FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (326)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Nattskärra ?

Paul Nyström     Är det möjligt att vi har spinnande nattskärra här och nu?
Hördes tydligt och länge i natt 041027.
Tuve Tången intill samma plats som i somras.

2004-10-27 13:51:39


Christer Fält     Halloj!

En rastande ismås på min cykelsadel vid Johanneberg vore en simpel upptäckt i jämförelse med en spelande nattskärra såhärårs : )

/Mvh


2004-10-27 15:17:09


Hampus Lybeck     Med tanke på lokalen, kan det inte ha varit en trimmad Yamaha MT5? :)

2004-10-27 15:59:32


Magnus Unger     De sista spelande nattskärrorna slutar i början augusti och dom lämnar sverige under slutet av augusti början på september.

Möjligen kan någon dröja sig kvar sällsynt till början på oktober, men spela lär dom inte göra vid den här tiden på året.

2004-10-27 16:51:05


Leif Andersson     Kustobsars forum är så vitt jag förstår öppet även för den som vill ställa frågor. Frågeställaren väntar sig dock knappast snorkiga von oben-kommentarer och lär nog inte återkomma i första taget. Dessutom kan det säkert avskräcka andra att ta kontakt.

Ska ni kommentera ett inlägg, så gör det med saklig argumentation (som Magnus U ovan), och behåll andra åsikter för er själva.

2004-10-27 20:54:01


Christer Fält     Afton!

Vilka element i mitt inlägg till Paul Nyström ger anledning till extra misstänksamhet mot signatärens "snorkighet?" "Ingen rök utan eld", Leif? Är det så jag skall tolka det?
Mitt svarsinlägg om "spelande nattskärra" i slutet av oktober beror enbart på att jag uppfattade det hela som ett skämt och därmed bemötte det skämtsamt. Det var naturligtvis obetänksamt av mig, varför jag ber Paul om ursäkt för det.

/Mvh


2004-10-27 22:49:27


Uno Unger     Ingen som känner Paul Nyström skulle misstänka hans inlägg för att vara ett skämt. Enligt min mening finns inte heller något i inlägget som ens borde få någon att misstänka att det rör sig om annat än allvar.

Så åter till frågan. Magnus Unger har visserligen rätt i att det med den samlade erfarenheten om nattskärrans uppträdande och vanor förefaller högst osannolikt att ljudet skulle komma från en nattskärra. Men mer osannolika företeelser än den beskrivna har inträffat i fågelvärlden, så man kan inte utesluta att det faktiskt rört sig om en spelande nattskärra förrän motsatsen har bevisats.

Om det nu inte var en nattskärra så är frågan var det kan ha varit. Det första man borde göra, och då riktar jag mig i första hand till Paul själv, är att åter avlyssna samma plats vid samma tid och kanske helst vid ungefär samma väderlek. Så Paul, om du hör lätet igen, och om du därvid kan utesluta olika former av mekaniska maskinljud eller liknande, så tveka inte, ring mig på direkten och jag kommer och lyssnar medan du ännu hör lätet, även om det skulle vara mitt i natten.

2004-10-28 01:27:26


Christer Fält     Go fm!

Räcker inte en ursäkt? Jisses vilka proportioner det blev på grund av mitt oförstånd; en egenskap som jag delar med större delen av mänskligheten. Därtill, hur jag tolkar en skrift- eller talsituation vet jag inte om Uno har kompetens eller förstahandsrätt på att bedömma.

2004-10-28 09:36:25


Uno Unger     Nej, jag är förvisso inte befriad från oförstånd, det har jag tydligt visat i annan tråd i detta forum. Så har någon kännt sig trampad på tårna i mitt senaste eller något annat av mina tidigare inlägg, så vill jag också be om ursäkt. Nej, Christer varken jag eller någon annan har kompetens eller förstahandsrätt att bedöma om ett skriftligt inlägg är ett skämt eller inte. Det enda jag ville ha sagt med mitt förra inlägg, (ev. färgat av att jag sedan tidigare kände Paul) var att min tolkning var att Pauls inlägg var seriöst.

2004-10-28 13:47:52


Björn Dellming     Meningsfullt pajkastande och ursäktande? Jag känner igen resonemangt från ett uttalande jag gjorde om ett visst rarrisdrag ner till Varberg... lika bra att sluta käbbla om saken och åka dit och lyssna själv. Exakt var befann sig surrandet? Vägbeskrivning tack! (jag är ofta uppe mitt i natten så jag kanske kan ta en sväng dit)

/Dellming

2004-10-28 17:14:54


Paul Nyström     Tack Magnus, Uno o Björn för seriösa tankar o reaktioner.
Jag får avslöja att mina tankar var omedelbart mycket skeptiska, men kunde inte finna något alternativ.

Vägbeskrivning: Tuve Torgs parkering österut, en torr tallskog innanför Glöstorpshemmet, gång och cykelbana mot Tuve Tången.

MVH Paul

2004-10-28 19:18:39


Christer Fält     Afton!

Förstår din poäng Björn, naturligtvis är det ett överdrivet meningsutbyte, men å andra sidan är det min starka övertygelse att motsättningar och konflikter likafullt kan vara fruktsamma och insiktsfulla som tarvligheter är meningslösa och grunda. Man kan lära sig mycket i en konflikt, eller i en meningsskiljaktighet.

Jag uppförde mig olämpligt mot dig Paul, jag blev tillrättavisad , insåg att jag "skjutit mig i foten" varför jag återigen ber om ursäkt nu när du "personligen" trätt fram under tråden. Vill du ringa och samtala med mig om det inträffade så har kustobsar mitt nummer.

/Mvh


2004-10-28 19:35:56


Kristoffer Nilsson     God afton,

Ska försöka leda denna diskussion tillbaka till frågans ursprung, nämligen om det är möjligt att höra en nattskärra i slutet av oktober? Det skånska fenologirekordet för arten, om jag inte minns fel, är från en av mina gamla hemmalokaler (Klagshamn, S om Malmö) den 14 oktober 1999 (rätta mig gärna om jag har fel). De sista obsarna av nattskärra görs annars i slutet av september, normalt, men om en nattskärra finns kvar i slutet av oktober så borde den väl kunna höras nattetid så varför inte? Lycka till i natt, Björn och eventellt andra nattskådare.

2004-10-28 22:42:38


Aimon Niklasson     I Svalans sökbara databas som ju är ganska ofullständig bakåt i tiden finner man 20 obs under okt (1 är en dublett)
Sista obs 26 okt 70 talet och liksom många av obsarna från Öland.
12 och 14 okt 2002 sågs en i Skara varför 14 okt är möjligt öven i Västergötland och dessutom stannade den upp 2 dagar trots den sena tiden. Ingen uppgift om den var belagd med munkavle.
Pauls fråga är väl, väl värd att grävas i varför inte ett upprop ex i Vår fågelvärd så folk tittar i sina gamla anteckningar (och upptäcker andra frågor därtill) om sena obsar av ex nattskärra. Den senaste observationen för årstiden är kanske inte sedd eller hörd än!

2004-10-29 08:21:57


Uno Unger     I väntan på ett ev. inlägg i Vår fågelvärld eller på Svalan vore det väl intressant att i detta forum göra ett upprop enligt följande:

Vilket datum har du senast hört en nattskärra spela?

Själv kan jag inte för tillfället plocka fram min senaste spelande nattskärra, men jag vill minnas att det rör sig om första veckan i augusti.

2004-10-29 09:51:55


Christer Fält     Go fm på er alla!

Obsdagbok har jag skrivit sen Ronald Reagan blev president för första gången, med andra ord en hel del stoff att gå igenom. Jag vet dock att jag aldrig sett än mindre hört en spelande nattskärra i oktober, en obs i mitten av september är mitt ”fenologirekord”. Därtill tror jag mig veta att jag hört en nattskärra spela kring den 25 juli, aldrig i augusti.

/Mvh


2004-10-29 10:42:14


Kristoffer Nilsson     Go midda

Jag har hört spelande nattskärra flera gånger i augusti även om jag sällan varit ute och lyssnat efter nattaktiva fåglar i augusti. Jag har inte heller varit ute och lyssnat efter nattsångare etc under september/oktober någon gång vad jag kan minnas så vad som döljer sig i mörkret under denna tid är, åtminstone för mig, ganska okänt. Bortsett från nattsträckande trastar och annat då... Trevlig helg.

2004-10-29 11:48:55


Magnus Unger     Det är inte många fåglar som sjunger på höststräcket, bortsett från entaka ungfåglar av vissa sångare. Detta märks ju på de dagaktiva sträckare man ser på hösten. Varför skulle det vara annorlunda med nattaktiva fåglar?

Sena höstfynd av t.ex. nattskärra borde röra sig om ungfåglar/sjuka individer vilket ytterligare borde minimera chansen för spelläten.

Har för mig att jag hört spel i början av augusti men efter det endast obsar i slutet på augusti och ett par fram till mitten på september.

2004-10-29 16:22:54


Ola Erlandsson     Gonatt! (borde jag säga med tanke på tiden...)

Ville väl bara i stort hålla med de två sistnämnda talarna - första veckan i augusti är tiden då också jag hört de sist sjungande nattskärrorna. I Änggårdsbergen, populär och ständig spelplats för nattskärror, höll en hane på till just första dagarna i augusti i år. Sedan packade han resväskan och drog...

2004-10-30 03:10:57


Uno Unger     På mailinglistan EBN (European Bird Net) meddelade igår Tomasz Kulakowski senaste nytt i fågelväg från oktober i Polen. Där rapporterar Tomasz från den 21/10 "Late Nightjar calling in small pine forest near Pawly village."

Man kanske har missat något, man borde kanske gå ut i nattskärrereviren milda höstnätter.

2004-11-02 02:44:14


Mikael Nord     Känner inte till alla omständigheter om denna obs. Hur är det med stinkpaddan. Kan den finnas vid Tuve Tången? Kan dom låta så sent?

2004-11-02 06:43:21

 
Uno Unger     Så vitt jag vet finns inga stinkpaddor på fastlandet i Bohuslän och i Göteborgsområdet. I våra områden är det en exklusiv skärgårdsart. Dessutom tror jag inte stinkpaddan spelar efter parningssäsongen i maj-juni.

2004-11-03 00:12:07Svara på
detta inlägg