kan jag tyvärr inte finna någon notering om sträckriktning, så därför vill jag ställa frågan i detta forum, om det bara har varit vid Smithska udden som sidensvansarna sträckt åt "fel" håll, eller har det varit ett mera allmänt uppträdande av nordsträckande flockar. Finns det någon som har en rimlig förklaring till sidensvansarnas sträckrikning vid Smithska udden? Alla andra arter som sträckte under morgonen gjorde det som brukligt i sydlig riktning med en dragning mot SO för vissa flockar.

2004-10-10 14:21:40


L. Stefan Andersson     Hej Uno,

jag stod själv på den norra av de två högre Brottkärrsbergen på andra sidan Askimsviken i ostlig riktning från Smitten och var lika förvånad över norrsträcket av sidensvansar. När jag först anlände till lokalen hörde jag sidensvans på väg upp för berget, första för hösten och det är alltid lika kul. Men när sedan flock efter flock på allt från 10 till ca 100 individer passerade mot norr i riktning mot Hovås - sammanlagt minst 315 ex stegrades min förvåning. Av sträckriktningen att döma alltså andra individer än dom du såg komma från Amundöarna över Askimsviken.

Kan det vara så att sidensvansarna pga väderbetingelser på något sätt kommit allt för långt söder ut under sydsträck och de nu därför korrigerar detta? Men var har dom då passerat på väg söderut?

Underligt är det i alla fall......2004-10-10 19:17:44


Johan Frölinghaus     Hej Uno! Idag på morgonen hade jag två flockar med sidensvansar vid Getteröns naturcentrum. 28 + 13 ex, Båda flockarna drog norrut!

2004-10-11 11:41:35


Uno Unger     Tack L. Stefan och Johan för svar. På telefon har jag även fått uppgift från Ola Wennberg, som såg minst 200 nordsträckande fåglar vid Askimsbadet den 10/10, troligen delvis samma som L. Stefan såg vid Brottkärr. Den 10/10 finns på Kustobsar även uppgift från Stefan Svanberg om 60 nordsträckande fåglar vid Stora Amundö och Christer Fält såg ca 40 NO-sträckande fåglar vid Brudarebacken samma dag, men på Brudarebacken sträckte även fåglar mot VSV.

Fortfarande är jag således nyfiken på om det markanta nordsträcket av sidensvans bara var en lokal företeelse i Gbg-trakten. Enligt Kustobsar har ju flockar på flera hundra fåglar setts framför allt i norra Bohuslän, men eftersom inga uppgifter om sträckriktningar föreligger därifrån, så undrar man om alla dessa varit mer eller mindre stationära. Likaså undrar man om alla obsar från södra Halland har utgjorts av rastande flockar eller har sträckrörelser noterats där?

2004-10-12 01:43:09


Uno Unger     Jag fick idag ett SMS om att 14 sidensvansar sträckte norrut över Galterö under em den 9/10. Nu finns uppgifter om nordsträck från flera lokaler i Gbg-trakten under dagarna 9-10/10 och dessutom från Getterön den 11/10. Fortfarande undrar jag således om detta endast varit ett relativt lokalt fenomen i framför allt Göteborgsområdet. Har alla andra flockar på Västkusten varit stationära eller sydsträckande?

2004-10-12 19:23:15


Magnus Unger     Hade idag 12 okt ca 25 ex mot norr vid Industriängarna Stenungsund men det kan ju varit en lokal förflyttning.

2004-10-12 19:31:05


Lars Eric Rahm     I söndags den 10/10 begav jag mig till Rörö, troligen i förväntan att finna något exklusivt från väster eller skogarna i norr. Nu blev kanske utdelningen inte den jag hoppats på men sidensvansarna ställde i alla fall till lite huvudbry.

Den första flocken, 60 ex, upptäckte jag långt uppe i norr på ön då den sträckte rätt ut mot väster. Jag följde flocken några hundra meter ut över havet innan något annat fångade min uppmärksamhet. Nästa flock, jag räknade 28 ex, såg ut att sträcka rätt mot Marstrand innan den försvann bakom en bergknalle. Sedan uppträdde 7-8 flockar och ganska snart blev jag osäker på om jag sett dessa fåglar förut. Bl a en 58-flock. Var det den som sträckte västerut? Drog de runt eller hur var det egentligen?

När jag läste Unos funderingar försöker jag minnas sidensvansobsarna. Jovisst, jag tror det mesta jag såg rörde sig norrut eller västerut. Och faktiskt var det så dennna dag att de flesta tättingrörelser var mot norr. I gryningen sträckte en del bo-/bergfink mot söder men sedan rörde sig det mesta mot norr, en sånglärka starar, stjärtmesar och vinterhämplingar. Allt kanske inte var sträck, men inte flög många fåglar över huvudet i riktning mot söder denna förmiddag.2004-10-12 20:37:42

 
Kristoffer Nilsson     En flock med 16 sidensvansar flög norrut vid Smitten igår, men ingenting idag. Har även uppgifter från Vänersborgsviken om ett konsekvent sydsträck de senaste dagarna (tror jag).

2004-10-12 20:39:29Svara på
detta inlägg