FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (329)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Sibirisk nötväcka

Aimon Niklasson     Det trycker på från öster??
Ingen tittar väl efter sibirisk nötväcka på västkusten eller i södra Sverige, men kan dom ta sig till Medelpad (idag rapporterad till Svalan) så kan dom väl ta sig en bit till??

2004-11-13 16:33:09


Christer Fält     Go em Aimon!

Jag kollar, det gör nog många skådare, det är gott att du uppmärksammar det, härligt (!) själv har jag sett denna lilla pärla när jag bodde under många år i Västerbotten, att den skall dyka upp här på Västkusten tar inte jag för osannolikt, vore kul om någon gammal stöt kan tala ur skägget när det gäller fynd av asiatica i till exempel Göteborgsområdet eller annorstädes längs kusten? Finns det överhuvudtaget några fynd?

/Mvh

2004-11-13 16:52:50


Uno Unger     Christer menar nog bl.a. mig när han ber någon gammal stöt tala ur skägget, så jag får väl försöka svara på hans frågor om asiatica-nötväckan.

Så vitt jag vet finns inga fynd i Gbg-trakten och rasen är överhuvudtaget en stor raritet i södra Sverige. I södra Värmland gjordes ett par fynd hösten 1996, bl.a. ringmärktes 1 ex vid Hammarö fågelstation. I Götaland finns ev. bara ett fynd, nämligen 1 ex vid Vänersborgsviken i april 1996.


2004-11-13 19:20:03


Christer Fält     Go morgon!

För den minnesgode och vetgirige finns möjlighet att i "Vår fågelvärld" (Ullman M, nr 8 2003 s. 21-27) läsa två utmärkta artiklar om sibirisk nötväcka, därtill är det som Uno i denna tråd mycket riktigt uppmärksammar asiatica är "en stor raritet i södra Sverige", men å andra sidan har "stora" rariteter dykt upp förr på udda platser/geografiska områden där man man minst väntar den, eller som Magnus Ullman skriver i ovan sagda artiklar:

"Kan det vara så att invasioner av sibiriska nötväckor aldrig registreras i andra europeiska länder därför att de "druknar" bland de inhemska nötväckorna (s. 25)?"

Denna frågepremiss kanske går utmärkt att tillämpa på Västkusten?

/Mvh

2004-11-14 08:05:05


Aimon Niklasson     Så var det kanske dax för Värmland igen om man skall tro dagens rapport på Svalan??
Kan det bli en julväcka??

2004-11-27 23:25:12


Björn Dellming     Någon som vet om man "säkert" kan arta en asiatica i fält?

Enligt fågelguiden ska ett vitt ögonbrynsstreck (och ibland vit panna) vara en bra karaktär för asiatica. Även näbbens klenhet/kraftighet ska vara avgörande samt att det roströda på bakdelen ska vara begränsat i någon mån.

Jag fotograferade för ett tag sen en (så vitt jag vet) helt vanlig Europaea vid Lagmansholmen i Göteborg, dock med ett tydligt vitt ögonbryn. Hur lätta är de båda raserna att skilja egentligen? Fixar man det i fält?

Ta gärna en kik och kommentera:
http://hem.passagen.se/gorbatul/Notvacka.htm

2004-11-29 22:21:06


Christer Fält     Afton Björn!

Det är aldrig lätt med raser som uppvisar "tvillingkaraktärer", inte ens i handen, det liknar den hybris många skådare upplever inför till exempel snösiska.
Eventuellt så kan jag besvara dina frågor Björn, är osäker ifall något nytt kommer i ljuset, men på grund av att jag har sett några individer av rasen asiatica i fält så skall jag försöka ge mina intryck. Några "alarmklockor" nämner som sagt Magnus Ullman i VF nr 8 2003. Hursomhelst.

Mina intryck:

1) Den korta stjärten tillsammans med projektionen, gav i vilket fall som helst mig ett "Pelle Svanslös intryck!!"

2) "Tjurnacken" var stundom iögonfallande.

3) Ansträngning var ordet för att kunna se det rödbruna på undergumpen.

4) Näbben upplevde jag som klart mindre, mer åt musicapahållet, det är när allt kommer kring Björn ingen nervös "siska" vi talar om, varför chansen att se näbben i fält kan anses som mycket god.

Läs som sagt återigen Magnus Ullmans artikel och vila tryggt i hans famn : )

Avslutningsvis. Litet spekulation när det gäller det vita ögonbrynet så uppvisar stundom "våra" nötväckor denna karaktär varför man bör ta det försiktig med just det fenomenet. Vidare har jag en egen tes att det vita ögonbrynet fungerar hos asiatica som hos rödstjärthannar, det vill säga en slags "pannlampa" som lockar till honor, rödstjärtens naturliga boval är ju som bekant håligheter på marken varför en lampa är nödvändig : ), en tanke hos mig är alltså att denna ljuskonstrast hos asiatica upplevs hos honan som synnerligen tjusigt när hon glor in i bohålet hos den kärlekssjuke hanen!!

/Mvh


2004-11-30 21:02:01


Jonas Grahn     De flesta som ses i åtminstone Västerbotten i höst verkar vara av europea-typ, och bör alltså komma från populationer i nordvästra Ryssland, väst--sydväst (?) om asiatica. Till skillnad från t ex snösiska/brunsiska/gråsiska finns en gradvis övergång mellan formerna (BWP) så den är nog inte så lätt i fält med nuvarande kunskap i alla fall.
Men för all del, lycka till -- alla nötväckor t ex ute på Kråkudden eller Näset borde vara värda en extra titt, utpräglade stannfåglar som de är.

2004-12-02 23:09:27


Magnus Unger     Menar du alltså att det inte är en gradvis övergång mellan raserna i siskkomplexet? Jag tycker nog dom allt går i varandra dräktmässigt och kan vara mycket svåra att skilja.

2004-12-03 12:06:10

 
Jonas Grahn     Jag måste erkänna att jag varit dålig på att följa litteraturen de senaste åren, men så vitt jag vet finns hittills inga bevisade hybrider bland grå-, snö- och (med lite större osäkerhet) brunsiskorna varken från Europa eller Nordamerika. Nötväckrona däremot visar en gradvis -- en klinal -- övergång mellan raserna om jag fattar BWP rätt, och man kan alltså förvänta sej att en stor andel inte går att hänföra till asiatica eller europea. Annorlunda uttryckt, siskorna är åtminstone fylogenetiska arter, medan nötväckorna är samma art.

Jag menade inte att de *inte* är svåra att bestämma, eller att man inte ofta ser sådana som man inte klarar att bestämma. Klumpigt uttryckt av mej, sorry!


2004-12-06 19:42:05Svara på
detta inlägg