FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (325)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Var finns järpen?

Christofer Bladh     En ung och oerfaren skådare undrar var järpen finns i Bohuslän. Jag var uppe på Stendammen, Bredfjället idag där jag vet att den ska finnas. Jag vet att den är svårsedd, men var kan jag hitta den i landskapet? Miljö?

2004-11-13 18:13:17


Björn Dellming     Det är inte många som vill avslöja det, då den är en rätt så störningskänslig art. Men fuktiga dalsänkor i gammelskog med tät vegetation är en bra biotop att muddra. Leta vidare i de områden du har besökt. Det ska dock erkännas att den gärna gömmer sig och är svår att få se, men den är samtidigt rätt så nyfiken, så en Järp-pipa kan underlätta när man vill locka fram den. Finns att köpa på "August vapen" för den som är intresserad.

Om du hittar nån så var noga med att INTE skriva exakt var.

Lycka till!

2004-11-13 19:21:46


Lasse Svensson     Fortsätt leta på Bredfjället

2004-11-13 21:22:00


Uno Unger     Björn Dellming skriver att järpen "är en rätt så störningskänslig art" och om man hittar någon det är "noga med att INTE skriva exakt var".

Är det verkligen så att järpen är störningskänslig? Finns det någon av er som läser detta Forum som har säkra uppgifter om att järpen skulle vara mer störningskänslig än andra skogsfåglar? Hur yttrar sig järpens störningskänslighet? Överger den sitt revir om skådare regelbundet kommer och tittar på den eller vid upprepade tillfällen försöker locka fram den med järppipa?

Jag tror järpens störningskänslighet är en myt som skapats av störningskänsliga skådare för att man skall kunna motivera varför man med gott samvete kan hålla sina små smultronställen hemliga.

2004-11-14 01:55:44


Björn Dellming     Huruvida det är en myt eller ej vet du säkert bättre än jag Uno, så jag tänker inte argumentera om det.

Jag tycker däremot (personligen) att man ska störa de få järpar vi har så lite som möjligt.

Jag fick beskrivet för mig vart järparna håller till i Hjärtumstrakten, men skulle helst inte tala om exakt var någongstans. Jag kommer heller inte ihåg riktigt för stunden men vid närmare koll på en karta så kanske jag kommer ihåg... om det skulle knipa.

2004-11-14 03:04:40


Christofer Bladh     Tack så mycket Björn, Lasse o Uno jag känner att mina faktakunskaper om järpen har fyllts på!

2004-11-14 12:49:24


Lasse Svensson     Har sett järpe ett 50 tal gånger här i Bohuslän och har inte märkt någon störningskänslighet. Det är istället en rätt nyfiken fågel, har haft järpar på närmare 1 m håll vi ett flertal tillfällen utan järppipa.

2004-11-14 16:32:07


Hans Börjesson     Ja du Lasse det är nog inte många i Sverige som har sett järpe 50 gånger i Bohuslän. Var själv uppe och letade efter järpe idag i Ramseröds naturreservat (Uddevalla). Tyvärr ingen lycka och jag har själv varit uppe ett 20-tal gånger på Bredfjället och letat just järpe (bl.a. ett 10-tal gånger vid Stendammen). Jag har inte haft någon järppipa ska dock tilläggas (har ägt 3 stycken men lyckats slarva bort samtliga....). Chanserna är nog bäst på vårkanten när den "spelar" även om de ibland reagerar på pipa även på hösten.

Järpe på en meter, vilken höjdare!!

MVH
/Hans

2004-11-14 19:55:29


Christer Fält     Afton!

Järpe en drömart för undertecknad i Göteborg, när jag flyttade till "Götet" i slutet av 90-talet upplyste man mig:

"Här finns f-n ingen järpe!!"

Nähä, tänkte jag och har sedan dess slitit sula i marker som har "sett bra ut", eller haft goa "vibrationer" för järpe. Har dessutom fått tips på marker som hyst järpe förr, dessa äldre skådare som tipsat och som fortfarande minns när Romulus var antikens siste kejsare i VästRom bör man lyssna på, ofta har de rätt när de i samma andetag hävdar att ständiga skogsattacker bör sinom tid ge resultat. Därtill ifall jag minns rätt så kolliderade en järpe mot ett fönster i Mölndal, tvärdog naturligtvis, årtalet för händelsen är mig obekant, men slutsatsen man kan dra är fortsätt leta..

/Mvh

Ps! En gång för länge sen i Norrland satt jag och drack unket termoskaffe när en järpe plötsligt satt och glodde en (1) meter från mig, den tvärdog inte av synen, vad jag gjorde lämnar vi åt SÄPO att utreda : )

2004-11-14 20:38:17


Björn Dellming     Häftigt med järpar på så nära håll!! Jag vet inte om man kan dra slutsatsen i så fall att det är en fågel som man bäst umgås med "på tu man hand"?

Den (enda) gången som jag sett järpar så lockades de fram med pipa, och kom nyfiket smygande på ca 15-20 meters håll i kanten på en skogsväg, men när de såg att det var minst 10 pers som tittade på dem så drog de all världens väg.

Nån mer som har erfarenhet av järpar? Hur skygga är de? Är det en fågel som man helst ska obsa ensam för att de inte ska sticka? Som sagt, jag har bara sett dem en gång (för 13 år sen) så mina erfarenheter baserar sig helt på den obsen.

2004-11-14 20:56:35


Peter Strandvik     Järpar, är nog lättast att skåda själv el med en tystlåten kompis.
Själv har jag sett järpar ett par, tre ggr på Kynnefjäll
(var faktiskt där i dag- men vi var många o hittade mest trattisar!.)

Jag har aldrig använt pipa, men lättast hittat arten i djupa rel fuktiga granskogsraviner.
Dom flyger oftast upp när man är rätt nära (5-10m), o då gäller det att vara med på noterna, antingen man får en skymt av dem vid uppfloget, el där dom landar 20-50m bort

Hur har närobsarna gått till Lasse o Christer??

Peter S

2004-11-14 21:05:05


Lasse Svensson     Så här har mina närobsar gått till utan pipa. När jag stött en järpe är det bara och sätta sig vänta 10 min eller ett par timmar. Med pipa inga problem med närobsar. Ja du Hans, ska jobba rätt hårt på järpe resten av året då jag saknar den på årslistan för Bohuslän.

2004-11-14 21:36:46


Kristoffer Nilsson     Hej,

Vid mina möten med järpar har arten inte visat tecken på att vara direkt skygg. Jag har aldrig använt pipa av ren princip (jag tycker inte att man ska använda sig av artificiella lockredskap som bandspelare etc i naturen) och det roligaste möte jag har haft med arten är från Ammarnäs för några år sedan då jag gick utmed en skogsstig. Plötsligt stördes lugnet av ett brak från riset på bara ca fem meters håll och två järpar lyfte och flög in i en gran ca 10 meter från uppflogsplatsen. Av allt att döma passerade min väg två järpar som precis höll på att para sig... Inte en meter, men hyfsat avstånd i alla fall. Jag bad dock om ursäkt för att jag hade missat "do not disturb"-skylten på tallstammen innan jag fortsatte min lilla skogspromenad... Ammarnässkogarna är goda för järpe, som jag tolkar det, och en av anledningarna till att arten försvunnit från många områden i denna del av Sverige beror väl på skogsgallring som missgynnar järpen. Svartedalen lär åtminstone hysa ett bestånd vad jag har hört. Må väl!

2004-11-14 21:48:32


Christer Fält     Afton på er alla!

Den fina närobsen jag talade om tidigare beror helt enkelt på en jäkla röta samt att jag satt på en klippa, strax nedanför löpte en liten viltpassage; en tunnel av snår in i skogen, så när järpen knallade fram i den såg den helt enkelt inte mig förrän det var försent.
När det gäller strategi att finna järpe handlar det enligt mig väldigt mycket om tålamod -som i all fågelskådning - och en go matsäck i ryggsäcken, brännvin skadar inte för inbillningen : ) Hursomhelst, jag brukar söka upp områden som jag tror hyser järpe, sätter mig ned och läser av terrängen någon timme eller två, sen går jag i "ringar" som hamiltonstövare brukar göra när de förlorat kornet om skogsharen, och så håller jag på hela dagen, ny terräng, nya ringar, men som sagt ännu ingen järpe i "Göteborgsringarna"..

/Mvh

2004-11-14 23:37:02


Magnus Unger     En annan bra taktik jag använt i eftersök av skogshöns är att åka ut alldeles efter det kommit nysnö (dock gärna efter det slutat snöa). Gå sedan runt i bra biotoper och leta efter färska spår/spillning. Följ sedan spåren och se om ni stöter upp något. Med lite träning är det lätt att skilja ut orre, tjäder och järpe på både spillning och spår.

Detta ger ganska sällan resultat, dels för att det är svårt att hitta färska spår samt att dom ofta tar en flygtur och därmed tappar man ju spåret.

Däremot tycker jag det är en mycket spännande taktik vilket ger en intressant bild av skogshönsens uppträdande/beteende samt att man ofta kan konstatera ifall det finns skogshöns i området fastän man inte hittar dem.

Alltså tycker jag vintern är den bästa tiden för hönsfågelletning.

2004-11-15 16:15:35


Uno Unger     Få lär ha så mycket erfarenhet av järpe i våra trakter som Lasse Svensson, därför vill jag ställa följande frågor till honom. Efter tidigare samtal med Lasse har jag förstått att han tycker arten har minskat på Bredfjället. Det skulle vara intressant om du Lasse har några idéer om varför arten har minskat. Har de platser där du tidigare sett järpar, men varifrån de nu tycks ha försvunnit, förändrats genom skogsbruket? Kan jakt ha haft någon betydelse för tillbakagången?

2004-11-16 06:30:29


Lasse Svensson     Vad jag vet jagas varken orre, tjäder eller järpe på Bredfjället och ytterst små eller inga biotopförändringar där jag sett järpe genom åren. Det finns gott om tjäder och orre så man kan knappast ge mård och duvhök skulden, det är nog så att dom finns där men det krävs obegränsat med slit och tålamod.

2004-11-16 10:48:22


Fredrik Andersson     Brukar vistas en del i skogarna ett par mil norr om Ulricehamn. Stöter på järpe 5-10 ggr/år. Har koll på 3-4 järprevir. Oftast finner jag dom i 20-30 åriga ogallrade blöta granplanteringar med inslag av al och björk. Detta beror nog på att de ursprungliga järpbiotoperna numera är en bristvara, men de verkar ha anpassat sig bra. De byter dock oftast område när biotopen gallras. I stort sett alltid är det uppfloget som avslöjar dom. Oftast 5-15 m ifrån mig. Nästan alltid från marken och upp i närmaste gran. Därefter är det inte så svårt att leta upp dom, de visslar en del och är nyfikna. Bästa tid anser jag det är strax innan lövsprickningen, tidig höst eller som Magnus skriver, efter nysnö. Upplever dom verkligen inte som störningskänsliga, bortsett från div. skogsåtgärder som gallring eller avverkning.

2004-11-18 13:28:09


Totte Weber     Hej!
Såg att någon rekomenderade August vapen på Kungsgatan för att köpa en Järp-pipa.
August vapen är nedlagd sedan ett par år tillbaka men det finns en jaktaffär i Partille JG Jakt, http://www.jgjakt.com/
som säkert säljer denna Järp-pipa.


2004-11-19 12:55:48


Markus Lagerqvist     Hej!

Järppipa finns att beställa för 98 kr på Naturbokhandeln (www.naturbokhandeln.se).

Jag köpte själv en för några år sedan och har vid upprepade tillfället gått och "visslat" på Bredfjället. Väntar dock fortfarande på att få se min första järpe ;(

De upplevelser Fredrik Andersson beskriver stämmer dock bra med mina möten med kinajärpe, som verkar ha liknande beteenden och biotopkrav. Vi stötte i somras en kinajärpe i en frodig bäckravin med blandning av riktigt gammal barr- och lövskog, som lätt kunde återfinnas då den flög och satte sej i ett träd i närheten. Därifrån flög den sedan till en låg buske, där den helt öppet kunde beskådas på bara några meters håll!

Hoppas att nån gång få en motsvarande upplevelse med en vanlig järpe...2004-11-19 13:23:27

 
Tommy Ek     Hej.
Jag hade turen att gå på 2 ex järpe 9/5 på vägen upp till Restevattnet i Forshälla, tuppen stod och tittade på mig på ung.10 m avstånd innan den smet in i riset. (ingen kamera så klart )
Jag rapporterade det inte till Svalan med en gång, för att jag tror att det är en känslig period för järparna mitt i häckningsbestyren. (rätt eller fel kanske man kan tvista om)

I måndags 12/6 åkte jag dit igen, blev jag alldeles kall inombords när jag kom fram till ”smultronstället”.
Precis där jag sett järparna, har dom avverkat en ca.100m bred gata rakt upp i skogen.
Får nog tyvärr söka mig längre in i skogen när jag ska leta järpe till hösten. (om det finns någon skog kvar då).
Ibland känns allt så meningslöst.
Hälsningar från en deppad skådare


2006-06-14 18:36:29Svara på
detta inlägg