EXKURSIONER & RESOR 
Här hittar du rapporter från GOFs exkursioner och resor.
Senaste reserapporterna
Vinterrundan 6/1 2019
2019-01-10
Vinga 18/11 2018
2018-12-11
Hallandskusten 10/11 2018
2018-11-12
Öland 18–21/10 2018
2018-11-12
Skåne/Falsterbo 24–26/8 2018
2018-08-30
» Rapportarkiv
     2017-01-10 
Foto: Uno Unger
Göteborgs Vinterrunda 6/1

Väderprognosen såg inte speciellt gynnsam ut kvällen innan; TV-vädret hotade med -11 på morgonen och -5 senare på dagen. Men sådana petitesser hindrar ju inte en fågelskådare, så de flesta av oss anmälda dök upp på mötesplatsen utanför Operan strax innan halv nio. Och temperaturen var ”bara” -7, så det var ju helt uthärdligt.

Och jodå, vi såg en hel del fågel. Det första stoppet inträffade bara några tiotals meter från avreseplatsen, då vi på Rosenlundsverket kunde se inte bara en utan två pilgrimsfalkar. En bra start! Vid Säveåns mynning hittade vi en brunand bland ett drygt hundratal viggar samt två smådoppingar, en fiskmås och flera skrattmåsar.

Därefter åkte vi till Jonsereds herrgård där vi bland annat kunde se bergfink, mindre hackspett, entita och stenknäck (som tyvärr bara en av deltagarna såg). Nu hade temperaturen stigit till -5, ”nästan tropikvärme” som någon uttryckte sig. På vandringen runt Jonsered tillbaka till parkeringen såg vi en bergandshona (men tyvärr ingen kungsfiskare som hade varit på platsen 20 minuter tidigare) och ett antal strömstarar. Vi höll också ögonen öppna efter forsärla, som hade hållit till vid ån tidigare i veckan, men den hade valt att vara annorstädes just då.

Torslandaviken var vårt nästa mål där berglärka var huvudattraktionen, och vi hade turen att se 11 exemplar av denna art på golfbanan. Temperaturen var nu -2, men en snål blåst gjorde att det faktiskt kändes kallare än vad det hade varit i Jonsered. En sväng runt i området och den annars helt igenfrusna Karholmsdammen, som dock i en liten öppen vak, hade 17 sothönor. Dessutom låg ett antal sovande knöl- och sångsvanar på isen, men i stort sett alla hade huvudet under vingen så det var svårt att räkna hur många av vardera arten det fanns.

Sista stopp innan kvällningen blev Rannebergen och Lars-Eriks matning, där vi i stort sett direkt fick se svartmes, talltita och tofsmes, målarterna för detta stopp.

Det blev en mycket trevlig exkursion på det hela taget, trots minusgraderna, och vi vill gärna tacka Uno Unger för en som vanligt mycket väl genomförd vinterrunda.
Text: Gunilla Jarfelt
     SKICKA IN RAPPORTER 
Har du varit med på en exkursion eller resa och vill skriva en rapport. Kontakta Rolf Skoog,