FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (67)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (313)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Ismås i Skagerrak

Uno Unger     Tidigare idag ringde Vrångöfiskaren Egil Sjöberg till Fågelcentralen och till Västkustsvararen och meddelade att han hade sett en ismås ute i Skagerrak den 17/11. Det var under trålning mittemellan Skagen och Smögen på okänt territorialvatten, som ismåsen följde båten och även satt ombord en stund.

Egil, som känner igen de vanliga havsfåglarna, fick slå i en fågelbok för att hitta var det var för en fågel. Han hade förutom den helvita dräkten lagt märke till den gråaktiga näbben med gul spets och de svarta benen samt den annorlunda, något knubbiga, kroppsformen jämfört med tretåig mås.

Så nu är det verkligen dags att spana efter ismås. Rätt som det är kan den dyka upp i någon hamn längs Västkusten.

2004-11-18 22:59:35


Hans Börjesson     Idag sågs det en "vit mås" flyga norrut förbi Fotö. Alltså läge att kolla alla hamnar norr om Fotö. Några förslag är Öckerös hamn, Rörö, Marstrand, Rönnäng, Skärhamn eller Klädesholmen. Ut och jobba i helgen alla som är lediga!!

MVH
/Hans

2004-11-19 12:19:48


Magnus Unger     Och glöm inte att kolla vid Hönö Klåva där det ibland kan stå lite trutar. Men störst chans är det nog längre norrut typ Smögen/Kungshamn, så alla som ändå skall leta spetsbergsgrissla kolla noga efter även ismås.

Om detta nu var en ismås så är det ju inte otroligt att det rör sig om den fågel som i förrgår sågs utanför Smögen, under gårdagen så blåste den ner i Kattegatt, vilket den nu efter stormen kompenserar med att röra sig norrut. Detta är ju ett vanligt fenomen när det gäller alla pelagiska arter, kanske var ismåsen nere och vände i Varberg igår ;)

2004-11-19 14:27:54


Aimon Niklasson     15 aug fanns på gräsmattorna vid Askims badplats en nästan helvit leucistisk fiskmås som fick mig att känna "is" i halsgropen när jag först såg den. I tuben med andra fiskmåsar stående intill var det dock inte så svårt att artbestämma den. Hade det varit en ensam flygande fågel på håll hade jag nog trott att det var en ismås. Jag har inte sett fågeln sen i Askimstrakten.
Hoppas inte detta på något sätt förtar förhoppningarna om att det kommer en ismås hit!! Men kanske kan det hjälpa någon att inte göra som älgjägaren som sköt på tåget.

2004-11-19 18:44:14


Björn Dellming     Är det någon som vet HUR vit den måsen var som flög förbi Fotö?
Adulta svarthuvade måsar kan ju också te sig väldigt ljusa, och i det starka solkskenet som var den dagen kan jag tänka mig att även de kan "lysa vitt".

Kanske inte så troligt att en svarthuvad skulle dyka upp så här års(?) efter nordvästliga vindar, men man vet ju aldrig?

2004-11-21 11:49:49


Pär Lydmark     Idag ringde Egil Sjöberg Västkustsvararen igen! Denna gång var det hans kusin Leif Andreasson som tillsammans med ytterligare en observatör (Östen Karlsson) observerade en ismås vid Vinga angörning väster om Vinga. Detta var sent på eftermiddagen idag och fågeln flög österut, dvs in mot land!

Detta är ju inte många kilometer ifrån den plats där en vit mås rapporterades i fredags. Om det rör sig om samma fågel finns möjligheten att den varit relativt stationär i de yttre delarna av skärgården... Har vi riktig tur kan det skitväder som är på gång locka in måsen till lugnare kvarter, t ex en hamn.

Till er som inte behöver jobba imorgon: ut och leta!

2004-11-21 22:55:25


Björn Dellming     Jag var ute vid Fotö och Hönö och letade ismås idag, tyvärr utan resultat. Vad som däremot kan vara värt att nämna var att det fanns ett stort antal trutar och måsar ute vid Vinga (detta såg jag fån Fotö). Uppskattningsvis var det ca 400 fåglar som snurrade runt därute strax efter middagstid.

Om det finns någon som har möjlighet att ta sig ut dit imorgon så finns det stora chanser att det kan ge guldkantat utbyte!

2004-11-23 18:14:45


Fredrik Kronhamn     Fiskargubbar ser vita måsar här och där. Kanske ryktet spridit sig om de feta förtjänster man kan göra sig när rara fåglar dyker upp på svårtillgängliga öar...

Fast om tomten kommer till oss ändå från nordpolen, så kan väl andra långväga gäster dyka upp. Ni tror väl på tomten?

/fredrik


2004-11-24 02:01:46


Magnus Unger     Idag den 1/12 kl 09:50 sågs en helvit mås sträcka förbi på nära håll på Kråkudden av Per Björkman och ytterligare två skådare från Alingsås. Tyvärr gick det fort innan den försvann bakom berget så dom hann inte uppfatta näbbteckningen men kunde ana svarta fläckar på ovansidan. Per sprang ut och lyckades hitta den i handjagaren och kunde följa den snett bakifrån flyga förbi Hönö huvud söderut. Per får gärna redogöra nogrannare för hur det gick till, jag kan ju missuppfattat något över telefonen.

Detta tillsammans med de andra obsarna av en helvit mås vid Vinga den 21 nov och Fotö den 19 nov gör att man kan tänka sig att det rör sig om en och samma fågel, kanske är den inte adult utan en 1K, dom kan ju vara ganska vita, se t.ex. på de norska fåglarna från i höst. Det är inte heller så långsökt att tänka sig att denna fågel är ganska stationär i området.

Jag föreslår alltså ett omfattande eftersök av denna fågel i helgen, så många som möjligt bör åka ut i skärgården till olika öar och spana av. Bra tips är västsidan på Fotö, Kråkudden, Öckerö och Rörö. Det verkar inte ge så mycket att kolla i hamnar då alla obsar verkar vara på västsidan av skärgården. Det är nog bättre att spana västerut från så många platser som möjligt.

Dock hade det ju varit bra om nån kunde kolla i Göteborgs fiskhamn nu, eftersom den flög söderut, vem vet den kanske plötsligt står där bredvid den vitvingade ;)

2004-12-01 10:41:52


Markus Lagerqvist     Bra idé, en ismås är ju precis vad som behövs för att lysa upp så här i novembermörkret! Jag kan gärna stå på Kråkudden till helgen.


2004-12-01 11:04:45


Patrik Jonasson     Mycket bra idé. Nu skall jag ut i skärgården till helgen... :)

2004-12-01 16:53:42


Per Björkman     Hallå där!

Visst "fryser" man när en bländvit mås drar förbi!
Idag hade jag helt slagit bort tankarna på ismåsen när jag åkte ut till Hönö. Tillsammans med Lars Evert Svensson och Göran Eliasson från Alingsås stod jag och räknade en flock tretåiga måsar som passerade genom tuben på nära håll då Lars Evert utropade: "Vad var det?"
Jag hann precis släppa tuben och se en helt vit mås försvinna in bakom berget. Vi rusade ut på utsidan och hittade måsen 100-150 m söderut och följde den tills den försvann i diset söder om Hönö huvud, lysande vit mot det mörka havet och den grå himlen. Jag uppfattade inga grå skiftningar utan den var verkligen helt bländvit. Verkade kompakt, med breda vingbaser, flög stadigt och lugnt, inget "studsande" som fiskmås eller "knyckande" som tretåig. Kändes kanske något större än fiskmås.
Tyvärr kunde näbb eller ben ej ses, men Lars Evert hann med säkerhet uppfatta en rad prickar på vingen.

Nu mina frågor:
Är det nån som har erfarenhet av flyktsätt hos ismås?
Har någon bilder på albinomåsar?
Vore kul om vi får kläm på den här gäckande måsen, det verkade som den kom tillsammans med tretåiga.
Vänder vinden imorrn kan den väl dra norrut igen?
Även om det visar sig vara en albinomås är det kanske den snyggaste mås jag sett...

Lycka till/ Per Björkman


2004-12-01 19:36:22


Mikael Nord     Tack så mycket Håkan Nilsson för ismåsen. Tyvärr gäckade den många tillresta skådare men den lär nog dyka upp igen. Med anledning av åldersbenämningen så bör detta vara en 1K fågel. En 2K fågel (andra vinterdräkt) bör inte kunna uppvisa några fläckar på vingar - stjärt samt inte ha den ansiktsteckningen som denna individ. Vissa 1K ismåsar är väldigt vita och det kan vara svårt att på lite håll se mörka fläckar utan dom uppvisar ett nästan helvitt intryck! Det lär ju vara samma individ som Per Björkman m fl observerade på Hönö häromdagen.

2004-12-05 17:54:39


Kristoffer Nilsson     Hej,

Verkligen roligt att den "mystiske vita" visade sig vara en ismås. Fantastiskt kul. Jag delar även Mikaels uppfattning att det lär vara samma mås som sågs vid Hönö av Per Björkman m fl. Finns det några bilder på måsen? Må väl!

2004-12-05 19:45:27


Mikael Nord     Hej igen,

Har lagt upp lite bilder på www.praktejder.se på den vite. Naturligtvis inte några närbilder men man kan ana mörka fläckar på den översta bilden. Undrar just var den dyker upp nästa gång...........?

2004-12-05 19:48:22


Björn Dellming     Hellu!

Än en gång har man skapat sig ett tillfälle som man säkerligen kommer förbanna sig för att man inte ryckte med sig kameran från bilen. Måsen passerade oss på ynkliga 20-30 m håll. Det hade blivit kanon om man bara rusat fram med kameran... =(

Jag tyckte dock att den var väldigt ljus, för att inte säga RENT vit i ansiktet ända ner till den grågula näbben och inbillar mig att en 2K-individ borde kunna uppvisa det här utseendet? Nån som vet när 1K ismåsar ruggar bort det sotiga ansiktet?

2004-12-05 21:40:38


Christer Fält     Hallå eller!

Grattis till alla goa och glada ismåslovers!!! Håkan Nilsson och Pär Björkman sträck på kostymen i afton!! Ni har förmodligen också nån snygg slips i byrålådan...
För egen del känns däremot mina tår som om nån gått och tappat ett bowlingklot på dem, o himmelska makter vilken eftermiddag!! Jag dippade i tusendelar, kors och tvärs som ett borttappat glin på stormarknaden. Men jag överlever min olycka i den stilla kvällningen med hjälp av ett par flaskor Gallo muskatell och djufryst pizza Bella...


/Mvh

2004-12-05 22:06:27


Uno Unger     Det var naturligtvis surt att missa den vite med endast någon minut i Lerkils hamn sent igår em, men det glömmer man snart när den väl är inhängd och klar. Ju fler dippar desto mer goa vibbar när man väl får in den hett eftertraktade fågeln i kikaren.

Alla vi som ännu inte lyckats kryssa denna arktiska skönhet får nu hjälpas åt att återfinna den - skam den som ger sig. Av allt att döma har samma fågel varit i våra farvatten sedan den 17/11, och den är naturligtvis kvar någonstans där ute vid kusten även fortsättningsvis.

Själv kommer jag att finkamma Onsalalandets västra kust under måndagen den 6/12 och är det någon annan ismåsletare som önskar komma i kontakt med mig under dagen så går det bra att ringa 0704 - 821211.

Visste ni förresten att aktuell fågel utgör det första fyndet i Halland efter ett exemplar som förlorat sig i historiens dunkel, och där man bara vet att fyndet gjordes någonstans i Halland 1818.

2004-12-06 05:32:55


Uno Unger     Det kan kanske vara av intresse att försöka rekonstruera ismåsens rörelser under söndagen den 5/11. Jag har med hjälp av de uppgifter som har rapporterats till Kustobsar och Svalan försökt följa hela förloppet. Det saknas dock ännu en del detaljer, så jag hoppas att de som kan bidraga med ytterligare fakta om ismåsens rörelser i tid och rum hör av sig till detta forum eller rapporterar till Kustobsar eller Svalan. Bl.a. lär den ha setts utanför hamnen på Vallda Sandö vid ett par tillfällen. Om någon upptäcker något fel i följande redogörelse så påpeka gärna detta för mig så rättar jag till det.

Håkan Nilsson upptäckte ismåsen 09:45 när den flög söderut nära stranden utanför Backfiskarudden, Onsala utanför Råö rymdobservatorium. Han trodde först att den försvann men upptäckte efter en stund att den födosökte i sällskap med andra måsfåglar några hundra meter utanför stranden. Sedan hade Håkan i sällskap med snabbt anländande Mikael Käll mer eller mindre kontinuerlig kontroll på fågeln från deras obsplats vid Backfiskarudden fram till 12:00 medan den sakta drog sig norrut till Boskär SV om Onsala Sandö 1,8 km N om Backfiskarudden.

De först anlända skådarna dirigerades av Håkan till Rörviks camping och vidare till Svängehallars badplats SO om Onsala Sandö och därifrån kunde de samtidigt med Håkan och Mikael Käll studera fågeln sittande på Boskär eller flygande omkring på läsidan av skäret. Avståndet från Svängehallar till Boskär är 1,1 km, men trots avståndet lyckades bl.a. Mikael Nord och Stefan Hage fotografera fågeln och bilder finns redan utlagda på deras hemsidor.

12:00 drog ismåsen vidare norrut på utsidan av Onsala Sandö. Nästa kända kontakt hade bl.a. Stellan Bygård som 12:34 larmade ut att fågeln drog norrut vid Lerkils hamn, som ligger 5,5 km N om Boskär.

Uppenbarligen vände sedan ismåsen i höjd med hallandsgränsen, som ligger 1,5 km N om Kullavik och 11,5 km N om Lerkils hamn, eftersom Mats-Åke Persson m.fl. såg fågeln komma flygande norrifrån och in i bukten V om gästhamnen i Kullavik under tiden 14:20-14:25. Efter några rundor försvann ismåsen mot SV.

Till sist sågs fågeln åter i Lerkils hamn under tiden 15:05-15:07 och därifrån rapporterade Ola Svensson följande:
"Upptäcktes i sundet mellan fastlandet och öarna utanför Maden. Vinddrevs sedan in i Lerkils hamn, där den snurrade ett par varv. Därefter tog den höjd över klipporna och sträckte vidare mot SV ut mot Kilanäsan. Allt var över på ett par minuter! "

Ismåsen eftersöktes senare av många skådare söder om Lerkils hamn vid bl.a. Smalholmen (Smarholmen) nära 3 km S om Lerkil, men mig veterligt sågs ej fågeln mer innan mörkret lade sig över Onsalalandet.

2004-12-06 07:24:30


Markus Lagerqvist     Vore intressant att få höra lite mer om tankarna om åldersbestämning av måsen (1K kontra 2K).

Såg själv måsen från Lerkil, efter en hysterisk katt-och-råtta-lek de föregående timmarna. När den kom flygande emot oss in mot fastlandet gav den intryck av en lysande helt kritvit fågel. Jizzen var av en fågel som var något kraftigare än en fiskmås, kanske beroende på annan kroppsbyggnad och andra proportioner och att det krivita mot det mörka havet gjorde att den gav ett större intryck. På håll såg jag inga svarta teckningar varken på vingar eller i ansiktet.

Fågeln flög sedan in över klippkanten där vi stod, som närmast såg vi den på kanske 30 m håll, och då kunde svarta teckningar ses. Det hela gick dock rasande fort, innan fågeln flög in i dåligt ljus. När den snurrade runt i hamnen innan den drog vidare söderut var det för kraftigt motljus för att kunna se detaljer i teckningen.

De sekunder vi hade den nära var de tydligaste detaljerna det svarta ögat och en rad svarta prickar längs övre täckarna på vingarna. Upplevde dock att den möjligen var lite gråare i ansiktet, men det hade varit kul att höra från nån som hade fördelen studera den under längre tid hur de upplevde ansiktsteckningen på fågeln, och som Björn frågade, hur detta avgör åldersbestämningen.

Hur som helst, en fantastisk vacker fågel!

2004-12-06 08:35:45


Björn Dellming     Kan bidra med lite fler detaljer jag såg i dräkten. Ett svart, lite diffust, ändband på stjärten, svart "kommatecken" vid vingknogen som utgjordes av prickar(?).

Enligt fågelguiden ska 1K-fåglar också ha en svart vingbakkant (svarta prickar längst ut på hand- och armpennor), men det kan jag inte påminna mig att jag såg. Var de bortruggade eller har jag helt enkelt missat den detaljen??

Det var lite svårt att samla ihop sig själv och alla intryck efter bombnedslaget, så det är väl möjligt att prickarna fanns där, men det hade varit kul att veta om nån annan uppmärksammat just detta, och om det kan leda nån vart i åldersbestämningen.

2004-12-06 09:07:28


Markus Lagerqvist     Nej, jag kan inte heller påminna mej om svarta prickar längs vingbakkanten, men sen är det ju säkert också svårare att se, framför allt mot den mörkare bakkgrunden, än de svarta prickarna mitt på den vita vingen, så jag kan inte heller säkert säga att det inte var några.

2004-12-06 09:16:08


Uno Unger     De detaljer som uppenbarligen har setts på ismåsen utesluter att den är äldre än 1K. En 2K-fågel byter ut alla juvenila fjädrar under sin kompletta ruggning under sommaren som 1-åring, vilket innebär att alla fjädrar som har svarta (mörka) teckningar byts ut till rent vita fjädrar. En 2K-fågel i december skall således vara helt vit i fjäderdräkten. Visserligen kan ruggningsförloppet försenas hos sjuka fåglar, men det finns ingen anledning misstänka att denna ismås skulle vara så sjuk att sommarruggningen ännu inte skulle ha genomförts.

Björn Dellming undrar om vingpennornas svarta spetsfläckar kan vara bortruggade, men det är uteslutet. Det troligaste var nog att spetsfläckarna var svåra att se mot mörk bakgrund och möjligen även otydligare på grund av viss nedslitning. Ruggning av typ brämfällning, som förkommer på kroppsfjädrar hos bl.a. tättingar, förekommer inte på vingpennor.

2004-12-06 18:39:56


Ola Svensson     Efter vårt lyckliga, men allt för snabba möte med ismåsen diskuterade jag, Klas Rådberg och Henrik Pihlemark våra intryck. Samtliga hade sett de mörka fläckarna/banden på handtäckarna. Ingen av oss såg dock några fläckar på varken armtäckarna eller hand/armpennespetsarna. Samtliga hade också noterat en gråaktig skuggning mellan ögat och näbben, ungefär som en utsmetad grå tygelteckning. Precis som tidigare skrivits så såg vi att måsen hade ett tydligt svart ändband på stjärten.

Vill också passa på att tacka Markus L för rådigt agerande i fält när du lotsade om oss till Lerkils hamn i samma stund som vi kom fram till Vallda Sandö. (Jag tror åtmindstone det var du Markus).

2004-12-06 22:54:42


Markus Lagerqvist     Kul att få intrycket av grått ansikte bekräftat av fler skådare som var på plats!

Tror dock tyvärr inte jag kan ta på mej äran av att lotsat er från Vallda Sandö. Vi hann inte komma ända fram till Vallda Sandö på väg från Kullavik, innan vi fick reda på att måsen sträckt vidare i sydlig riktning, varför vi åkte direkt till Lerkils hamn.2004-12-07 08:54:29


Ola Svensson     Då är det någon annan vänlig själ som vi är mången tack skyldiga.

2004-12-07 09:27:54


Mats-Åke Persson     I Kullavik noterade vi också fläckarna på handtäckarna, det smala stjärtbandet samt svarta fläckar på handpennespetsarna den 5/12. Tyvärr uppstod en del missförstånd i samband med larmen från Kullavik. Vi läste först in på C3-svararen att den höll till utanför hamnen. När ismåsen 5 min senare lämnade lokalen mot SV gjorde vi ny viktig inläsning till C3-svararen. Tyvärr hakade bandet på svararen upp sig (egen kontroll), varvid vi skickade ut ett larm om att ismåsen hade dragit iväg, troligen ej kvar. Kullavik finns inte i manualen varför vi larmade >4km N (tilläggsuppgift 15) Särö som lokal. En del skådare tolkade detta som att arten försvann iväg mot N (tilläggsuppgift 17). I min egen stressade och upphetsade situation fann jag ingen annan möjlighet att larma att arten drog iväg från Kullavik. Det är möjligt att det hade varit bäst att vänta till svararen hade lagats, men samtidigt började solen dala allt närmre horisonten och alltfler skådare dök upp i hamnen.

2004-12-07 14:18:21


Aimon Niklasson     Grattis till dessa otroligt fina bilder!
Du har verkligen lyckats få det svart på vitt!!!
Ser fram emot att kunna köpa någon av dina bilder i storformat!

2004-12-07 14:22:47


Christer Fält     Go em!

Tisdagen den 7 december har Angela namnsdag som härstammar från latinets maskulina form Angelus som i sin tur leder sitt ursprung till grekiskans Angelos som betyder budbäraren..ismåsen har med andra ord bringat stor glädjebud för många skådare idag, grattis!! Själv sitter jag tokfast på arbetet och blir så hela veckan..magnifika bilder som vanligt av mästerfotografen Björn Dellming…

/Mvh


2004-12-07 14:34:35


David Lundgren     Årets raritetsbild känns ganska avgjord nu.. Bra jobbat Björn! Man kanske skulle byta upp sig till en systemkamera...

2004-12-07 15:46:47


Erik Edvardsson     Hejsan!!
Va och kollade på ismåsen idag sent på eftermiddan. Kom väl dit vid 15:45 och fick se den rätt fint trots blåsten och det dåliga ljuset. Vid 16-tiden flög måsen upp och la sig på ett berg, det såg ut som den tänkte sova lite där men kl. 16:08 lyfte den och flög sedan utåt och sedan in i en vik och försvann bakom berget, det hade nu börjat skymma. Ismåsen kan ju ha flugit vidare men det är inte omöjligt att den kan vara kvar i området. Kan ju va bra att veta för dom som har tänkt leta efter den i morgon...
Hoppas den är kvar då och gärna till helgen oxå när man inte tvingas gå i skolan hela dagen.
Ha det fint, Erik

2004-12-07 20:42:47


Daniel Pettersson     Grattis Björn Dellming till riktiga kalasbilder på ismås och vitvingad trut! Årets raritetsbild dock Ola Sandberg - Spetsbergsgrissla! / Ha det bra alla gbg-are och co.

2004-12-07 21:39:15


David Erterius     Riktigt fina bilder på måsen Björn! Själv hoppas jag att den visar sig lika fint imorgon då jag och några till åker upp från Skåne. :)

Med risk för att lägga sordin på den euforiska stämningen vill jag bara passa på att tipsa om en intressant artikel som finns publicerad på www.netfugl.dk. Den handlar om att den globala uppvärmningen hotar ismåsens existens.

Man kan bl.a. läsa att under de senaste åren har 80% av de kanadensiska häckningsområdena i stort sett blivit helt ödelagda. Vidare berättas att under 1980-talet inräknades minst 1800 ismåsar på de klassiska kanadensiska häckplatserna medan det under de senaste åren endast registrerats knappt 400 fåglar.

Hela artikeln finns att läsa på denna adress:

» http://www.netfugl.dk/news.php?id=show&news_id=35441ade83a11d45

Hoppas ni förstår danska! ;)


2004-12-08 00:23:36


Christer Fält     Go fm!

Ack du sköna "Angela" efter dippen i Söndags känns mötet idag på morgonen och nu såhär i skrivande stund mycket overkligt...

/Mvh2004-12-08 11:43:43


Mikael Nord     Hejsan,

Var idag och kollade på ismåsen igen. Träffade som vanligt en hel del folk. Pratade bl. a med Tommy Järås. Tommy fick ju samtalet från Egil Sjöberg som gjorde den första obsen av ismås från relingen på sin fiskebåt ute i Skagerrak den 17/11. Tommy som själv såg ismåsen idag tyckte som jag att det verkade lite skumt med Egils första observation. Egil såg ju den ismåsen på bara någon meters håll och beskrev den som helvit med gråaktig näbb med gulaktig spets.
Kanske det är läge för Uno eller någon annan att prata med Egil igen samt be att han tittar på alla bilder som finns på denna individ. Kanske var detta en annan ismås, en adult? Ser man dagens ismås så är den naturligtvis vit men på nära håll framträder svarta fläckar tydligt. Näbben är ju ganska diffust tecknad grå utan att man ser någon gul spets. Detta har den om man anstränger sig men det är ju inte uppenbart. Pratade dessutom med en lokalbo i Lerkil som helt bestämt hävdade att han hade sett denna ismås redan i onsdags förra veckan (1/12) i Lerkils hamn. Han hade varit ute och rastat hunden då den hade suttit på stenarna där han även såg den idag. Kunde själv inte avgöra om detta var en hundraprocentig källa men helt otroligt verkade det inte.

2004-12-09 20:34:19


Uno Unger     Jag har för avsikt att tala med Egil om hans obs i Skagerack den 17/11 och om hans kusins obs utanför Vinga den 21/11. Jag undrar när på dagen hundägaren i Lerkil gjorde sin obs eftersom det var samma dag som en ung ismås passerade Kråkudden på Hönö 09:58?

2004-12-10 04:50:04


Peter Strandvik     Min grannes svärson, Peter Biel, är yrkesfiskare i Lerkil.
Jag ringde honom igår, då det framkommit misstankar om ytterligare obsar av Ismåsar i området.

Han hade aldrig sett någon invid land förut, men väl obsat arten både i år och andra år!
Han hade sett Ismåsar 3-4 ggr hittills i höst, "dom kommer in med de kyliga V-vindarna, och drar utåt igen, så fort det blir stilla!"
(Sannolikt under köldperioden i nov!)

Tyvärr frågade jag inte om han sett någon till havs senaste veckan, men helt omöjligt verkar det inte, med ytterligare ismåsar som varit i omlopp!

Igår hade han varit vid Fladen, med enstaka havssulor och stormfåglar runt båten!

Jag bad att han skulle ringa min granne (o mig), om han såg ngn mer till havs!

Han framförde oxå klagomål från lokalbefolkningen, angående omfattande "nedskäpning", med bröd och fiskerester på kajkanten!
Det är inte uppskattat! ( o kanske kan begränsas ngt!)

Peter S

2004-12-14 07:57:10


Uno Unger     Jag har nu talat med Egil Sjöberg som såg en ismås ute i Skagerack den 17/11 och som var upphovet till mitt första inlägg i denna Forum-tråd. Jag hade tidigare bett Egil att studera de bilder som finns på nätet på Lerkilsfågeln och efter koll av dessa bilder menar han att den fågeln som han såg på trålaren definitivt inte hade några svarta fläckar, vilket han borde ha sett enligt egen utsago, så nära som han såg fågeln.

Den fågel som Leif Andreasson såg vid Vinga angöring sågs dock ej så nära, så ev. svarta prickar kunde uteslutas och samma gäller den fågel som sågs av Björn Zachrisson vid Benskär V om Fotö.

Med Peter Strandviks inlägg ovan och Egils uppgifter i åtanke, så undrar man om det finns ett stort mörkertal när det gäller ismåsar och att kanske fler fåglar än vi anar följer fiskebåtar till havs.

2004-12-14 16:02:11

 
David Erterius     Hej där,

Att det skulle finnas ett stort mörkertal när det gäller ismås tror jag inte så mycket på. Ismåsen är ju knappast en utpräglat pelagisk art så hade det varit så att arten regelbundet följer med fiskebåtar in i Kattegatt och Skagerrak borde den ses även vid kusten. Det är ju inte heller någon direkt svårbestämd art.

Visst är kanske yrkesfiskare generellt mer att lita på än "vanligt folk" när det gäller obsar men jag tror ändå man ska ta det hela med en nypa salt. Observationen den 17/11 kan säkert stämma men som sagt, något större mörkertal tror jag inte på.

Det känns inte heller särskilt troligt att arten skulle vara årlig i våra farvatten med tanke på de alarmerande rapporterna om kraftiga nedgångar i häckningsområdena. De relativt få fynden under senare tid trots ökad ornitologisk aktivitet bekräftar väl tyvärr detta, att arten minskar reellt. :(

P.S. Kul banner förresten! ;) D.S.

2004-12-15 15:27:20Svara på
detta inlägg