FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
gransångare, utbredning

Jörgen Grahn     



Jag är lite nyfiken på vad folk tycker gransångaren har för utbredning i Göteborgstrakten nuförtiden.

Jag bor i Balltorp, Mölndal, men skådar väldigt lite i resten av området. Skulle vilja säga att gransångaren är rätt allmän åtminstone Mölndal--Lindome och västerut mot Sisjön -- och det känns som om det har hänt mycket dom senaste åren. Gransångare rapporteras ganska flitigt och noggrannt på Kustobsar, så den verkar inte "kännas" vanlig för alla ännu.

Jag kan jämföra med Skåne, där den också är vanlig i parker och trädgårdar inne i städerna, och trakten kring Falköping, där den saknas än så länge.

2004-09-02 23:38:44


Ola Erlandsson     



Tror gransångaren är betydligt vanligare i området än man anar. Själv häckfågeltaxerar jag i Göteborg och har sett en snabb ökning i vissa områden, inte minst Änggårdsbergen där jag fick in 5 sjungande hannar på en 3 km lång sträcka i början av maj.
Den är inte på långt när så vanlig som i delar av Skåne än (där brukar jag få in fler gransångare i protokollet än lövsångare ibland...) men den verkar som sagt sprida sig snabbt utmed kustremsan.
Någon som vet om den ökar i inlandet också, eller om den mest håller sig utmed kusten?

2004-09-03 10:36:38


L. Stefan Andersson     



Jag spinner vidare i detta ämne då jag själv reagerat över att gransångaren i år är vanligare i Göteborgstrakten än vad jag upplevt sen jag började skåda i mitten av 70-talet.

En snabb genomgång av beståndsutvecklingen med hjälp av rapporter i Fåglar på Västkusten och här på Kustobsar kan man notera följande:

I början av 80-talet rapporteras arten sommartid med endast några få ex. och under perioden 85-95 håller sig antalet runt 5-10 individer.
Gransångarpopulationen tycks sedan "dippa" en aning 00-01. ( Rapporteringen kan ju också varit bristfällig.) Men från år 2002 syns en klar ökning som i år alltså är rekordartad och jag upplever själv att det gäller inlandet såväl som kusten. Kommande år får väl visa om ökningen håller i sig men det är väl inte för djärvt att gissa att så blir fallet.....

2004-09-04 19:57:54

 
Jörgen Grahn     



Intressanta svar!

Jag har möjligen inte samma definition på "inlandet" som er andra, men jag kan ju dra mina och brorsans obsar från -94 och framåt kring Falköping (drygt 10 mil NO om Göteborg).

Vi hade tre sj i mitten av juni -94, två -96 och slutligen en sj i början av juni 2002. En massa felkällor förstås, men det verkar inte som om effekterna av en ökning vid kusten syns så långt in i landet ännu.

(Kanske dom individerna vi hade inte ens kom från samma population; vi har gamla bandinspelningar som borde analyseras nån gång ...)

2004-09-07 00:09:16



Svara på
detta inlägg