FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (329)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Rapport från Väderöarna, dag för dag!

Niklas Aronsson     Klarblå himmel och tolv meter per sekund nord var kanske inte det väder vi önskade oss allra mest. Men vad gör man?
Efter en halvtimmes försening då undertecknad och Corell packade 80 kilo fiskrens. Tillsammans med cirka 480 liter popcorn utgjorde de den extra förtäring vi tänkt erbjuda traktens trutar och gärna även mer vilsekomna gäster.
Kvart över åtta landade vi på Väderöarna. Närmast omedelbart hittade vi en ärtsångare och optimismen steg. Inte blev den mindre av att en raspig ramsa a la rörsångare gick igång i en ravin, igångsatt av ett närgånget Jas-plan(!). Emellertid sjönk modet när vi inte kunde få minsta liv i fågeln under resten av dagen trots otaliga besök i ravinen.
En stenskvätta gav en viss pulshöjning under eftermiddagen, men den sjönk snabbt tillbaka till normalläge då stenskvättan visade sig vara just en stenskvätta.
Under dagen har traktens trutar, till vårt förtret, visat svalt intresse för vår trutpaella med popcorn, laxrens och skaldjursrester.
Som sammanfattning kan vi konstatera att Väderöarna denna dag var relativ tom på fåglar. Två ynka kungsfåglar talar ett tydligt språk. I övrigt en hel del trast, lappsparv, snösparv, domherre, alkekung, sulor, vinterhämpling och morkulla.
Men i morgon, då!

2007-10-18 20:27:09


Håkan Thorstensson     Skönt att höra att ni i alla fall inte lider brist på mat...

2007-10-19 08:03:02


Niklas Aronsson     Nä, det är inte maten som är problemet.
Idag blåste det stadigt 16 meter per sekund när vi gick ut, och säkert cirka 12 i snitt under dagen, även om det mojnade framåt kvällen. Vågorna var upp mot två meter höga så det var bara att hålla i hatten.
På Väderöarna var fågeltillgången sämre än igår. Framförallt hade trastarna gett sig av.
Sidensvans var i princip enda nya art förutom svärta och ytterligare någon förbisträckande fågel.
I övrigt 7 snösparvar, 2 svarthättor, någon enstaka kungsfågel och i princip inget annat. Helt enkelt värdelöst.
Men i morgon, då!

2007-10-19 20:04:59


Niklas Aronsson     Dag 3 avklarad. Betydligt bättre väder idag. Först sex-sju meter per sekund från sydväst men redan vid tiotiden på förmiddagen hade vinden i princip mojnat helt.
Fågelmässigt också klart bättre. Flera gransångare visade sig fint under dagen och antalet kungsfåglar översteg för första gången tio.
Under dagen noterade vi att små grupper med framförallt starar och trastar kom från nordväst, alltså från Norgehållet, och sträckte vidare in mot land. I en sådan flock fanns vid ett tillfälle en dubbeltrast. Från samma håll kom även en forsärla på förmiddagen.
Vid lunch hetsade vi på en falk som satt överst på ett kummel i söder. Vi bestämde den till pilgrimsfalk medan den under ett par minuter målmedvetet drog rakt mot oss och slog en trast som den sedan flög tillbaka med.
Lite snösparv, vinterhämpling, prutgås och ett par alkekungar kan nämnas, men var är ringtrastarna.
Tredje dagen var helt okej utan att glänsa.
Men i morgon, då!

2007-10-20 18:26:34

 
Niklas Aronsson     Sista dagen!
Vind från syd, hyggligt frisk på morgonen och förmiddagen, men la sig efter lunch.
Fler kungsfåglar hoppar omkring i de täta buskagen, måste vara åtminstone flera tiotal. Bland dem finns enstaka gransångare, åtminstone en handfull, men inget mer spännande tyvärr.
Några av oss havsfågelskådar på morgonen och då upptäcker Owe Hougström en islom som visar sig vara en svartnäbbad. Den fiskar sig fram längs ett av skären väster om Storön, den största av öarna.
I övrigt flyger en berglärka över och en pilgrimsfalk jagar över ön.
Liksom på lördagen kommer små flockar med i huvudsak trastar från väster och fortsätter österut efter att ha gjort ett snabbstopp på Storön. I en sådan liten flock fann en skådare som var med ett annat gäng på ön en ringtrast, men fågeln försvann så snabbt att ingen av oss hann se den ordentligt.
Vi avslutar med en timmes rundtur i skärgården där vi slänger ut alla popcorn vi har kvar. Ett par hundra trutar blir som galna när de upptäcker att det finns mat. Plötsligt ploppar en alkekung upp alldeles intill båten och vi får även närobsar på sillgrissla och tordmule. På ett skär står ett hundratal skärsnäppor och slöar.
Fyra underbara dagar utan det där lilla extra. Vädret är en viktigare faktor än platsen. Så är det alltid med fågelskådning och vädret var inte vår bästa vän dne här gången.
Men nästa år, då!

2007-10-22 09:09:22Svara på
detta inlägg