FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (331)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Upplevelser i fält 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Upplevelser i fält


Till
översikten
Dagsträckande rödvingetrastar.

Kristoffer Nilsson     Hej,

Under de senaste dagarna har det passerat rejält många dagsräckande rödvingetrastar vd Smithska udden i Göteborg enligt mitt sätt att se det. Igår räknades drygt 2600 ex och flera artrena flockar med över 100 ex noterades. För min del är detta inget jag är van vid. Från min gamla hemmalokal i Skåne har jag bara noteringar om några småflockar och inga obsar i närheten av detta. Kan inte minnas att jag varit med om detta i Göteborg heller och förra året vid Smitten räknades endast totalt 174 rödvingar under hela hösten och de flesta av dessa noterades i gryningen. En gång har jag varit med om något liknande och det var en dag i oktober 2001 i Falsterbo då rödvingetrastar till min överraskning dök upp i breda led. I Falsterbomaterialet är rödvingetrastar, de senaste höstarna, endast räknade i några hundratal per höst.

Vid Vänersborgsviken är det dock annorlunda. Rödvingetrastar sträcker regelbundet och i stora antal under dagen och rekordnoteringen där är 51164 ex (!!!) den 7 oktober 1981. Vad säger man om det då? Fantastskt! Totalt räknades 80000 rödvingetrastar där under hösten 1981! Rödvingetrasten är en tämligen vanlig dagsträckare vid Vänersborgsviken. Varför är denna trast en så utpräglad nattsräckare i bl a Falsterbo, som man kan antaga att den är, och så vanlig dagsträckare vid bl a Vänersborgsviken? Vad kan det bero på? Någon som vet eller har en gissning? Finns det någon som även känner till hur rödvingetrastar har räknats över Göteborg historiskt? Och hur ser det ut i övriga landet? Må väl!

2004-10-16 12:53:58


Jon Håkansson     Hej!

Jag har ingen aning om varför rödvingetrastar är vanlig dagsträckare på vissa ställen men när jag började skåda fågel så trodde jag att arten sträckte mest under dagtid.

Jag var då mycket vid Hjällsnäsviken som ligger vid den sydvästra delen av Mjörn och vi kunde ibland ha höga sträcksiffror av rödvingetrast. Jag har själv haft runt 10.000 ex där men jag vet att dagsrekordet ligger på över 20.000 ex. För att det skall sträcka några större antal rödvingar där så måste det vara SV-vindar (kanske S-vindar) och ibland även när det är "dåligt" väder. Jag har haft stora mängder när det har regnat under hela morgonen och då har dom fortsatt att sträcka en bit in på förmiddan.

Jag har även sökt på svalan efter höga sträcksiffror och såg då att det gick 94.000 ex vid Ladholmen, Värmlandsnäs sydspets den 15 oktober 2001. Helt enorm siffra!

Finns det andra inlandslokaler än Vänern och Mjörn där det kan gå stora antal rödvingetrastar?

2004-10-16 15:17:42

 
Johan Svedholm     Hallå där!

Om man tittar på senaste veckans siffror från Smitten tycks ju dagsträcket av rödvingetrast mattats av betydligt jämfört med tidigare monsternoteringar. Kan ju delvis bero på sämre väder, men ändå.
Jag har tidigare nämnt privat för Kristoffer att jag tycker mig ha hört ovanligt få nattsträckande rödvingar i höst jämfört med "normalår". Under den gångna helgens nätter verkar det dock ha varit ett kraftigare nattsträck. Natten lördag-söndag hördes pip från ovan så gott som hela tiden jag befann mig utomhus, först under kvällen i Lundby, och även senare under natten i Majorna - Linnéstaden - Masthugget (mitt omdöme kan dock då varit något grumlat :) ). Söndag kväll noterades samma sak, och precis i skymningen kunde jag också se flera sträckande flockar om 30-40 ex vardera.
Alltså verkar det som om dagsträcket nu delvis ersatts av nattsträck. Kan det möjligtvis vara olika populationer som har olika sträckvanor?

2004-10-25 11:52:54Svara på
detta inlägg